Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministerija gerina šalies ekonomikos prognozes

Finansų ministerija gerina šių ir kitų metų Lietuvos ekonomikos augimo prognozes.
Lietuvos Respublikos finansų ministerija
Lietuvos Respublikos finansų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Drąsiausi ekonomistai stebi, ką prognozuoja Finansų ministerija, nes mūsų prognozės, kaip įprasta, yra tiksliausios. Turime prognozuoti žiūrėdami abiem atmerktomis akimis dėl didelės atsakomybės, nes nuo to priklausys ateinančių metų biudžetas ir numatomi mokestiniai pakeitimai, fiskalinė politika, tad ta atsakomybė mus įpareigoja prognozuoti labai tiksliai“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Ministerija šiemet numato 3,2 proc., kitąmet – 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą. 2020 metais šalies ekonomika turėtų ūgtelti 2,5 procento.

Pernai rugsėjį ministerija 2018 metams prognozavo 2,9 proc. BVP augimą, o 2019–2020 metams – atitinkamai 2,5 proc. ir 2,4 procento.

„Atnaujindami savo prognozes atsižvelgėme į tai, kad pasaulyje ekonomika auga sparčiau nei buvo prognozuota anksčiau, ekonomikos atsigavimas tikrai dar tęsis kelis metus. Kitas dalykas – gyventojų turimi pinigai, ištekliai ir vartojimas. Taip pat atsigauna investicijos“, – spaudos konferencijoje sakė finansų viceministrė Miglė Tuskienė.

Prognozuojama, kad suderinta vidutinė metinė infliacija šiemet turėtų siekti 2,9 proc., o kitąmet kainų augimas turėtų sulėtėti iki 2,4 procento.

„Pernai kainų augimą lėmė augančios žaliavų, maisto produktų kainos, buvo didinti alkoholio ir tabako akcizai, paslaugos brango dėl augusio darbo užmokesčio. Šiemet akcizai didinti labai nuosaikiai, poveikis bus nedidelis, maisto kainos mažėja, naftos kainos augs šiek tiek sparčiau, nei galvojome anksčiau, bet galutinai bendras rodiklis, kad infliacija mažės“, – kalbėjo M. Tuskienė.

Anot jos, Lietuvos eksportas pernai augo dėl atsigavusios užsienio paklausos, o šiemet augimas turėtų būti nuosaikesnis. Tuo metu, namų ūkių vartojimas, pasak viceministrės, turėtų išlikti panašus kaip ir pernai.

Ministerijos analitikai prognozuoja, kad eksportas šiemet turėtų augti 7 proc., kitąmet – 5,7 procento.

Nedarbo lygis, pernai siekęs 7,1 proc., šiais metais turėtų sumažėti iki 6,5 proc., o kitąmet iki 6,1 proc., vidutinis metinis darbo užmokestis – didėti atitinkamai 6,6 proc. ir 6,2 procento.

Pastaruoju metu Lietuvos ekonomikos prognozes atnaujino Europos Komisija (EK), Lietuvos bankas, komerciniai bankai. EK šiemet tikisi 2,9 proc. Lietuvos BVP augimo, Lietuvos bankas – 3,2 proc., bankas „Luminor“ – 3,3 proc., „Swedbank“ ir SEB – 3,2 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius