Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministerija nepritaria Seimo siūlymui dėl gyventojų gautų pajamų už sraiges

Finansų ministerija siūlo Vyriausybei nepritarti raginimui leisti neapmokestinti už surinktų vynuoginių sraigių pardavimą gautų pajamų, jeigu jos neviršija 10 tūkst. litų.
Akimirka pro padidinamąjį stiklą...
Sraigė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėl tokio Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo, Seimui paprašius Vyriausybės išvados, ministrų kabinetas spręs trečiadienį.

Pataisą parengusio Seimo nario Justino Karoso nuomone, jeigu Seimas pataisą priimtų, rinkdami sraiges papildomų pajamų užsidirbtų mažas pajamas gaunantys gyventojai.

Finansų ministerija rašte Vyriausybei aiškina, kad Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme jau yra numatyta lengvata, pagal kurią prie neapmokestinamųjų pajamų priskiriamos ne individualios veiklos turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos, įskaitant pajamas už surinktas sraiges, neviršijančios 8 tūkst. litų per mokestinį laikotarpį.

Pasak ministerijos, atsižvelgiant į tai, kad gyventojams rinkti vynuogines sraiges leidžiama tik nuo gegužės 1 dienos iki liepos 1-osios, per dieną gyventojas jų vidutiniškai gali pririnkti 4–8 kilogramus, o sraigių supirkimo kaina paprastai neviršija 2 litų už kilogramą, minėta lengvata yra pakankama.

Vėliau Seimui siūlymą leisti neapmokestinti už surinktas vynuogines sraiges gautų pajamų, jeigu jos neviršytų 10 tūkst. litų, pateikė ir parlamentaras Artūras Melianas. Jo teigimu, šalyse kaimynėse (Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje) sraigių rinkimas ir pardavimas supirkėjams yra neapmokestinamas.

Nacionalinės vynuoginių sraigių perdirbėjų asociacijos duomenimis, per metus sraiges renka ir parduoda supirkėjams 24 tūkst. žmonių, jiems išmokėta 1,164 mln. litų, arba vidutiniškai vienam žmogui 47,76 lito.

Dabar neapmokestinamos ne didesnės kaip 10 tūkst. litų metinės pajamos, gautos už surinktus grybus, uogas, riešutus, vaistažoles. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius