Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Finansų ministerija skelbs naujas prognozes, tikisi laipsniško ekonomikos atsigavimo

Lietuvai birželio viduryje užbaigus tris mėnesius trukusį karantiną, Finansų ministerija antradienį paskelbs atnaujintas makroekonomines prognozes, pagal kurias laukiama laipsniško šalies ekonomikos atsigavimo.
Pelė graužia pinigus
Pelė graužia pinigus / 123RF.com nuotr.

Prognozių pristatymo metu taip pat bus galima stebėti finansų ministro Viliaus Šapokos pokalbį su Europos investicijų banko prezidentu Werneriu Hoyeriu apie naujausius ekonominius pokyčius Lietuvoje ir Europoje.

Birželio pradžioje atnaujintas prognozes jau paskelbė Lietuvos bankas. Anot jo, pagal pagrindinį scenarijų šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet sumažės 9,7 proc. (1,7 punkto mažiau nei prognozuota kovo mėnesį), o kitąmet realusis BVP turėtų padidėti 8,3 procento.

Finansų ministerija balandį sudarytame ekonominės raidos scenarijuje numatė, kad šalies ekonomika šiemet turėtų sumažėti 7,3 proc., o 2021 metais augti 6,6 proc., o infliacija sudaryti atitinkamai 1 proc. ir 2 procentus. Prognozuota, kad nedarbo lygis šiemet padidės iki 10,5 proc., o 2021 metais jis sumažės iki 8,1 procento.

Europos Komisija prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 7,9 proc., tačiau kitąmet augs 7,4 procento. Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) ekonomistai prognozuoja, kad Lietuvos BVP šiemet sumažės 7 proc., o kitąmet augs 5 procentais.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika šiemet susitrauks 8,1–10,4 proc., priklausomai nuo koronaviruso plitimo tendencijų, o 2021 metais numatomas 3,4–6,4 proc. BVP augimas.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2019-ųjų tuo pat laiku, padidėjo 2,4 proc., o palyginti su ketvirtuoju 2019-ųjų ketvirčiu, realus ekonomikos pokytis buvo neigiamas – minus 0,3 procento.

BNS kalbintų ekonomistų vertinimu, antrojo ketvirčio BVP nuosmukis turėtų būti mažesnis nei 10 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius