-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansų ministras V.Šapoka mato atsigavimo ženklus: daugiau optimizmo darbo rinkoje

Gegužės mėnesį surinkta 20 proc. pajamų mažiau nei pernai tuo pačiu metu ir trečdaliu mažiau, nei prognozuota, o eksportuotojų laukia dar sunkesni laikai, kai kris paklausa užsienio rinkose. Tačiau darbo rinkoje – geros naujienos, auga ir gyventojų optimizmas dėl finansų, nors BVP smukimo prognozių kol kas neketinama peržiūrėti. Tai – esminės naujienos, kurias antradienį perteikė finansų ministras Vilius Šapoka.

Daugiau gerų žinių – iš darbo rinkos

Balandį mažmeninė prekyba krito 17 proc., maitinimo paslaugų sektorius – beveik 70 proc., skaičius pateikė ministras.

Teigiamų ženklų matyti darbo rinkoje – per pastarąsias keturias savaites įregistruota 12,3 tūkst. darbo vietų, o tai 60 proc. daugiau nei kovą.

Vartotojų lūkesčiai ir gamintojų perspektyvos taip pat gerėja, sako ministras. Gyventojų nuotaikos optimistiškesnės dėl savo finansinių perspektyvų. Tiesa, prognozuojama, kad užsienio paklausos susitraukimas paveiks Lietuvos eksportuotojus. V.Šapoka deda viltis į verslininkų lankstumą.

Kalbėdamas apie valstybės pajamas, ministras paminėjo, kad gegužę gauta apie trečdalį mažiau, nei prognozuota, penktadaliu mažiau nei pernai gegužę, tačiau esą ir čia padėtis stabilizuojasi.

VIDEO: Finansų ministras V.Šapoka mato atsigavimo ženklus – auga gyventojų optimizmas dėl finansų

Gegužę surinkta 20 proc. mažiau nei pernai

Preliminariais duomenimis, gegužės mėnesį valstybės biudžetas pajamų gavo apie 29,6 proc. (257,3 mln. eurų) mažiau, nei prognozuota, ir apie 19,9 proc. (151,9 mln. eurų) mažiau nei praėjusių metų gegužę. Palyginimui, per balandžio mėnesį buvo gauta 32,1 proc. mažiau, nei prognozuota, ir 29,4 proc. mažiau nei prieš metus.

COVID-19 paveiktos įmonės ir toliau aktyviai naudojosi galimybe atidėti mokesčių mokėjimus: per gegužės mėnesį tokių įmonių nepriemoka Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Muitinei išaugo apie 123 mln. eurų ir iš viso sudarė apie 435 mln. eurų.

Preliminariais duomenis, šių metų sausio–gegužės mėnesiais pajamų į valstybės biudžetą gauta apie 15,2 proc. (563,2 mln. eurų) mažiau, nei planuota, ir apie 8,1 proc. (277,5 mln. eurų) mažiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

Patikslinta ir detalesnė informacija apie valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamų surinkimą bus skelbiama birželio antroje pusėje.

Naują ES pasiūlymą dėl finansinės perspektyvos V.Šapoka vadina labai gera žinia ir Lietuvai, kuriai siūloma 6,3 mlrd. eurų subsidijų ir paskolų forma. Tiesa, dar laukia sudėtingos derybos dėl finansavimo modelio. „Sutapimas, bet tiek ketinama investuoti į ekonomikos ateities DNR Lietuvoje“, – pastebėjo finansų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius