-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 02 /09:54

Finansų ministras Vilius Šapoka ramina: papildomų mokesčių šįmet nebus

Šiemet jokie mokesčių tarifai nebus keičiami, tačiau iki kitų metų darbdavių mokama mokesčių dalis bus techniškai perkelta darbuotojams, pranešė finansų ministras Vilius Šapoka ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mokestinėmis priemonėmis neužkrausime papildomų mokesčių vidurinei klasei, o mažinsime mokesčius mažiausiai uždirbantiems. Kaip ir numatyta Vyriausybės programoje – planuojame konsoliduoti ir sujungi pajamų mokesčio ir „Sodros“ įmokų apmokestinimą, kad jis būtų darbuotojo pusėje“, – teigia V.Šapoka.

V.Šapoka žada, kad iki vasaros bus išanalizuotos PVM ir kitos lengvatos – bus siekiama užkaišyti visas „landas“, kuriomis galimai naudojasi nesąžiningi mokesčių mokėtojai.

Taip pat jis tikina, kad nebus taikomas joks „dyzelino“ mokestis – aplinkosaugos problemas esą galima spręsti kitomis priemonėmis.

„Sprendimai, kurie turėjo būti padaryti vakar, susiję su didžiausia Lietuvos gėda – tai skurdas. Ekonomika augo pakankamai, kad šitą problemą būtume išsprendę jau seniai. Privalome padaryti tą šiandien. Šiandien privalome galvoti apie tai, kaip sudaryti galimybes žmonėms dirbti ir papildomai gauti pajamų. Nepamiršdami rytojaus turime investuoti, turime investuoti į naujas technologijas, tyrimus, inovacijas“, – teigia V.Šapoka.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pažymėjo, kad nuo 2018 m. nuo 102 eurų iki 122 eurų planuojama didinti valstybės remiamas pajamas. Su šiuo rodikliu susieta dauguma socialinių išmokų.

Taip pat planuojama pasiūlyti šimtaprocentinę pelno mokesčio lengvatą investicijoms į technologinį atsinaujinimą.

Esama sistema „išsikvėpė“

Visų mokesčių perkėlimas darbuotojams, anot finansų ministro, leis ateityje nuosekliai didinti neapmokestinamų pajamų dydį ir taip mažinti skurdžiausiai gyvenančių gyventojų apmokestinimą.

„To reikia dėl to, kad dabartinė sistema išsikvepia, didinant NPD šeimoms, kurios turi bent vieną vaiką, nebegalime apmokestinimo sumažinti“, – motyvus aiškina V.Šapoka.

Visos pertvarkos, anot jo, turi būti padarytos šiemet, kad kitąmet jau būtų paruoštos apskaitos sistemos.

„Konkretus realus apmokestinimas nesikeis, niekam papildomų mokesčių nebus užkraunama. Jie mokesčiai pasikeis juos perkeliant darbuotojams, tai tik techniškai, nes pasikeis bazė“, – sako finansų ministras.

Metai atostogų nuo mokesčių

Finansų ministerija numato lengvatų pradedančiajam verslui – smulkiam verslui numatytos vienerių metų „atostogos“ nuo mokesčių. Bendradarbiaujama su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kad startuoliams nebūtų taikomi nei „Sodros“ įmokos, nei gyventojų pajamų mokestis.

„Norisi kiek įmanoma maksimaliai atpalaiduoti mokestinę naštą, kad pradedantysis verslas įsisuktų ir mokėtų mokesčius tuomet, kai jau galės. Nenoriu išsišokti su skaičiais, konkrečias detales, kokioms įmonėms lengvata bus taikoma, pateiksime iš anksto“, – sako V.Šapoka.

Anot jo, numatyti ir saugikliai, kad lengvatomis nebūtų piktnaudžiaujama.

Gerins mokesčių surinkimą

Mokesčių surinkimo gerinimas – taip pat vienas iš prioritetų mokesčių srityje.

„Norime pasiųsti labai aiškią žinutę tiems, kurie vengia mokesčių. Šiais metais VMI gaus informaciją apie Lietuvos rezidentų pajamas iš 45 valstybių, kitais metais šis skaičius išaugs iki 100. Taip pat šiais metais VMI gaus informaciją iš kredito įstaigų. Raginame mokesčius susimokėti savanoriškai, tai yra mūsų prioritetas“, – sako V.Šapoka.

Dirbs keturiomis kryptimis

Finansų ministerija planuoja dirbti keturiomis kryptimis: peržiūrėti biudžeto formavimą, kryptingai plėsti regionus, užtikrinti tvarią finansų rinkos plėtrą, o taip pat atlikti kompleksinę mokesčių peržiūrą.

Pagal Finansų ministerijos planuojamą mokesčių peržiūrą, mokesčių sistema turės užtikrinti socialinį teisingumą ir ekonomikos augimą. Numatoma, kad mažiausi mokesčiai turėtų tekti mažiausiai uždirbantiems. Peržiūrėtos lengvatos turės būti socialiai teisingos ir efektyvios.

Finansų ministerijos vertinimu, neapskaityta ekonomika šiuo metu sudaro 15-25 proc. bendrojo vidaus produkto. Šešėlis lemia, jog vien PVM per metus prarandame tiek, kad kiekvienam pensininkui būtų galima pridėti po 90 eurų pensijos per mėnesį. Taip pat bus siekiama didinti mokesčių mokėtojų sąmoningumą – padėti sąžiningiems mokesčių mokėtojams ir netoleruoti vengiančių.

V.Šapoka dar trečiadienį paneigė, kad gali būti įvesti nauji solidarumo ar „dyzelino“ mokesčiai, apie kuriuos buvo užsimenama pirminėse Vyriausybės veiksmų plano versijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius