Finansų ministrė linkusi matyti skaidresnį VILIBOR

Lietuvos bankas pirmasis turėtų sklaidyti abejones, ar šalies tarpbankinė palūkanų norma (VILIBOR) yra skaidri, mano finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
I.Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Labai nenorėčiau tuo klausimu samprotauti, bet žinau, kad yra buvę labai autoritetingų Lietuvos ekonomistų iniciatyvų naikinti VILIBOR kaip instrumentą. Turint omenyje, kad tikrai didžiąją dalį pinigų mūsų skolintojai – bankai gaudavo iš savo motininių bankų, visą laiką kyla klausimas dėl to, kiek iš tikrųjų tų kelių bankų keli sandoriai dėl kažkokios nedidelės sumos gali atspindėti tikrąją rinkos palūkanų normą“, – portalo alfa.lt konferencijoje ketvirtadienį teigė finansų ministrė.

Ji patvirtino, kad VILIBOR skaidrumo klausimo pirmiausiai turėtų imtis Lietuvos bankas.  I.Šimonytė pripažino, kad pastaruoju metu bankų palūkanos yra pakilusios.

„Manau, kad jų politiką gana stipriai diktuoja pagrindinių bankų požiūris į regioną. Nors jie ir sako, kad tai namų rinka, riziką vis tiek stengiamasi minimizuoti. Be to, bankai yra padidinę maržas paskoloms eurais, įvairias įmokas už paslaugas. Manau, kad čia yra strategija bandyti minimizuoti nuostolius arba kaip nors išlaikyti pelną“, – sakė finansų ministrė.

VILIBOR yra vidutinė tarpbankinė palūkanų norma, kuria bankai sutinka skolinti vieni kitiems ir kuri lemia paskolų litais palūkanas fiziniams bei juridiniams asmenims.

VILIBOR apskaičiuoti naudojamos ne mažiau kaip penkių bankų skelbiamos palūkanų normos. Šie bankai turi atlikti operacijas tarpbankinėje indėlių ir paskolų rinkoje bei būti didžiausi jos dalyviai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius