-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 04 20 /12:29

Finansų viceministras: nematome galimybės NPD padidinti iki MMA

Finansų ministerija neketina siūlyti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) prilyginti minimaliai mėnesio algai (MMA), kaip siūlo Lietuvos bankas (LB).
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

„Šiup metu nematome galimybės NPD padidinti iki MMA lygio dėl įsipareigojimų ilguoju laikotarpiu arba palaipsniui“, – Seimo Ekonomikos komitete svarstant tikslinamą šių metų biudžeto projektą trečiadienį teigė finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

„NPD didinimas iki MMA taip pat reikalauja pakankamai reikšmingų finansinių išteklių. Yra tam tikri praradimai, kurie po to vėlgi sąlygoja biudžeto įplaukas, didžiąja dalimi, beje, savivaldybių biudžetų, ne valstybės biudžeto įplaukas. Taip pat „Sodros“ įplaukas“, – pridūrė viceministras.

LB kovo pabaigoje pasiūlė mažiausiai uždirbantiems žmonėms padidinti NPD bei svarstyti galimybę jį ilgainiui prilyginti MMA.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas tada sakė, kad pritaria krypčiai NPD prilyginti MMA, bet pabrėžė, kad dėl tokio sprendimo valstybės biudžetas negautų 550 mln. eurų pajamų, o gyventojai, gaunantys vidutines pajamas, „į kišenę“ papildomai gautų 70 eurų.

Dar anksčiau LB yra siūlęs keisti NPD skaičiavimo formulę: jos konstantą prilyginti MMA, o NPD taikymo ribą sumažinti iki vidutinio darbo užmokesčio (VDU), atitinkamai pakeičiant NPD formulės nuolydžio koeficientą, kad šis būtų lygus MMA ir VDU dalies, didesnės už MMA, santykiui.

Be to, praėjusių metų gruodį Seimas atsisakė svarstyti socialdemokratų siūlymą suvienodinti NPD ir MMA.

NPD, kuris taikomas tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms, nuo sausio padidėjo iki 460 eurų, o MMA – iki 730 eurų. Nuo liepos NPD siūloma padidinti iki 540 eurų.

Pajama, ne didesnes kaip MMA, dabar gauna trečdalis dirbančiųjų (apie 418 tūkst.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius