„Fitch“ prognozė: pasaulio ekonomika kitąmet augs sparčiausiai per 8 metus

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“ prognozuoja, kad šiais metais pasaulinio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempas paspartės iki 2,9 proc.
Japonijos ekonomika
Japonijos ekonomika / „Scanpix“/AP nuotr.

O ateinančiais metais pasaulio ekonomika turėtų išaugti 3,1 proc. – daugiausiai nuo 2010 metų, teigiama agentūros pranešime spaudai.

„Spartesnis augimas atspindi sinchroninį augimą tiek besivystančiose šalyse, ir šalyse su išsivysčiusia ekonomika. Makropolitika ir įtemptesnė padėtis darbo rinkose palaikys paklausos augimą išsivysčiusiose šalyse, o nuo 2015 vykstantys pokyčiai Kinijos nekilnojamojo turto rinkoje bei nuo praėjusių metų pradžios atsigaunančios žaliavų kainos skatins paklausos augimą besivystančiose šalyse“ – sakė „Fitch“ analitikas Brianas Coultonas.

Labiausiai į teigiamą pusę, lyginant su kovą skelbta ataskaita, pakeistos euro zonos ekonomikos prognozės. Geresni vidaus rinkos paklausos duomenys ir didėjantis įsitikinimas, kad Europos Centrinio Banko (ECB) kiekybinio švelninimo programa veikia, paskatino „Fitch“ analitikus padidinti euro zonos ūkio prieaugio prognozę šiems metams nuo 1,7 iki 2 proc.

„Paklausos augimas stambiose besivystančiose šalyse šiais metais paspartės. Kaip Brazilija, taip ir Rusija neseniai grįžo prie realaus BVP augimo, ir naujausi duomenys patvirtina, kad vartojimo ir investicijų apimtys Rusijoje ima augti“, – sakė B.Coultonas.

„Du esminiai rizikos veiksniai, kurie buvo įvardinti praėjusiame ketvirtyje, – euro zonos žlugimas ir agresyvus JAV protekcionizmas – neišnyko, tačiau pastaraisiais mėnesiais jie gerokai sumažėjo“, – pažymėjo analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius