-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fortum Heat Lietuva“ planuoja termofikacijos elektrinės statybas Kaune

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje neseniai prasidėjusios „Fortum Heat Lietuvos“ termofikacijos elektrinės statybos gali suteikti pagreičio ir analogiškam 170 mln. eurų (586,976 mln. litų) projektui Kaune, rašo „Verslo žinios“.
Šildymas.
Šildymas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiuo metu vyksta parengiamieji šio projekto darbai. Naują termofikacijos elektrinę Suomijos kompanija planuoja statyti 5 hektarų sklype Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje.

„Fortum Heat Lietuva“ yra numačiusi, kad nauja jėgainė Kaune būtų apie 50 megavatų elektros galingumo ir apie 100 megavatų šilumos galingumo. Klaipėdoje statomos elektrinės galingumas – 20 megavatų (elektrai) ir 50 megavatų (šilumai).

„Energetikos projektai greitai neįgyvendinami – užtruks poveikio aplinkai vertinimas ir detalaus plano rengimas. Uostamiestyje vien poveikio aplinkai vertinimas užtruko 1 metus 8 mėnesius. Klaipėdoje elektrinę pradėjome statyti po šešerių metų parengiamųjų darbų, Kaune tikimės greičiau – po ketverių ar penkerių metų“, – sakė „Fortum Heat Lietuvos“ generalinis direktorius Vitalijus Žūta.

Tačiau, anot jo, Kauno miesto ir rajono vadovų žodinį pritarimą „Fortum Heat Lietuva“ jau gavo. Kauno elektrinė, kaip ir uostamiestyje statoma „Fortum Heat Lietuva“ jėgainė, degintų biokurą ir nepavojingas išrūšiuotas buitines bei pramonines atliekas.

„Planuojame, kad nauja mūsų pastatyta elektrinė gamintų šilumą, kurią iš mūsų nupirkusi vartotojams tiektų Kauno miesto savivaldybės valdoma „Kauno energija“, – sakė V.Žūta.

Šiuo metu Kauno vartotojams „Kauno energija“ tiekia „Gazprom“ valdomos Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) pagamintą šilumą.

„Mano žiniomis, nė vienas galimas naujas šilumos gamintojas nesiruošia nieko rimto Kaune statyti – tai tėra vaikų žaidimai. Tai tarsi dar vienas saldainis drambliui“, – sakė KTE generalinis direktorius Antanas Pranculis. Kartu jis pripažino, kad Kaune pastačius naują jėgainę atsiradusi konkurencija šilumos gamintojams bus rimtas iššūkis.

„Miestas neturi tikslo, kad vieną monopolininką pakeistų kitas. Vietos visiems užteks, o tai bus tik naudinga šilumos vartotojams, nes konkurencija turėtų užtikrinti protingas kainas“, – sakė Kauno meras Rimantas Mikaitis.

„Fortum Heat Lietuvos“ pradėta statyti termofikacijos elektrinė, kuri degins biokurą, buitines ir pramonines atliekas, – pirmoji tokio pobūdžio elektrinė Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Šią jėgainę planuojama pradėti eksploatuoti 2013 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius