Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS dar kartą padidino bazines palūkanų normas 0,75 procentinio punkto

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį, kaip ir tikėtasi, dar kartą ženkliai padidino bazinę palūkanų normą, stiprindamas pastangas atvėsinti infliaciją labai svarbių JAV kadencijos vidurio rinkimų išvakarėse.
JAV doleriai
JAV doleriai / „Scanpix“ nuotr.

Išaugusiai infliacijai darant vis didesnį spaudimą amerikiečių šeimoms, prezidento Joe Bideno laukia sunki kova dėl abiejų Kongreso rūmų kontrolės išlaikymo.

Agresyvus FRS palūkanų normų kėlimas šiais metais iki šiol neturėjo pastebimos įtakos kainoms, tačiau sukėlė nerimą dėl artėjančio ekonomikos nuosmukio – netgi stiprios darbo rinkos fone.

JAV centrinis bankas trečiadienį pakėlė bazinę skolinimo palūkanų normą 0,75 procentinio punkto.

Tai ketvirtas iš eilės tokio dydžio padidinimas ir šeštasis palūkanų normos padidinimas šiais metais.

Šiuo metu bazinė paskolų palūkanų norma siekia 3,75–4 proc. ir tai yra aukščiausias lygis nuo 2008 metų sausio mėnesio.

Brangindami skolinimąsi, pinigų politikos formuotojai siekia sustabdyti išlaidas ir labiau suderinti paklausą su pasiūla, kuriai neigiamos įtakos turėjo pasaulinės tiekimo problemos ir Rusijos sukeltas karas Ukrainoje.

Nors JAV būsto rinka smarkiai atvėso dėl aukštesnių palūkanų normų, pagrindiniai infliacijos rodikliai rodo, kad kainos ir toliau kyla, o darbo rinka išlieka įtempta – spalį daugėja laisvų darbo vietų, o privačiame sektoriuje darbuotojų samdymas spartėja.

FRS pinigų politiką nustatantis Federalinis atvirosios rinkos komitetas (FOMC) teigė, kad norint sutramdyti kylančias kainas reikės toliau didinti palūkanų normas, tačiau priimdamas sprendimą dėl būsimų žingsnių tempo atsižvelgs į jų poveikį ekonomikai, leisdamas suprasti, kad ateinančiais mėnesiais sparta gali būti lėtesnė.

Nepaisant to, centrinio banko vadovas Jerome'as Powellas perspėjo, kad politikos formuotojai dar nėra pasirengę sustabdyti savo pastangų.

„Tačiau prireiks laiko, kol pasijus visas pinigų politikos suvaržymo poveikis, ypač infliacijai“, – žurnalistams kalbėjo J.Powellas.

„Mano nuomone, dar labai per anksti galvoti ar kalbėti apie mūsų palūkanų kėlimo sustabdymą. Turime variantų, ko imtis“, – pridūrė jis.

Taip pat J. Powellas sakė, kad komitetas galėtų pradėti svarstyti galimybę sulėtinti agresyvų palūkanų didinimo tempą gruodžio mėnesio posėdyje, tačiau galiausiai gali tekti padidinti palūkanų normas labiau, nei tikėtasi, kad būtų pasiektas tikslas sumažinti infliaciją iki 2 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius