-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

FRS padidino bazinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį padidino bazinę palūkanų normą, siekdamas atrasti pusiausvyrą tarp pastangų sutramdyti išaugusią infliaciją bei mėginimų išvengti tolesnės suirutės komercinių bankų sektoriuje.
Jungtinių Valstijų doleriai ir Eurai
Jungtinių Valstijų doleriai ir Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paskelbus apie padidinimą ketvirčiu procentinio punkto – šio žingsnio ir tikėjosi analitikai – palūkanų normos intervalas pasiekė 4,75–5 procentus.

FRS paskelbtame pareiškime teigė, kad dėl pastarojo meto bankų sektoriaus įvykių „tikėtina, namų ūkių ir įmonių kreditavimo sąlygos bus griežtesnės, o tai apsunkins ekonominę veiklą, samdymą ir infliaciją“.

Palūkanų normos kilstelėtos tiek pat, kaip ir per ankstesnį centrinio banko posėdį vasario mėnesį.

„Gali būti tinkamas tam tikras papildomas [pinigų] politikos griežtinimas, kad būtų pasiekta pakankamai ribojanti pinigų politikos pozicija“, – sakoma paskelbtame pinigų politiką formuojančio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) pranešime.

Trečiadienio sprendimas pabrėžia FRS ryžtą kovoti su infliacija, kuri vis dar atkakliai viršija centrinio banko iškeltą ilgalaikį metinį 2 proc. tikslą.

Nedarbas JAV tebėra netoli istorinių žemumų, o tai dar labiau padidina spaudimą centriniam bankui.

Trečiadienį FRS taip pat atnaujino savo ekonomines prognozes, šiek tiek sumažindamas bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozes 2023 metams iki 0,4 proc., palyginti su 0,5 proc. gruodį.

FRS nepakeitė vidutinių prognozių dėl orientacinės normos lygio iki šių metų pabaigos, tuo metu infliacijos lūkesčiai šiek tiek padidėjo.

Dėl karštų ekonominių duomenų metų pradžioje ir neapibrėžtumo bankų sektoriuje, kurį sukėlė „Silicon Valley Bank“ (SVB) žlugimas, analitikai prognozavo, kad FRS tęs palūkanų normų didinimą kuklesniu, nei buvo prognozuota anksčiau, tempu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius