-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FRS vadovas tikisi „tolesnės JAV ekonomikos plėtros“

JAV ekonomika greičiausiai toliau augs, tačiau ji ir toliau susiduria su rizika, kurią kelia pasaulio ūkio plėtros lėtėjimas ir prekybos ginčai ir kuri jau prislopino plėtrą, trečiadienį pareiškė Federalinio rezervo sistemos (FRS) vadovas Jerome'as Powellas.
Jerome'as Powellas
Jerome'as Powellas / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV Kongreso jungtinio ekonomikos komiteto nariams jis patvirtino, jog triskart bazinę palūkanų normą šiemet sumažinęs centrinis bankas savo pinigų politikos kol kas nekeis.

Ekonomikai suteikus tas paskatas, „mano kolegos ir aš labiausiai tikėtinu laikome tvarų ekonominio aktyvumo augimą, stiprią darbo rinką ir mūsų 2 proc. tikslui artimą infliaciją“, pareiškė JAV centrinio banko vadovas.

Tačiau „vangus ekonomikos augimas užsienyje ir pokyčiai prekyboje padarė spaudimą ekonomikai ir tebekelia riziką“, pareiškė jis komiteto nariams.

J.Powellas taip pat užsiminė esąs susirūpinęs dėl „netvaraus“ vyriausybės biudžeto ir „didelės bei augančios skolos“, kuri gali apriboti politikos formuotojų galimybes didinti išlaidas, jeigu to reikėtų ekonomikos nuosmukio atveju.

Metinis JAV bendrojo vidaus produkto augimo tempas trečiąjį ketvirtį sulėtėjo nuo 2,5 proc. ketvirčiu anksčiau iki 1,9 proc. ir, nors tai iš dalies lėmė 40 dienų streikas „General Motors“ gamyklose, prekybos ginčai šiemet taip pat pakirto verslo investicijas ir „padarė spaudimą eksportui ir gamybai“, pažymėjo J.Powellas savo kalboje, kuri buvo iš anksto paskelbta FRS svetainėje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį vėl užsipuolė FRS vadovą, kuris, anot jo, pernelyg lėtai mažina palūkanų normas. JAV valstybės vadovas net davė suprasti, jog norėtų, kad būtų nustatytos neigiamos palūkanų normos, kurios jau yra taikomos Europoje ir Japonijoje, kur ekonomika nuolat vangiai auga.

Tačiau J.Powellas trečiadienį pakartotinai pareiškė, jog „mes manome, kad dabartinė pinigų politika greičiausiai bus tinkama tol, kol gaunama informacija apie ekonomiką iš esmės atitiks mūsų prognozes“.

JAV centrinis bankas 2018 metais keturis kartus padidino bazinę palūkanų normą, tačiau šiemet pradėjo ją mažinti, nes D.Trumpo įžiebti prekybos ginčai pradėjo daryti poveikį realiajai ekonomikai.

J.Powellas pareiškė, jog bazinė palūkanų norma buvo sumažinta siekiant palaikyti tolesnį augimą „ir apsidrausti nuo tebekylančios rizikos“.

Ir, nors FRS vadovas nuolat atsisako reaguoti į D.Trumpo kritiką, savo kalbos pradžioje jis priminė, jog FRS yra suteikti įgaliojimai nepriklausomai formuoti ir įgyvendinti pinigų politiką „remiantis faktais ir objektyvia analize“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius