-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FT: ženklus euro zonos BVP prieaugis pirmąjį ketvirtį gali priartinti ECB programos pabaigą

Ženklus euro zonos ūkio prieaugis pirmąjį šių metų ketvirtį, nustebinęs daugelį ekspertų, gali paskatinti Europos Centrinį Banką (ECB) jau artimiausiu metu apsvarstyti galimą ūkio stimuliavimo programos pabaigos terminą, rašo „Financial Times“.
ECB pastatas Frankfurte prie Maino
ECB pastatas Frankfurte prie Maino / 123rf.com nuotr.

Remiantis patikslintais duomenimis, šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonos BVP padidėjo 1,7 proc. Palyginimui, Jungtinių Valstijų ekonomika tuo pačiu laikotarpiu ūgtelėjo tik 1,2 proc., nors anksčiau dauguma analitikų manė, kad Amerikos ekonomika augs sparčiau už euro zonos.

Be to, daugelis investuotojų ir ekonomistų yra linkę manyti, kad toks spartus euro zonos BVP augimas pagrįstas pamatiniais rodikliais ir nėra laikinas reiškinys. Nedarbo lygis biuro zonoje balandį sumažėjo iki 9,3 proc. nuo 2013 metais buvusių 12,1 proc. O pirkimo vadybininkų indeksas (PMI) gegužę išliko aukščiausiame lygyje per šešerius metus – 56,8 punkto.

Papildomu pliusu laikomas tas faktas, kad teigiama BVP dinamika fiksuojama beveik visose euro zonos šalyse.

Todėl analitikai mano, kad ECB gali jau ateinančio posėdžio, kuris įvyks Taline birželio 8 d., metu pradėti rengti planus dėl ūkio stimuliavimo apimčių mažinimo. Analitikai mano, kad ECB vykdoma 60 mlrd. eurų per mėnesį vertės obligacijų supirkimo programa beveik neabejotinai bus pratęsta iki šių metų pabaigos. Tačiau jei ir toliau bus gaunama gerų statistinių duomenų, vieno iš artimiausiu posėdžių metu gali būti paskelbta, kad ateinančiais metais obligacijų supirkimo apimtys bus sumažintos.

Visgi kai kurie ekonomistai ir ECB valdybos nariai abejoja, ar Europos ekonomikai pavyks neskausmingai išgyvendinti ūkio stimuliavimo programos apimčių mažinimą. Be to, kai kurie ekspertai abejoja, ar ilgai gali trukti toks ūkio augimas bei nedarbo mažėjimas neaugant infliaciniam spaudimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius