Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G-20 neturtingų šalių skolų mokėjimą sustabdė dar pusmečiui

Didysis dvidešimtukas (G-20), į kurį įeina didžiausios pasaulio ekonomikos, trečiadienį pranešė sutarusios dar šešiems mėnesiams pratęsti skolų mokėjimo sustabdymą, kad pažeidžiamiausios šalys pirmiausia galėtų kovoti su koronaviruso pandemija.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai G-20 paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“, per grupės finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų susitikimą. Daugiau kaip 14 mlrd. dolerių (12 mlrd. eurų) skolų mokėjimo sustabdymas turėjo baigtis šių metų pabaigoje. Trečiadienio sprendimu besivystančios šalys iki 2021 metų birželio pabaigos galės sutelkti dėmesį į sveikatos apsaugą ir skatinimo programas, o ne į skolų grąžinimą.

Virtualios diskusijos vyko prasidedant 189 valstybių Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko susitikimams, kurie dėl pandemijos taip pat rengiami virtualiai.

„Vis tiek turime daryti daugiau, – spaudos konferencijoje po susitikimo sakė šiemet G-20 vadovaujančios Saudo Arabijos finansų ministras Mohammedas al Jadaanas. – Turime užtikrinti, kad šios šalys turėtų visą paramą COVID-19 pandemijai spręsti... Sutarėme šešiems mėnesiams pratęsti skolų sustabdymo iniciatyvą.“

M.al Jadaanas sakė, kad tolesnės diskusijos vyks per balandžio susitikimus, kai bus sprendžiama, ar sustabdymą pratęsti dar pusmečiui. Jis pabrėžė, kad pandemija sukėlė pavojų fiskaliniam stabilumui daugelyje šalių, ypač neturtingų.

Pasak M.al Jadaano, kitas virtualus finansų ministrų susitikimas bus surengtas kitą mėnesį, prieš lyderių susitikimą lapkričio 21–22 dienomis, o tikslas bus susitarti dėl gairių, kurios pranoktų net dabartinę skolų sustabdymo iniciatyvą. Plačiau Saudo Arabijos finansų ministras nekomentavo.

Organizacijos „Transparency International“, „Amnesty International“ ir organizacijų grupė CIVICUS parašė G-20 finansų ministrams prieš jų susitikimą ir įspėjo, kad pasaulis išgyvena krizę, nepanašią į jokias kitas pastarojo šimtmečio krizes, ir kad skolų sustabdymas yra tik pirmas žingsnis.

Organizacijos teigia, kad daug neturtingiausių šalių skolų grąžinimui vis dar išleidžia daugiau nei gyvybes gelbstinčioms valstybinėms tarnyboms, ir ragina G-20 panaikinti esamas skolas bent visiems 2021 metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius