Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G-20 žada įkvėpti naują gyvybę pasaulio ekonomikai

Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalys, tarp jų – JAV ir Kinija, sekmadienį sakė, kad gali įveikti geopolitinę įtampą bei finansinius pavojus ir pasiekti papildomą 1,8 proc. bendrą augimą, pasaulio ekonomikai pridedant trilijonus dolerių.
Doleriai
Doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per dvi dienas trukusį jų susitikimą Kernse didžiausias dėmesys buvo skiriamas tam, kaip plėtoti politiką, kad būtų pasiektas ambicingas tikslas per ateinančius penkerius metus 20-ies didelių pasaulio ekonomikų bendrąjį vidaus produktą (BVP) pakelti 2 proc. virš dabartinių prognozių.

Finansų ministrai ir centrinių bankų valdytojai, tarp jų – JAV federalinės rezervų sistemos vadovė Janet Yellen, nori šį savo planą pateikti G-20 lyderių susitikimui Brisbane lapkričio mėnesį.

Komunikate jie sako, kad kol kas sutarta dėl 1 tūkst. priemonių, tarp jų – investicijų į infrastruktūrą spartinimo, finansinės reformos ir laisvosios prekybos skatinimo, ir kad tai gali prie BVP pridėti 1,8 proc., be to – sukurti milijonus naujų darbo vietų.

Tačiau reikia daugiau reformų, kad būtų pasiektas 2 proc. tikslas, dėl kurio anksčiau šiais metais buvo sutarta Sidnėjuje.

„Preliminari TVF (Tarptautinio valiutos fondo) ir EBPO (Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos) analizė rodo, kad šiomis priemonėmis mūsų kolektyvinis BVP iki 2018 metų bus padidintas papildomais 1,8 procento“, – sakoma komunikate.

Nepaisant to, kad pasaulinis atsigavimas tęsiasi, augimo greitis tebėra mažas ir nelygus

„Iki Brisbano viršūnių susitikimo mes toliau identifikuosime virtinę papildomų priemonių, kad įvykdytume savo kolektyvines augimo ambicijas. Laikysime vieni kitus atsakingais dėl šių politikos įsipareigojimų įgyvendinimo“, – sakoma jame.

TVF vadovė Christine Lagarde gyrė „reikšmingą pažangą“ nuo vasarį įvykusio praėjusio ministrų susitikimo, nepaisant padidėjusios geopolitinės įtampos, kuri, be kitų regionų, apima Ukrainą ir Artimuosius Rytus.

„Nepaisant to, kad pasaulinis atsigavimas tęsiasi, augimo greitis tebėra mažas ir nelygus, iš dalies dėl padidėjusios geopolitinės įtampos ir finansų rinkos suirutės pavojų“, – sakė ji.

„Todėl ekonominės politikos, kuri gali prisidėti prie energingesnio ir daug darbų pasiūlyti galinčio atsigavimo, skatinimas šiuo etapu yra itin svarbus, – pažymėjo ji. – Giriu G-20 šalis už reikšmingą pažangą plėtojant augimo strategijas vidutinės trukmės augimui paspartinti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius