-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

G.Nausėda: efektyviausia būtų kartu sumažinti GPM ir padidinti NPD

Siekiant padidinti gyventojų pajamas ir taip per didesnį vartojimą paskatinti ekonomiką, didžiausias efektas būtų pasiektas tiek laikinai sumažinus gyventojų pajamų mokestį (GPM), tiek padidinus neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), teigia savo pasiūlymų neatsisakantis prezidentas Gitanas Nausėda.
Grynieji eurai
Pinigai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Būtų apmaudu, jei gyventojų pajamų mokesčio tarifo sumažinimas nebūtų patvirtintas, nes mūsų manymu, tai yra gerokai efektyvesnis, platesnis ir gerokai labiau ekonomiką teigiamai paveiksiantis kelias. Neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimas taip pat sumažintų darbo mokesčių naštą, tačiau tai padarytų gerokai mažesniu mastu ir gyventojų, kuriuos jisai pasiektų, skaičius būtų gerokai mažesnis“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G.Nausėda.

Jis pripažino, kad NPD padidinimas, kuriam yra linkę pritarti „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir premjeras Saulius Skvernelis, duotų tam tikrą rezultatą, tačiau tai nebūtų efektyviausias sprendimas.

„Galima būtų sakyti, kad mes palaikome būtent kombinuotą sprendimą, kuriame mažinamas ir GPM tarifas, ir didinamas NPD. Tai suteiktų tikrai reikšmingą postūmį Lietuvos ekonomikai būtent šiuo kritiniu artimiausių pusės metų laikotarpiu“, – tvirtino prezidentas.

Jis taip pat sakė, kad yra pasirengęs svarstyti alternatyvius GPM mažinimo pasiūlymus, jei tokių atsirastų.

„Mes visada esame pasirengę kalbėtis, bet pirmiausiai kalbėtis reikia argumentuojant, kodėl mūsų pasiūlymas yra geresnis. Na, o jeigu bus kiti pasiūlymai, tada ir žiūrėsime“, – sakė G.Nausėda.

Prezidentas siūlo laikinai, iki metų pabaigos sumažinti GPM tarifą nuo 20 iki 15 proc., taikant jį darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių, taip pat ankstinti NPD didinimą 50 eurų.

Valdantieji „valstiečiai“ skeptiškai vertina iniciatyvą mažinti GPM tarifą, dėl kurio, anot jų, daugiau išloštų dideles pajamas gaunantys gyventojai. Anot „valstiečių“, socialiai teisingesnis yra spartesnis NPD kėlimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius