Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Nausėda: G20 susitikimas negali būti nesvarbus Lietuvai

Lietuva yra integruota į pasaulio finansų sistemą, todėl jai negali būti nesvarbus Pietų Korėjos sostinėje Seule vykstantis Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimas, teigia SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.
G.Nausėda mano, kad susidariusi padėtis gali padėti rasti originalių sprendimų.
G.Nausėdos teigimu, euro ir dolerio kurso peripetijos visada lemia lito ir dolerio kurso pokyčius, kurie mūsų ekonomikai vis dar yra labai svarbūs. / L.T. arch. nuotr.

Ketvirtadienį Pietų Korėjos sostinėje Seule prasidėjo Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimas, kurio retransliaciją savo žiūrovams siūlo internetinė televizija 15min.tv. Naujienų portalas 15min.lt, kaip ir žadėjo, savo skaitytojams pateikia analitikų komentarus. Ketvirtadienio popietę apie G20 susitikimo svarbą Lietuvai ir pasauliui 15min.lt kalbėjosi su SEB banko prezidento patarėju G.Nausėda.

„Mes esame integruoti į pasaulio finansų sistemą ir tai, kas vyksta Seule, negali būti mums nesvarbu. Euro ir dolerio kurso peripetijos visada lemia lito ir dolerio kurso pokyčius, kurie mūsų ekonomikai vis dar yra labai svarbūs. Turime nemažai dolerinio eksporto ir ypač dolerinio importo“, – aiškino G.Nausėda.

Kliūva JAV dolerio silpnumas

Kalbėdamas apie pirmąją Didžiojo dvidešimtuko susitikimo dieną, G.Nausėda sakė, kad ji parodė šalių narių tarpusavio įtampą ir nepasitenkinimą vieni kitų politika. Jo teigimu, G20 konferencijos dalyviams ypač užkliuvo JAV dolerio silpnumas, kuris atsiranda dėl pernelyg išlaidžios valstybės politikos.

„Kita vertus, ir Kinijos juanio klausimas yra amžinai aktualus. Įdomus „sutapimas“: per pastarąsias tris dienas Kinijos juanis sustiprėjo tiek, kiek niekada nebuvo sustiprėjęs. Tai rodo, kad kinai, norėdami susikurti palankesnę, draugiškesnę atmosferą, ėmėsi tam tikrų žygių juanio kursui koreguoti. Tai rodo, kad pasaulio valiutų sistemos nebuvimas šiuo metu yra opi problema ir turbūt lemia valiutų karų atsiradimą“, – svarstė G.Nausėda.

Svarbių sprendimų nepriims

Pašnekovo teigimu, dar vienas svarbus klausimas, kurį galėtų aptarti G20 atstovai, yra Airijos problemos, nepasitikėjimas jos ekonomika ir ateities perspektyvomis. Tačiau šį klausimą esą reikėtų nagrinėti platesniu kontekstu, nes valstybių, susiduriančių su tokiomis pačiomis problemomis, Europoje gali atsirasti ir daugiau.

„Viena valstybė – Graikija – jau buvo, tik tas gaisras buvo numalšintas. Europos pastangos kurti stabilesnę finansų sistemą, aišku, yra sveikintinos ir šitie žingsniai turbūt sulauks tik pritarimo“, – tikino SEB banko prezidento patarėjas.

Vis dėlto jis abejojo, ar minėtais klausimais bus priimti vienokie ar kitokie sprendimai. „Kai susirenka daug vadovų, labai sunku rasti bendrą vardiklį. (...) Jie tik pasišnekės džentelmeniškai, bet nesugebės rasti visų tenkinančių sprendimų“, – sakė G.Nausėda.

Tiesioginę Didžiojo dvidešimtuko konferencijos retransliaciją ketvirtadienį ir penktadienį stebėkite 15min.tv, o analitikų komentarus apie G20 nutarimus skaitykite naujienų portale 15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius