-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 02 /13:18

G.Nausėda: pelno mokesčio lengvata turėtų būti pratęsta penkeriems metams

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad šiemet baigianti galioti pelno mokesčio lengvata įmonių technologijų atnaujinimui turėtų būti pratęsta dar penkeriems metams. Anot prezidento, Lietuvos įmonėms tai užtikrintų stabilumą.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Džiaugiuosi išgirdęs beveik vieningą nuomonę tiek ministrų, tiek analitikų, tiek verslo atstovų, kad šią lengvatą reikėtų pratęsti bent penkeriems metams, norint sukurti tam tikrą investicinio klimato apibrėžtumą. Tai reiškia, kad esame pajėgūs priimti sprendimus ateinančioje Seimo pavasario sesijoje ir tai bus svarbus žingsnis užtikrinant tęstinumą ir verslo sąlygų stabilumą mūsų įmonėms“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė G.Nausėda.

VIDEO: Tiesiogiai iš Prezidentūros – svarbiausios ekonomikos augimo skatinimo priemonės

Prezidentas pabrėžė, jog svarbu, kad šis sprendimas nebūtų siejamas su Vyriausybės planuojama finansų peržiūra, nes dėl jos dar bus diskutuojama.

Tai jis ketvirtadienį aptarė tradiciniame kasmetiniame susitikime su Seimo, Vyriausybės, verslo atstovais ir analitikais.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sakė, kad tarp naujų mokestinių pasiūlymų yra pelno mokesčio lengvatos pratęsimas penkeriems metams. Dėl to biudžetas, pasak ministrės, netektų apie 106 mln. eurų per metus.

„Siūlymas pratęsti dar penkeriems metams ir pažiūrėti, kas toliau darosi, kokia yra investicinė aplinka“, – spaudos konferencijoje sakė G.Skaistė.

Anot jo, pelno mokesčio lengvata į naujas technologijas duoda daugiau naudos nei reinvestuojamo pelno lengvata.

„Atkreipsiu dėmesį į Pasaulio banko atliktą studiją, kad reinvestuojamo pelno lengvata neatneša tokios naudos ekonomikai, kaip kažkam atrodo. Tuo tarpu Lietuvoje egzistuojanti pelno mokesčio lengvata nukreipta į tikslinį segmentą, skatiname investuoti būtent į tas sritis ir į ekonominę transformaciją ir poveikis šios lengvatos yra didesnis nei reinvestuojamo pelno lengvatos, kai žmonės skatinami ne tiek reinvestuoti pelną, o neišsidalinti jo dividendais ir tokiu būdu gali būti paskatintas prievartus vartojimas per įmones, kas nebūtų mūsų tikslas“, – sakė G.Skaistė.

Ji užsiminė, kad planuojant mokesčių pakeitimus, numatyta ir papildomų galimybių, kaip paskatinti verslą daugiau investuoti, tačiau jų nedetalizavo.

„Manau, artimiausiu metu mes tas diskusijas Seimo sesijos pradžioje galėsime pratęsti“, – sakė ministrė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu BNS sausį sakė, kad šių metų pabaigoje baigiant galioti pelno mokesčio lengvatai naujas technologijas investuojančiam verslui, ji „turi savo logiką“, o skatinant investicijas bus siūloma ir papildomų galimybių. Jos teigimu, tokių investicijų skatinimas prisideda prie aukštesnės pridėtinės vertės kūrimo, ekonomikos transformacijos ir tai yra vienas iš pagrindinių šio meto uždavinių.

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė neseniai sakė, kad nulinis mokesčio tarifas turėtų būti taikomas visoms plėtrai skirtoms įmonių investicijoms – bet kokiai plėtrai.

Dabar 5 proc. pelno mokesčio tarifas taikomas į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą (MTEP) investuojančių įmonių pelnui, o į technologinį atsinaujinimą investuojančios įmonės gali iki 100 proc. susimažinti apmokestinamąjį pelną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius