-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G. Nausėda su EK pirmininke aptarė Lietuvos žemdirbių reikalavimus

Briuselyje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) aptarė Lietuvos ūkininkų keliamus reikalavimus.
Ursula von der Leyen, Gitanas Nausėda
Ursula von der Leyen, Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Žemės ūkio sektorius paliečia labai platų ratą asmenų, taip pat vartotojus, pramonę, aplinkosaugos bendruomenes. Pabrėžiau, kad Lietuvoje ypač aštrus daugiamečių pievų atkūrimo klausimas“, – trečiadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Lietuvos vadovas.

„Pakviečiau įsiklausyti į ūkininkų nuogąstavimus ir drauge ieškoti tvarių sprendimų, atliepiant tiek žemės ūkio sektoriaus, tiek aplinkosaugos bendruomenių pozicijas“, – teigė jis.

Anot G.Nausėdos, žemės ūkis yra strateginė ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos ūkio šaka, todėl visų bendras interesas yra išlaikyti stiprų žemės ūkį, užtikrinti konkurencingumą, apsirūpinimą maistu ir maisto saugumą.

Praėjusią savaitę didelę protesto akciją Vilniuje surengę Lietuvos žemdirbiai, be kita to, reikalavo panaikinti ES reikalavimą dalyje ariamos žemės atkurti daugiametes pievas ir jų nebenaudoti žemdirbystei.

Problema dėl pievų atkūrimo susidarė 2014 metais ES vykdant Bendrosios žemės ūkio politikos reformą – tuomet įtvirtintas reikalavimas išlaikyti daugiamečių pievų santykį, kad jų plotas nemažėtų daugiau kaip 5 proc., palyginti su referenciniu plotu.

Daugiametė pieva yra žolėmis užsėti, neariami sklypai, kurių plotas negali būti mažesnis nei 5 proc., kitu atveju ūkininkai įpareigoti jas atkurti. Žemdirbių įsitikinimu, tai didelė našta, nes pievas reikia prižiūrėti, o ūkinės naudos nėra, pagaminama mažiau produkcijos, mažėja konkurencingumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius