-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 19 /12:30

G.Šimkus: PVM pajamų planas šiemet gali būti neįvykdytas

Valstybei sausį gavus mažiau pajamų iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) nei pernai, esama rizikos, kad šiemet gali būti nepasiektas jo surinkimo planas, sako Lietuvos banko (LB) vadovas.
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Gediminas Šimkus

„Lietuvos bankas mato riziką, kad 2024 metais biudžeto pajamų iš PVM planas gali būti ir neįvykdytas“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė G.Šimkus.

„Tai labai svarbu dabartinių diskusijų apie papildomą gynybos finansavimą kontekste. Antras dalykas – sausio duomenys rodo, kad minėta rizika, deja, bet gali ir pildytis“, – pridūrė jis.

Finansų ministerija skelbė, kad sausį PVM gauta 722,3 mln. eurų – 10,6 proc. mažiau, tam įtakos turėjo mažesnės įplaukos už parduotus energijos produktus.

Iš PVM šiemet planuojama gauti 6,647 mlrd. eurų pajamų – 39 proc. visų biudžeto pajamų.

Pasak G.Šimkaus, esama rizikos nesurinkti apie 150 mln. eurų PVM, arba 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Yra labai aiški tendencija infliacijos paūmėjimo laikotarpiu – valdžios sektoriaus pajamos iš PVM šovė aukštyn 2022 metais, kai infliacija buvo pasiekusi piką. (...) 2023 metais, kai infliacijos įkarštis išblėso, PVM pajamų prieaugis irgi subliuško“, – teigė LB valdovas.

„2024 metais šita dalis (kainų poveikis PVM – BNS) yra sumažėjusi ir nė iš tolo neprilygsta ankstesnių metų lygiams“, – pridūrė jis.

Apie tai, kad 2024 metais valstybė gali nesurinkti planuojamo pridėtinės vertės mokesčio (PVM), LB įspėjo dar pernai lapkritį svarstant šių metų valstybės biudžetą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tuomet teigė, kad PVM surinkimo planą tikimasi įvykdyti, o kitu atveju nepriemoką kompensuotų didesnės pajamos iš kitų mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius