Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 07

G.Skaistė – apie keičiamus planus dėl visuotinio NT mokesčio ir prognozes dėl kainų augimo

Finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu 15min teigė, kad visuotinis nekilnojamojo turto mokestis, kurį planuota teikti Seimui dar šį rudenį, atidėtas. Valdančioji koalicija planuoja jį svarstyti ne atskirai, o kartu su visu mokesčių paketu. Tiesa, konkreti data, kada visuomenei bus pristatyta ambicinga šios Vyriausybės kadencijos pradžioje žadėta mokesčių reforma, – nėra aiški. Ministrė tvirtino, kad jei politinis sutarimas bus pasiektas, šis paketas galėtų į Seimą atkeliauti kitą pavasarį.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė duodama interviu portalui 15min tvirtino nesigailinti, kad dėl metus laiko rengtos mokesčių reformos buvo nuspaustas stabdis. Žvelgdama į praeitį ji tvirtino, kad įgyvendinti tokią reformą nebuvo tinkamas laikas nei per kovidą, nei prasidėjus karui Ukrainai, nei kilus energetinei krizei.

Tiesa, šios reformos ministrė dar nelaidoja – ji tvirtina, kad šiuo metu visą pasiūlymų paketą nagrinėja koalicijos partneriai. O, jeigu susitarimas bus pasiektas, kitą pavasarį paketas keliaus Seimą.

„Pirminiai signalai buvo geri, pozityvūs. Man atrodo, mes tą sutarimą rasime – klausimas, kokia apimtimi. Tikrai manau, kad po biudžeto priėmimo galėsime prie to klausimo grįžti“, – teigė ministrė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

Tačiau, ar toks susitarimas įmanomas? G.Skaistė tvirtino tikinti, kad susitarti pavyks, tačiau pabrėžė, kad labai nesinorėtų, jog iš bendro paketo būtų ištraukioti tik atskiri pasiūlymai.

Dėl šios priežasties nutarta atskirai nesvarstyti ir visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio, kurį planuota teikti Seimui dar šį rudenį – skelbta, kad jis įsigaliotų 2025 metais.

Interviu temos

  • Seimo nariai pateikė pasiūlymų į biudžetą už dar 1,2 mlrd. eurų.
  • Konfliktas dėl laikinos PVM lengvatos restoranams buvo užprogramuotas.
  • Kodėl energetikos kainų kilimas bus kompensuojamas visiems gyventojams, o ne gyvenantiems sunkiausia.
  • Kainų augimo prognozės.
  • Kodėl visuotinio NT mokesčio projektas šiemet Seimui nebus teikiamas.
  • Mokesčių reforma.

Tiesa, jei dėl sprendimo stabdyti mokesčių reformą ministrė nesigaili, vieną apgailestavimą G.Skaistė visgi išreiškė – dėl prieš pusantrų metų priimtos pridėtinės vertės (PVM) lengvatos restoranams, kuri, panašu, net įvarė pleištą tarp valdančiųjų.

„Aš pakankamai skeptiškai žiūrėjau į tos lengvatos įvedimą dar tuo metu, kai jinai buvo įvedama. Praktika rodo, kad lengvatą įvesti yra gerokai lengviau, negu ją išvesti, ir visos tos terminuotos lengvatos labai dažnai tampa neterminuotomis. Todėl šitas konfliktas iš principo buvo šiek tiek užprogramuotas. Galbūt buvo galima pasirinkti kitus skatinimo būdus, nenumatant mokestinių pakeitimų, kuriuos paskui pakeisti yra labai sudėtinga“, – teigė ministrė.

Interviu 15min G.Skaistė taip pat aptarė 2023 metų biudžeto projektą, Seimo narių idėjas, kaip dar galima padidinti išlaidas, planuojamą paramą gyventojams ir verslams, infliaciją bei kitas temas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius