-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G. Skaistė apie prezidento siūlomą papildomą NPD už vaikus: reikia rasti ir šaltinius

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad prezidentui siūlant įvesti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (PNPD) už vaikus, reikėtų pasiūlyti ir pajamų šaltinius.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministrė priminė, kad tokios lengvatos atsisakyta dar praėjusioje kadencijoje, kuomet Sauliaus Skvernelio Vyriausybė vietoje PNPD už vaikus pasiūlė mokėti vaiko pinigus.

„Ta sistema yra išlikusi, kasmet vaiko pinigai yra indeksuojami. 2024 metų biudžete numatyta per 600 milijonų eurų vaikų pinigams mokėti. Man atrodo, valstybė gali pasirinkti arba vieną, arba kitą priemonę, tačiau mokėti ir viena, ir kita nėra finansinių galimybių. Jeigu yra tokios iniciatyvos ir rūpestis iš tiesų yra nuoširdus, reikėtų pasiūlyti ir pajamų šaltinius“, – LRT televizijos laidai „Dienos tema“ pirmadienį sakė G. Skaistė.

Kaip pirmadienį pranešė Prezidentūra, šalies vadovas Gitanas Nausėda Seimui teikia Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pataisas, kuriomis siūlo tėvams įvesti papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) už vaikus.

Pasak Prezidentūros, NPD galėtų siekti 1044 eurus per metus, arba 87 eurus per mėnesį už vieną vaiką.

Teigiama, jog taip siekiama padėti vaikus auginančioms šeimoms, taip pat spręsti paskatų dirbantiems ir vaikus auginantiems žmonėms trūkumą.

Pasak Prezidentūros, papildomą NPD už vaiką prisitaikytų tiek pagal darbo sutartis, tiek ir pagal individualią veiklą dirbantys tėvai. Paramą tėvai galėtų gauti kartą per metus, teikdami metines pajamų mokesčio deklaracijas.

Bendrai prezidento siūloma lengvata valstybės biudžetui galėtų kainuoti 50–60 mln. eurų per metus.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė yra sakiusi, kad toks siūlymas yra populizmas, ji siejo tai su artėjančiais rinkimais. 

G. Nausėda savo ruožtu TV3 televizijos laidai „Dėmesio centre“ pabrėžė, kad jo teikiamas pataisas būtina sieti ir su Seime svarstomu nauju nekilnojamojo turto mokesčio modeliu.

„Šitoje vietoje tai mes arba dar mėginame derinti šį (NT – BNS) mokestį su tam tikrais socialiniais pasiūlymais, kaip antai PNPD pateiktu siūlymu (...), manau, jei mes nepajėgiame šio įstatymo sieti su kitais įstatymais, kurie palengvina šeimų, socialiai pažeidžiamų žmonių finansinę padėtį, geriau tada jo nepriimti“, – kalbėjo prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius