Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Zdanevičienė: „Factris“ tikslas – lanksti ir klientų poreikius atitinkanti finansavimo partnerystė

Faktoringas ar kredito linija suteikia verslui lėšų apyvartiniam kapitalui ar investicijoms per vieną dieną, automatinis gautinų sumų ir skolų administravimas leidžia susitelkti į verslo plėtrą, o prekinis kredito draudimas apsaugo gautinas sumas nuo klientų nemokumo bei užtikrina, kad atgausite savo pinigus, – sako faktoringo ir susijusias paslaugas teikiančios UAB „Factris LT1“ pardavimų vadovė Baltijos šalims Gabija Zdanevičienė.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Finansai Verslas

Faktoringo paslauga savo vietą rinkoje greitai surado todėl, kai egzistuojančios kreditavimo sistemos nesprendė ar negalėjo išspręsti daliai įmonių, ypač smulkaus ir vidutinio verslo (SVV), kylančio finansinių resursų poreikio bei sugebėjo palankesnėmis sąlygomis pasiūlyti verslo kreditavimo instrumentus.

Užstato nereikalaujantis SVV finansavimo įrankis

Pasak G.Zdanevičienės, faktoringas yra sąlyginai saugus finansavimo įrankis, kurio pagalba finansuotojas klientui gali suteikti apyvartinių lėšų finansavimą, nereikalaujant iš kliento užstatinių pozicijų – nekilnojamo turto, įrangos ar atsargų įkeitimo. Tai ypač aktualu, kai klientas yra jauna įmonė.

„Turime įvairaus dydžio įvairiuose sektoriuose dirbančių klientų, dažniausiai tai mažos ir vidutinės įmonės. Tačiau turime ir labai mažų, kurios savo veiklą vykdo tik pusę metų, ir stambių įmonių, kurios naudojasi mūsų paslaugomis kaip „finansine pagalve“, kai neužtenka turimų finansavimo limitų banke. Mūsų finansuojami veiklos sektoriai yra transporto bei logistikos, statybų, gamybos ir didmeninės prekybos bei kiti“, – sakė „Factris“ atstovė.

Asmeninio arch. nuotr./Gabija Zdanevičienė
Asmeninio arch. nuotr./Gabija Zdanevičienė

Kodėl naudinga ir kada reikalinga?

G.Zdanevičienės teigimu, faktoringas kaip produktas suteikia ne tik finansavimą, bet ir kredito draudimo apsaugą nuo pirkėjų nemokumo ir (ar) bankroto, skolų valdymo paslaugą. Yra klientų, kurie faktoringą renkasi ne tiek dėl finansavimo, kiek dėl draudimo bei skolų valdymo paslaugos. Iš esmės, faktoringo paslauga gali būti naudinga visiems B2B (verslas – verslui, angl. business to business) principu veikiantiems verslams, kurie dirba su apmokėjimų atidėjimais ir nori savo gautinas sumas apsaugoti.

„Kalbant apie tai, kuriems verslams faktoringo paslauga gali būti reikalingiausia, – tai individualus verslininko sprendimų ir sugebėjimų valdyti finansinius srautus rezultatas. Jei verslininkas sugeba išlaviruoti ir suderinti, kad jo pirkėjai atsiskaitytų greitai ar iškart, o su tiekėjais sutaria ilgus atidėjimo terminus, tada poreikio faktoringo paslaugai nėra. Tačiau, su augančia infliacija, energetikos kainų šuoliais, tokias sąlygas suderinti ir išlaikyti verslams vis sudėtingiau, nesvarbu, kuriam sektoriui bepriklausytų“,– sakė „Factris“ atstovė.

Faktoringo paslauga gali būti naudinga visiems B2B principu veikiantiems verslams, kurie dirba su apmokėjimų atidėjimais ir nori savo gautinas sumas apsaugoti.

Kai trūksta apyvartinių lėšų

„Factris“ gali pateikti daugybę atvejų, kai jų teikiamos paslaugos padėjo įmonėms išspręsti apyvartinių lėšų trūkumo ir atsiskaitymų administravimo sunkumus. Pavyzdžiui, pervežimais užsiimančiai bendrovei ilgą laiką reikėjo mokėti papildomą mokestį už greitesnį atsiskaitymą su vienu iš pagrindinių užsakovų. Faktoringo paslauga įmonė užsitikrino šio užsakovo sąskaitų finansavimą per vieną dieną bei sumažino sąskaitos finansavimo išlaidas 3 kartus. Tai leido įmonei sutaupyti kelias dešimtis tūkst. eurų per metus. Lygiagrečiai įmonei suteikta ir kredito linija, kuri leido užtikrinti savalaikius atsiskaitymus su tiekėjais bei darbuotojais.

Kitas pavyzdys – auganti prekybinė įmonė, kuri susidūrė su apyvartinių lėšų trūkumu. Išbandžiusi faktoringą su vienu iš debitorių, netrukus į faktoringo sutartį įtraukė dar vieną užsakovą, taip papildydama apyvartinių lėšų rezervą. Įmonei pasiūlytas atvirkštinis faktoringas tiekėjų sąskaitų finansavimui per 3 dienas išsprendė konkretų poreikį tiekimo užsakymui, taip pat užtikrino finansinę pagalbą ir galimybę finansuoti tiekėjų sąskaitas.

123RF.com nuotr./Mokesčiai
123RF.com nuotr./Mokesčiai

Pinigų „užšaldymas“ atidėjimais – grėsmė konkurencingumui

Su apyvartinių lėšų trūkumu dažnai susiduria įmonės iš įvairių sektorių. Tarkime, vienas iš naujų „Factris“ klientų – medienos pramonėje veikianti bendrovė. Šiame sektoriuje dažniausiai tiekėjai reikalauja išankstinio apmokėjimo, o užsakovai – 30-60 dienų atidėjimo. „Factris“ klientas ilgą laiką buvo priverstas daryti išankstinius apmokėjimus net ir stingant apyvartinių lėšų. Faktoringas padėjo jam sureguliuoti apyvartinių lėšų srautus, užsitikrinti tiekimą palankesnėmis kainomis ir apdoroti didesnius užsakymus.

Pastaruoju metu dažnai apyvartinių lėšų įmonėms pradeda stigti dėl padidėjusių išlaidų žaliavoms bei energijos kainų. Norint užsitikrinti išlikimą rinkoje, lėšų prireikia vis greičiau nei jos sugrįžta už parduotas prekes ar suteiktas paslaugas. Faktoringo paslauga būtent ir suteikia pranašumą, nes kai apmokėtinos sumos įmonę pasiekia laiku, jos gali būti panaudotos stabiliam įmonės funkcionavimui ar kitiems svarbiems verslui tikslams.

Profesionali, struktūruota, sisteminga pagalba

Pasak „Factris“ pardavimų Baltijos šalims vadovės, renkantis faktoringo paslaugą yra atliekama kliento pirkėjų patikra, jų vertinimas. Jei kliento pirkėjas stiprus, su tokiu pirkėju klientas gali dirbti didesnėmis apimtimis, su ilgesniais mokėjimų atidėjimais. Įvertinus, kad kliento pirkėjas yra silpnesnis, jau patiriantis sunkumų dėl mokumo, „Factris“ klientui – tai signalas pasverti ar potenciali darbo su tokiu pirkėju komercinė nauda yra didesnė nei potenciali rizika dėl tokio pirkėjo nemokumo ir galimo bankroto.

Kai apmokėtinos sumos įmonę pasiekia laiku, jos gali būti panaudotos stabiliam įmonės funkcionavimui ar kitiems svarbiems verslui tikslams.

„Dažnu atveju SVV neturi didelės komandos ir resursų atlikti savo pirkėjų analizę, vertinimą ir monitoringą. Tokius namų darbus už klientą gali atlikti „Factris“. Sudarius faktoringo sutartį, faktoringuojami pirkėjai įtraukiami į monitoringo sąrašą ir yra atitinkamai stebimi. Jei yra fiksuojama neigiama informacija apie juos, jų vėluojančius mokėjimus, ši informacija yra perduodama klientui,“ – sakė specialistė.

„Factris“ atstovės teigimu, kliento pirkėjų kredito draudimo vertinimas atliekamas vienoje iš aukščiausių patikimumo reitingą turinčių tarptautinėje „Atradius“ draudimo bendrovėje. Jei pirkėjas gauna draudimą, visuomet rekomenduoja rinktis faktoringą su draudimu – jei įvyktų draudiminis įvykis, suveiktų draudimo mechanizmas, apsaugantis kliento gautiną sumą.

Skolų valdymas ir apsauga nuo pirkėjų nemokumo

„Esame turėję pavyzdžių, kai pirkėjams tapus nemokiais, klientai turėjo pasinaudoti draudimo apsauga. Taip pat turėjome patirčių, kai klientai draudimo apsaugos neturėjo ir jiems teko visą nuostolį prisiimti sau. Po tokios patirties jie pakeitė savo veiklos politiką – visus esamus ir naujus pirkėjus tikrinasi su mūsų pagalba ir dirba su tais pirkėjais tik gautų draudimo limitų ribose“, – sakė G.Zdanevičienė.

Pasak jos, „Factris“ teikia skolų valdymo paslaugą. Veikia atskiras skyrius, kuris dirba tam, kad užtikrintų, jog kliento pirkėjai apmokėtų kliento sąskaitas laiku, o jei atsiranda vėlavimas, kryptingai dirba, kad gautina suma būtų pirkėjo kuo greičiau padengta.

„Reziumuojant, į faktoringo paslaugą įeina finansavimo, pirkėjų vertinimo ir stebėjimo, skolų valdymo paslauga ir, žinoma, kiekvienas „Factris“ klientas turi savo vadybininką, su kuriuo gali pasitarti visais verslo finansavimo klausimais,“ – apibendrino „Factris“ pardavimų vadovė Baltijos šalims.

123RF.com nuotr./Mokesčiai
123RF.com nuotr./Mokesčiai

„Factris“ – tvarus ir patikimas verslo finansinis partneris

G.Zdanevičienės teigimu, pagrindinis „Factris“ tikslas - būti tvariu ir patikimu finansavimo partneriu, kad klientas gautų jo poreikius atitinkančius ir lanksčius sprendimus, užtikrinant skaidrų, lengvą ir pozityvų bendravimą bei bendradarbiavimą.

„Factris“ komandoje dirba savo srities profesionalai – specialistai, kurie ir yra pagrindinis įmonės variklis, užtikrinantis, kad šis tikslas būtų įgyvendintas.

„Suprantama, prie viso šito prisideda mūsų sukurti technologiniai sprendimai – savitarnos finansavimo platforma, kuri leidžia klientams valdyti informaciją apie finansavimą realiu laiku, tvarūs ryšiai su fondais bei partneriais, tokiais kaip tarptautiniu mastu veikianti draudimo bendrovė „Atradius“ ar UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA)“. Visa tai leidžia užtikrinti „Factris“ klientams nenutrūkstamą finansavimą, o „Factris“ taikomi finansavimo instrumentai suteikia saugumo ir konkurencinio pranašumo rinkoje“, – apibendrina G.Zdanevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius