Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimybę grįžti į „Sodrą“ pasinaudotų dešimtadalis antros pakopos pensijų fondų dalyvių

Galimybe grįžti į „Sodrą“, atsisakant kaupimo antros pakopos pensijų fonduose, pasinaudotų 10 proc. privačiame pensijų kaupime dalyvaujančių gyventojų, rodo BNS užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Rait“ atlikta apklausa.
Centai
Centai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Pensija Sodra

Apklausos duomenimis, 35 proc. antros pakopos pensijų fondų dalyvių yra girdėję apie galimybę grįžti į „Sodrą“, tačiau dar nėra apsisprendę ar norėtų pasinaudoti šiuo pasiūlymu, o 22 proc. nieko apie tai nėra girdėję, todėl tokios galimybės nesvarstė.

Toliau kaupti pensiją privačiuose antros pakopos pensijų fonduose yra linkę 32 proc. šiuo metu tai darančių gyventojų, tačiau 16 proc. tai darytų tik tuo atveju, jei nereikės pensijų fondui papildomai mokėti įmokų iš savo atlyginimo.

Seimui pateiktose Vyriausybės siūlymuose dėl pensijų sistemos reformos gyventojams numatyta galimybė sustabdyti kaupimą antros pakopos pensijų fonduose ir sugrįžti į „Sodros“ sistemą – dėl to žmonės turėtų apsispręsti iki 2012 metų rugsėjo.

Tai pat numatyta galimybė, pradedant 2013 metais, papildomai mokėti 1 proc. pačiam dalyviui, tokiu atveju valstybė primokėtų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Nuo 2016 metų siūloma gyventojams papildomai skirti 2 proc. ir dar 2 proc. papildomai mokėtų valstybė. Dėl papildomo įmokų pensijų sistemos dalyviai turėtų apsispręsti patys.

„Rait“ apklausos duomenimis, šiuo metu 32 proc. apklaustų gyventojų teigia kaupiantys tik „Sodros“ pensijai. Antrą pensijų pakopą yra pasirinkę 28 proc. apklaustųjų, tuo tarpu trečioje pakopoje (savanoriškas papildomas kaupimas) kaupia tik 3 proc. apklaustųjų.

Nė vienos pensijų kaupimo sistemos nėra pasirinkę daugiau nei trečdalis (36 proc.) apklaustųjų, 6 proc. respondentų nenurodė, kokią pensijų kaupimo sistemą jie yra pasirinkę.

Vien „Sodros“ sistemą dažniau yra pasirinkę vidutinio amžiaus (45–64 metų) gyventojai, asmenys, įgiję specialųjį vidurinį, aukštesnįjį išsilavinimą, taip pat respondentai su aukščiausiomis pajamomis vienam šeimos nariui per mėnesį (daugiau nei 1,1 tūkst. litų), dirbantys gyventojai, specialistai, tarnautojai ir darbininkai.

25–54 metų amžiaus gyventojai, asmenys, įgiję specialųjį vidurinį, aukštesnįjį ar aukštąjį išsilavinimą, apklaustieji, kurių namų ūkio pajamos siekia daugiau nei 1,1 tūkst. litų per mėnesį vienam asmeniui, didmiesčių gyventojai, dirbantieji, taip pat vadovai, specialistai, tarnautojai, darbininkai dažniau nurodė pasirinkę antros pakopos pensijų kaupimo sistemą.

„Rait“ liepos 14–26 dienomis apklausė 1016 šalies gyventojų nuo 15 iki 74 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius