-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimybę įsigyti kitą bendrovę ar verslą svarsto pusė Baltijos šalių įmonių – apklausa

Maždaug pusė Baltijos šalių įmonių svarsto galimybę per ateinančius 12 mėnesių įsigyti kitą bendrovę arba verslą, rodo advokatų kontoros „Sorainen“ pirmą kartą atliktos 144 Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių reprezentacinės apklausos duomenys.
Derybos
Derybos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tokių planų turi 58 proc. apklaustų Lietuvoje registruotų įmonių, savo susidomėjimą įsigijimais patvirtino 50 proc. Estijos ir 44 proc. Latvijos įmonių, antradienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Du trečdaliai planuojamų įsigijimų vyktų Baltijos valstybėse, kita dalis – kaimyniniuose Vidurio ir Rytų Europos, NVS, Skandinavijos regionuose. Dauguma respondentų (76 proc.) siektų pirkti tikslinės bendrovės kontrolinį akcijų paketą ir tik 16 proc. įgytų mažumos akcijų paketą.

Į susijungimų galimybę žiūrima kiek atsargiau – tik 12 proc. apklaustų įmonių rimtai svarsto galimybę per artimiausius 12 mėnesių susijungti su kitu nepriklausomu verslu. Susijungimą, kaip plėtros įrankį, įvardija daugiausia įmonės, veikiančios statybos ir inžinerijos, taip pat energetikos sektoriuose. Gamybos, telekomunikacijų ir informacinių technologijų, didmeninės ir mažmeninės prekybos įmones susijungimai nelabai domina.

Daugiau kaip trečdalis apklaustų bendrovių planuoja per artimiausius metus savo įmonę ar verslą parduoti – 10 proc. respondentų turi tam tikrų pardavimo planų, 26 proc. svarstytų galimybę parduoti, jeigu sulauktų patrauklaus pasiūlymo. Dauguma (63 proc.) tokių įmonių yra mažos ir vidutinės metinės jų pajamos neviršija 5 mln. eurų.

37 proc. respondentų paskelbė ketinantys per artimiausius metus plėstis. Tokių įmonių daugiausia yra statybos ir inžinerijos, sveikatos priežiūros ir farmacijos, žiniasklaidos ir pramogų, telekomunikacijų ir informacinių technologijų, taip pat maisto pramonės srityse. 65 proc. tokių ketinimų turinčių įmonių žvalgosi į finansinius investuotojus – rizikos kapitalo fondus įvardijo 44 proc. investuoti ketinančių įmonių, strateginio investuotojo norėtų 26 proc., o privatiems turtingiems asmenims akcijų parduotų 21 proc. bendrovių.

42 proc. „Sorainen“ apklaustųjų įmonių registruotos Lietuvoje, 34 proc. – Estijoje, 21 proc. – Latvijoje. 21 proc. apklaustųjų veikia konsultavimo, verslo paslaugų srityje, 17 proc. – finansų, bankų, draudimo, o likę beveik 60 proc. – kitose daugiau kaip 10 srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius