Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimybių pasas: technologijomis nesinaudojantys gyventojai galės prašyti artimųjų pagalbos arba kreiptis į Registrų centro padalinius

Gauti galimybių pasą ir naudotis sistema bus nesunku tiems, kas naudojasi internetine bankininkyste ar valstybės institucijų savitarnos platformomis. Mažiau technologiškai išprususiems gyventojams taip pat egzistuos galimybė tokį pasą gauti, pirmadienį viešame Laisvės frakcijos posėdyje sakė Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė.
Pasas dėl COVID-19
Pasas dėl COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo gegužės 24 d. Lietuvoje startuosiantį vadinamąjį Galimybių pasą gyventojai galės gauti registruodamiesi internetu. Ketvirtadienį bus paskelbtas oficialios svetainės adresas, kurioje gyventojai galės registruotis per Valdžios vartus, internetinės bankininkystės paskyras, naudodami mobilųjį parašą ar kitais asmens identifikavimo būdais.

„Šią savaitę siūlytume kiekvienam Lietuvos gyventojui pasitikrinti savo e.sveikatos duomenis – ar yra vakcinacijos ar susirgimo faktas. Greitųjų testų įvedimas į sistemą yra greitesnis. Duomenys bus atnaujinami per valandą. Pasiskiepijus rezultato galima laukti praėjus valandai ir 15 minučių“, – sakė D.Vilytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Diana Vilytė

Galimybių paso naudojimą įgyvendinti įgalins specialiai sugeneruotas QR kodas, kurį bus galima atsisiųsti į išmanųjų telefoną ar atsispausdinti ant lapo.

Registrų centro atstovė teigė suprantanti, kad asmenims, kurie technologijomis nesinaudoja arba naudojasi epizodiškai, tokie variantai gali būti mažiau priimtini.

„Tarpininkauti galėtų šeimos nariai ir artimieji, kurie padeda vyresnio amžiaus žmonėms. Kitas pasiūlytas įrankis yra Registrų centro klientų aptarnavimo centrai, kur žmonės galės ateiti su asmens tapatybės dokumentu. Jį pateikę, ir sutikę, kad būtų galima prieiti prie sistemos, gaus atspausdintą galimybių pasą. Naudotis sistema nebus sudėtinga, šiek tiek sudėtingiau tiems, kurie su kompiuteriais nedraugauja. Tačiau esame pagalvoję apie sprendimo variantus“, – sakė ji.

Paklausta dėl lietuviškojo galimybių paso ir ES vystomo vadinamojo žaliojo sertifikato suderinimo, Registrų centro atstovė sakė, kad šiandien testavimą vykdo apie 15 ES valstybių, o Lietuva šiuo metu vykdo bandomajį apsikeitimą duomenimis su Italija ir Malta.

123rf.com nuotr./Pitigliano, Italija
123rf.com nuotr./Pitigliano, Italija

„Galimybių pasas yra naudojamas šalies viduje, jį turintiems asmenims yra leidžiamos lengvesnės karantino sąlygos. ES sertifikatas bus naudojamas tik ES valstybėse. Sertifikatą bus galima gauti e.sveikatos portale autentifikuojantis arba pas šeimos gydytoją, tam irgi bus mobili aplikacija. Skaitmeninis žaliasis sertifikatas bus naudojamas keliaujant. Kiekviena ES valstybė nustatys savo taisykles kada jį taikyti, bet duomenys apie jūsų situaciją – susirgimą ar vakcinavimą – joms bus pateikti“, – paaiškino D.Vilytė.

Nors žaliąjį sertifikatą ES valstybės ketino paleisti birželio pradžioje, dabar preliminariai jo startas planuojamas kito mėnesio viduryje.

Paso įvedimas gali laikinai padidinti testų skaičių

Kadangi Galimybių pasu galės naudotis ir tie gyventojai, kurie atliko testą dėl COVID-19, prognozuojama, kad testavimo poreikis gali padidėti.

Posėdyje dalyvavęs ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad testavimas dėl Galimybių paso vyks įprastose testavimo vietose. Kokią laiko dalį skirti simptominiam testavimui, o kokią – Galimybių pasui gauti, nuspręs pačios savivaldybės. Norint testuotis ir gauti Galimybių pasą, reikės registruotis įprastu adresu internete 1808.lt arba telefonu, tiesa, V.Jurgutis pabrėžė, kad gyventojai prašomi pirmenybę teikti internetinei registracijai.

Už mobiliuosiuose punktuose vykdomus testus asmeniui mokėti nereikės. „Kompensavimo mechanizmas Valstybės savivaldybei yra toks pats, koks yra dabar. Jeigu žmogus norėtų greičiau, patogiau ar turi pinigų ir nenori naudoti valstybės lėšų, jis gali naudotis privačiomis paslaugomis. Bet mes tikimės, kad bazinis poreikis testavimui bus užtikrintas valstybės. Esminis dalykas – testas turi būti suvestas į e.sveikatos sistemą“, – sakė V.Jurgutis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Živilė Simonaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Živilė Simonaitytė

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai neatmeta galimybės, kad testų skaičius smarkiai nepadidės, kadangi planuojama didinti vakcinavimo apimtis.

„Dėl testavimo apimčių labai sunku prognozuoti. Mes jau ES esame vieni lyderių, testuojame apie 20 tūkst. žmonių per dieną visoje Lietuvoje. Natūralu, kad testavimo apimtys mažės didėjant vakcinuotų žmonių skaičiui, bet didės dėl galimybių paso veiklų. Nuo kitos savaitės planuojame vakcinuoti asmenis nuo 35 metų, o nuo gegužės 31 – visus nuo 16 metų. Tikimės, kad žmonės naudosis galimybe vakcinuotis, o ne testuotis. Tariamės su savivaldybėmis, bus atskiros „laiko juostos“, laikas skirtas testams galimybių pasui, jos priklausys nuo kiekvienos savivaldybės", – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Galimybių pasą greičiau galės gauti konkrečiomis vakcinomis paskiepyti asmenys

Vyriausybė nutarimą dėl galimybių paso priėmė gegužės pradžioje, jis įsigalios gegužės 24 dieną. Nurodoma, kad atitinkantys kriterijus žmonės galės rengti asmenines šventes su didesniu dalyvių skaičiumi, lankytis kavinėse bei renginiuose uždarose patalpose

Galimybių pasą galės gauti visi Lietuvos piliečiai nuo 16 metų. Šis dokumentas bus susietas su e.sveikatos sistema. Tai reiškia, kad Galimybių pasą galima turėti tik tais atvejais, kai duomenys apie vakcinavimą, persirgimą ar testo rezultatą yra e.sveikatos sistemoje. Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose

Vakcinoms „Comirnaty“ ir „Moderna“ būtinos 2 vakcinų dozės. Pasiskiepijus šiomis vakcinomis Galimybių pasą galima bus gauti praėjus 1 savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo. „Janssen“ ir „Vaxzevria“ vakciną gavusiems asmenims Galimybių pasą bus galima gauti praėjus 4 savaitėms po vakcinos suleidimo.

Galimybių pasu galės pasinaudoti ir COVID-19 persirgę asmenys. Persirgusiems COVID-19 žmonėms koronaviruso diagnozė turės būti patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu. Tuo tarpu serologinis antikūnų testo rezultatas nesuteikia galimybių naudotis Galimybių paso lengvatomis, nes nėra apibrėžti kriterijai, kokie antikūnų rodikliai turėtų būti traktuojami kaip pakankami.

Ž.Simonaitytė patikslino, kad šios galimybės įtraukimas yra „laiko klausimas“, kadangi šiuo metu Registrų centras siekia suvienodinti duomenų apie tokius testus įvedimą.

Tiek pasiskiepijusiems, tiek persirgusiems Galimybių paso statusą (QR kodą) reikės atsinaujinti kas 7 dienas, kadangi galimybė susirgti išlieka tiek persirgus koronavirusu, tiek pasiskiepijus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vincas Jurgutis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vincas Jurgutis

„Net ir vakcinuotas žmogus turi galimybę užsikrėsti ir susirgti, todėl labai svarbu užkardyti tas grėsmes. Remiamės užsienio šalių patirtimi. Tai techninis klausimas kas kiek laiko tas kodas turėtų atsinaujinti – nėra sudėtinga skaičių pakeisti nuo 7 iki 10 ar 30 dienų. Reikia suprasti, kad tai yra internetinis dokumentas, kurį atnaujinti yra paprasta, nereikia niekur važiuoti“, – sakė V.Jurgutis.

Tuo tarpu testas galios 24 valandas. Ž.Simonaitytė sakė, kad toks trumpas laikotarpis šiandien būtinas, kadangi Lietuvoje epidemiologinė situacija yra antra pagal prastumą ES, nusileidžiant tik Kiprui. „Testas nėra imunitetas, testas yra sąlyginis saugumas. Kuo ilgesnį tarpą turime, tuo labiau didėja rizika užsikrėsti. Tačiau vienareikšmiškai tą terminą bus galima ilginti“, – sakė viceministrė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius