-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gamyklų valdytojai paskaičiavo, kiek jiems kainuos dar viena laisva diena

Kol Seimas linksta lapkričio 2-ąją pripažinti dar viena nedarbo diena, gamyklų savininkai ir vadovai skaičiuoja, kiek tai jiems papildomai kainuos. Pavyzdžiui, popierių gaminančiai „Grigeo“ – 29 tūkstančius eurų, PET granulių gamintojams „Neo Group“ atsieis 14 tūkstančių eurų.
Mėsininkas
Mėsininkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jei Seimas galutinai priims sprendimą lapkričio 2-ąją pripažinti nedarbo diena, šventinių dienų skaičius Lietuvoje išaugs iki 16. Gamintojai sako, kad dėl to pernelyg džiūgauti nereikėtų – poilsį laisvadienį teks kompensuoti kitomis dienomis, bus sukurta mažiau BVP, surinkta mažiau mokesčių, patirta finansinių nuostolių.

15min kalbinti gamybinių įmonių atstovai skaičiavo, kiek jiems papildomai kainuos dar vienas laisvadienis, nes dirbantiems tą dieną teks mokėti daugiau nei įprastai.

Nuostoliai siekia keliasdešimt tūkstančių eurų

Popieriaus ir medienos pramonės įmonių grupės „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis tokį valdžios sprendimą vertina neigiamai.

„70 proc. mūsų darbuotojų dirba pamaininį darbą. Tai reiškia, kad jie negalės pasinaudoti šia poilsio diena ir privalės dirbti, nes fabriko sustabdyti negalime“, – 15min aiškino jis.

Jie negalės pasinaudoti šia poilsio diena ir privalės dirbti, nes fabriko sustabdyti negalime, – sakė G.Pangonis.

Pasak jo, „Grigeo“ įmonių grupėje dirba 850 darbuotojų, apie 590 iš jų – slenkančiu grafiku. Jei vieno darbuotojo darbo diena kainuoja apie 50 eurų, vadinasi, per šventinę dieną, kai taikomas dvigubas apmokėjimas, patiriama apie 29 tūkst. eurų nuostolių.

„Ta viena diena papildomai tiek kainuoja – tai yra didelė suma“, – kalbėjo G.Pangonis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./AB „Grigiškės“ prezidentas Gintautas Pangonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./AB „Grigiškės“ prezidentas Gintautas Pangonis

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrusi PET granules gaminanti įmonė „Neo Group“ taip pat veikia nepertraukiamu darbo režimu. Šiuo metu čia dirba 216 darbuotojų, 146 iš jų – pagal suminę laiko darbo apskaitą.

Bendrovės nuotr./Bendrovė „Neo Group“
Bendrovės nuotr./Bendrovė „Neo Group“

„Neo Group“ personalo ir komunikacijos direktorė Rūta Žilienė aiškino, kad, kaip ir numato Darbo kodeksas, šventinę dieną pagal suminę darbo laiko apskaitą dirbantiems bus mokamas dvigubas atlyginimas.

„Tai reiškia, kad tą mėnesį mokėsime didesnius darbo užmokesčius. Taip pat, jeigu darbuotojai per artimiausius tris mėnesius po lapkričio eis kasmetinių atostogų, atostoginiai taip pat bus didesni. Taigi realiai patirsime finansinius nuostolius: apytikriai 14 tūkst. eurų dėl papildomos poilsio dienos, ir dar papildomos išlaidos dėl padidėjusių atostoginių“, – 15min teigė ji.

Patirsime finansinius nuostolius: apytikriai 14 tūkst. eurų, – teigė R.Žilienė.

Poilsį reikės uždirbti

„Reikia suprasti vieną paprastą dalyką – ta papildoma diena negali atsirasti iš niekur – poilsį jos metu per kitas dienas turės uždirbti tie patys darbuotojai ir visas verslas“, – 15min akcentavo „Vičiūnų grupės“ administravimo direktorė Ramunė Bičkauskienė.

„Vičiūnų grupės“ administravimo direktorė Ramunė Bičkauskienė / „Vičiūnų grupės“ nuotr.
„Vičiūnų grupės“ administravimo direktorė Ramunė Bičkauskienė / „Vičiūnų grupės“ nuotr.

Ji informavo, kad „Vičiūnų grupėje“ dviejose dešimtyse šalių iš viso dirba per 8 tūkstančius žmonių, iš jų slenkančiu grafiku Lietuvoje – apie 2 tūkstančius.

„Darbuotojų trūkumas rinkoje akivaizdus jau ne pirmus metus, o dar sunkiau darbui jų surinkti šventinę dieną. „Vičiūnų grupės“ produkcija tiekiama didiesiems pasauliniams prekybos tinklams 70-yje rinkų, tad niekada nestabdome gamybos savo fabrikuose – tiesiog ieškome papildomų resursų taikydamiesi prie darbo rinkos ir valdžios sprendimų“, – tikino R.Bičkauskienė.

Darbuotojų trūkumas rinkoje akivaizdus jau ne pirmus metus, o dar sunkiau darbui jų surinkti šventinę dieną, – teigė R.Bičkauskienė.

Siūlo lyginti su kitomis šalimis

Seimo pasirinkimu būtent dabar kelti šį klausimą stebėjosi mėsos perdirbimo bendrovės „Krekenavos agrofirmos“ generalinis direktorius Linas Grikšas.

„Nesu nei už, nei prieš, bet mane stebina, kad tai tampa vienu svarbiausių klausimų. Tai yra visiškai neprioritetinis klausimas“, – mano jis.

„Sodros“ duomenimis, „Krekenavos agrofirmoje“ dirba 991 darbuotojas. Įmonė dirba nepertraukiamai, nepaisant švenčių, savaitgalių dienų.

„Reikėtų pasilyginti su panašaus lygio užsienio šalimis – sudėti atostogas ir laisvas dienas per metus. Jeigu mes esame žemiau už vidurkį, tai galbūt nieko tokio, bet jeigu aukščiau vidurkio – tai tikrai neturėtų atsirasti tų papildomų dienų, nes vėl mažiau sukursime BVP, vėl mažiau mokesčių bus“, – vardijo L.Grikšas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Grikšas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Grikšas

Lietuvoje šventinių dienų yra 15, o Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkis – 12. Daugiau šventinių dienų už Lietuvą ES turi tik Bulgarija ir Vengrija.

Darbuotojai galės rinktis

Nedarbo dieną administracijos grafiku dirbantiems darbuotojams suteikiama poilsio diena, o plušantiems pagal slenkantį grafiką už tą dieną mokamas ne mažesnis kaip dvigubas darbo užmokestis.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą pritars, darbdaviai turės mokėti dvigubą atlyginimą.

„Jeigu šventinę dieną žmogus dirbo – už tai bus apmokėta dvigubai. Dabartinis Darbo kodeksas suteikia papildomą galimybę darbuotojui pasirinkti – ar už darbą šventinę dieną jis nori gauti pinigus, dvigubą apmokėjimą, ar gauti laisvų dienų ir prisidėti jas prie atostogų“, – 15min sakė advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ darbo teisės advokatas Rimantas Stanevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Rimantas Stanevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Rimantas Stanevičius

O jei šventinė diena sutampa su savaitgaliu?

„Tai mažai ką keičia. Jeigu žmogus dirbs šventinę dieną, kuri bus savaitgalį, greičiausiai bus taikoma suminė laiko apskaita ir jis gaus tą patį dvigubą atlyginimą“, – kalbėjo R.Stanevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius