Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 24

Gavus dovaną gali tekti susimokėti mokesčius: kokiais atvejais ir kiek?

Dovanos gali sukelti ne tik džiaugsmą, bet ir papildomą galvos skausmą, nes kai kuriais atvejais už jas tenka susimokėti mokesčius valstybei. Ką reikia apie tai žinoti? Kada dovanos papildomai neapmokestinamos, o kada susimokėti vis dėlto tenka? Ką reikia žinoti apie dovanas grynaisiais pinigais? Šiuos klausimus 15min uždavė Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI).
Dovana grynaisiais
Dovana grynaisiais / 123RF.com nuotr.

Lietuviai kasmet dovanoms nusprendžia išleisti vis daugiau pinigų, tačiau kai kurie tautiečiai įteikia itin dosnias dovanas, kurių vertė gali siekti ir dešimtis tūkstančių eurų.

VMI duomenimis, 2021 m. gyventojai iš artimųjų gavo dovanų už 485,36 mln. eurų, vidutinė jų vertė siekė 32,4 tūkst. eurų.

Dovanos ne iš artimųjų praėjusiais metais sudarė 18,79 mln. eurų, vidutinė vertė – 3,97 tūkst. eurų.

123RF.com nuotr./Dovana
123RF.com nuotr./Dovana

Darbdaviai dovanų ir prizų, kurių bendra vertė neviršija 200 eurų per metus, minimu laikotarpiu įteikė už 24,86 mln. eurų, jų vertė vidutiniškai buvo 92 eurai.

Kitų įmonių, ne darbdavių, suteiktų dovanų vertė 2021 m. siekė 1,508 mln. eurų, vidutinė vertė – 409 eurai.

Valstybė brangias dovanas apmokestina – priklausomai nuo to, kas jas teikia, pajamų mokesčio tarifas gali siekti 15–20 proc.

15min išskyrė svarbiausius akcentus, kuriuos reikia žinoti apie dovanų apmokestinimą.

1. Kai dovaną teikia artimas giminaitis

Gavote dovaną iš artimojo ir nerimaujate, ar už ją neteks susimokėti? VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė nuramino, kad jei dovaną gaunate iš sutuoktinio, vaikų (įvaikių), tėvų (įtėvių), brolių, seserų, vaikaičių ar senelių, nepriklausomai nuo dovanos vertės, tokia dovana gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinama ir pajamų mokesčio apskaičiavimo tikslu nedeklaruojama.

Tiesa, praėjusiais metais Finansų ministerija kalbėjo, kad itin brangios dovanos iš artimųjų ateityje gali būti apmokestinamos.

2. Kai dovaną teikia kiti gyventojai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius