Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2012 02 07 /18:00

„Gazprom“ siekia valdyti „Lietuvos dujų“ vamzdynus ir po atskyrimo

„Lietuvos dujų“ akcininkė „Gazprom“ norėtų turėti dalį dujotiekio operatoriaus akcijų po to, kai dujų vamzdynai bus atskirti nuo „Lietuvos dujų“, žurnalistams antradienį sakė premjeras Andrius Kubilius.
Technologinės linijos
Lietuvos dujos / LD nuotr.

Prie derybų stalo dėl pigesnių dujų antradienį sėdo Lietuvos premjeras Andrius Kubilius ir Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ viceprezidentas Aleksandras Medvedevas.

Apie pigesnes dujas Lietuvai „Gazprom“ atstovas neužsiminė, tačiau premjeras A.Kubilius prasitarė, kad ši „Lietuvos dujų“ akcininkė norėtų valdyti dalį dujotiekio po to, kai jis, vykdant Trečiąjį energetikos paketą ir Gamtinių dujų įstatymą, bus atskirtas nuo dujų tiekėjo („Lietuvos dujų“).

„Jokios derybos nėra vedamos per spaudą. Bet aš išdėsčiau savo pasiūlymus laiške, kurį įteikiau ponui Medvedevui. Tai mūsų pasiūlymai, kaip po pertvarkos, atskyrus dujų perdavimo sistemą, „Gazprom“ galėtų dalyvauti perdavimo sistemos įmonėje savo akcijomis kaip finansinis investuotojas. Aš manau, kad toliau gali būti deramasi dėl to, nes, ką mes aptarėme, visiškai aiškiai suprantama, kad „Gazprom“ turi perdavimo srityje tam tikrų interesų, tai yra perdavimas arba tranzitas į Kaliningrado sritį“, – kalbėjo A.Kubilius.

Gamtinių dujų įstatymo pataisos, priimtos pernai, numato, kad „Lietuvos dujos“ turi būti pertvarkytos – dujotiekį turi valdyti nepriklausomas operatorius, kuriame kontrolės neturėtų „Lietuvos dujas“ valdančios įmonės ar asmenys.

Tolesnė derybų eiga ir rezultatai, premjero žodžiais tariant, priklausys nuo to, „kiek Lietuva bus įtikinta, kad „Gazprom“ kompanija taip pat suvokia, kad tiekiamų dujų kainų korekcija taip pat yra būtinas ir privalomas dalykas“.

Papildyta 18 val. Kaip rašo portalas alfa.lt, energetikos ministras Arvydas Sekmokas sakė, kad „Gazprom“ gali būti siūloma 25-33 proc. dujotiekio operatoriaus akcijų, jei Lietuvos atžvilgiu „Gazprom“ laikytųsi realistiškos ir teisingos kainų politikos.

Energetikos ministras patvirtino, jog „Gazprom“ siekia, kad būtų atidėtas Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius