Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keli paprasti būdai suvaldyti pajamas ir išlaidas

Naktimis miegoti neduoda noras nusipirkti naujausią žaidimų konsolę, bet trūksta pinigų? Parduotuvėje sunku atplėšti akis nuo naujausio telefono modelio, bet nežinia, ar galiu sau leisti? O gal tiesiog mėnesio gale vis pritrūksta kelių šimtų eurų „iki atlyginimo“? Visi šie požymiai rodo, kad laikas susirūpinti savo finansų „higiena“.
Telefonas
Telefonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bet kuris ekonomistas, bankininkas ar tiesiog finansiškai išprusęs žmogus

jums pasakys, kad pirmas žingsnis lipant iš nuolatinio pinigų nepritekliaus – vesti savo pajamų ir išlaidų biudžetą. Atrodo neįtikėtina, tačiau vien tik stebint ir užsirašant savo finansines nuodėmes ir gerus darbus atsiranda tam tikra disciplina.

Metant svorį, nereikia pulti iš karto badauti, nes greitai išgaruos valia ir geri ketinimai. Taip ir tvarkant savo finansus, pradėti reikia nuo mažų žingsnelių. Pavyzdžiui, pastebėti ir sumažinti smulkias išlaidas, kurios toli gražu nėra būtinos.

Po kelių mėnesių pastebėsime, kad jau nebepritrūksta pinigų iki atlyginimo. Po pusmečio jau pavyks kas mėnesį atsidėti šiek tiek pinigų į kitą sąskaitą. O po keliolikos mėnesių sąskaitą papuoš visai apvali sumelė, kurią galėsime ištaškyti ilgai gundžiusiam pirkiniui arba pasilikti juodai dienai.

Prakalbus apie finansinę discipliną, daugeliui prieš akis iškyla krūvos pirkimo čekių, įklijuotų į aptriušusį sąsiuvinuką ir begalinės skaičiukų eilės jo lapuose. Laimei technologijos nestovi vietoje ir šiandien savo asmeninį ar šeimos biudžetą lengviau nei bet kada – tam tereikia išmaniojo telefono ir specialios programėlės. Dar daugiau tam skirtos aplikacijos yra suprantamos, spalvingos ir žaismingos, tad savo finansų tvarkymas toli gražu nėra nykus ir nuobodus užsiėmimas.

Kur dingo pinigai

Kur dingo pinigai
Kur dingo pinigai

Tenka pripažinti, kad finansinių programėlių lietuviškai pasirinkimas mažiau nei skurdus. Bet yra iš išimčių – viena tokių programėlė nuotaikingu pavadinimu „Kur dingo pinigai“. Atnaujinta versija visiškai neseniai – vos prieš mėnesį. Kaip teigia projekto autoriai, pirminis sumanymas buvo sekti asmenines pajamas ir išlaidas. Vėliau projektas įgavo antrąjį kvėpavimą ir tapo atviras visiems. Į programėlę galima susivesti savo pajamas, įvardinti jų pobūdį. Išlaidos skirstomos pagal paskirtį – pavyzdžiui ėjimas į kiną priskiriamas pramogoms. Jei būsite kruopštūs, visada matysite balansą tarp pajamų ir išlaidų. Gera pradžia ugdyti savo finansinius įpročius.

"Swedbank" programėlės funkcija Mano biudžetas

Mano piniginė
Mano piniginė

Turintiems "Swebank" mobiliąją programėlę nereikia sukti galvos, ką įsidiegti papildomai - joje yra funkciją „Mano biudžetas“. Joje galima tvarkyti savo biudžetą ir kontroliuoti išlaidas, nusistatyti jų limitus. Patogu todėl, kad pajamų ir išlaidų nereikia suvedinėti. Programėlė jas mato pagal pinigų srautus jūsų sąskaitose (žinoma, jei atsiskaitinėjate kortele ir internetu, o ne grynais). Be to, programėlėje akimirksniu galite sužinoti savo sąskaitos likutį – tai taip pat padeda valdyti išlaidas.

Spendee

Spendee
Spendee

Tai bene nuotaikingiausia aplikacija asmeniniams finansams vesti. Pradėti ja naudotis labai paprasta – susikūrus savo „piniginę“ reikia pradėti fiksuoti savo pajamas ir išlaidas. Kiekvienai išleistai sumai labai paprasta priskirti kategoriją, pavyzdžiui, transporto išlaidos arba maisto prekės. Aplikacija turi patogius įrankius statistikai peržiūrėti – įvairiuose grafikuose bei diagramose lengvai atseksime, kokios rūšies išlaidos šį mėnesį labiausiai „nusunkė“ piniginę. „Spendee“ naudoja telefone esantį GPS imtuvą ir automatiškai nustato mūsų buvimo vietą, tad užtenka kelių patapšnojimų per ekraną ir bus užfiksuota vieta, kur išlaidavome. Taip pat programėlė „moka“ naudoti telefono fotoaparatą, tad per kelias akimirkas padarysime išlaidų čekio nuotrauką, kuri bus „prisegta“ prie konkretaus įrašo išlaidų žurnale. Nemokama „Spendee“ versija turi viską, kas būtina, tačiau jei norisi vienu metu vesti kelis biudžetus arba duomenis sinchronizuoti tarp kelių skirtingų įrenginių, verta sumokėti kelis eurus už programėlės „premium“ versiją.

Ynab Classic

Ynab Classic
Ynab Classic

Keistas raidžių kratinys šios aplikacijos pavadinime išsišifruoja paprastai – „You Need A Budget“. YNAB programėlė veikia kiek kitu principu nei „Spendee“ – joje mes pirma susidarome mėnesio ar kito laikotarpio biudžetą. Tai reiškia, kad kiekvienai kategorijai priskiriame numatytą pinigų sumą išlaidoms ir vėliau stengiamės, kad neviršytume šios sumos. YNAB ne tik fiksuoja išlaidas ir pajamas, joje apstu patarimų ir filmukų, pamokančių kaip reikėtų palaikyti finansinę drausmę. Vienas iš didžiausių YNAB privalumų yra tai, kad tai nėra tik mobili aplikacija – savo biudžetą galėsime pildyti kompiuteriu internetinėje svetainėje, kurioje rasime daugiau įvairių įrankių. Tiesa, yra ir vienas nedidelis trūkumas – YNAB prisidės prie mėnesinių išlaidų, mat ji yra mokama. Po mėnesio trukmės bandomojo laikotarpio, turėsime apsispręsti, ar norime sumokėti 45 eurus už metus ar mokėti po 4,5 euro kas mėnesį.

Goodbudget

Goodbudget
Goodbudget

Tiems, kam YNAB programėlė pasirodys per daug sudėtinga ar tiesiog per brangi, verta išbandyti nemokamą alternatyvą „GoodBudget“. Čia gal ne taip apstu patarimų ar gilių analitinių įrankių, tačiau visos pagrindinės funkcijos yra. Mėnesio pradžioje pasiskiriame tam tikras sumas skirtingoms kategorijoms, o vėliau fiksuodami savo išlaidas, stengiamės neviršyti numatytų savo „biudžeto eilučių“. Programėlėje labai vaizdžiai pateikiami duomenys apie kiekvieną išlaidų kategoriją, visa statistika vaizduojama grafikais ir diagramomis. Mėnesio gale tik užmetus akį akivaizdu, kuriose srityse viskas puiku ir tvarkinga, o kuriose išlaidų nesuvaldėme ir teko „skolintis“ iš kitų biudžeto eilučių. „GoodBudget“ tinka vesti namų biudžetui, nes programa tą pačią paskyrą leidžia pildyti dviems vartotojams. Tiesa, jei norėsime prijungti daugiau vartotojų ir pageidausime, kad programa saugotų ilgesnę nei vienerių metų pajamų ir išlaidų suvestinę, teks patuštinti savo piniginę apie 40 eurų per metus.

Toshl

Toshl
Toshl

Užėjus nenumaldomam norui paišlaidauti geriausiai sudrausmina „Toshl“ aplikacijos monstrai. Tie patys padarai pamokys kaip naudotis programėle bei biudžeto laikymosi pagrindų. Aplikacijoje yra visi pagrindiniai pajamų ir išlaidų sekimo įrankiai, tačiau jie įvilkti į išties originalią formą. Todėl „Toshl“ bus puikus įrankis mokyti finansinės „higienos“ pagrindų jaunąją kartą. „Toshl“ naudotis galima bus ne tik išmaniuosiuose telefonuose, bet ir kompiuteryje. Panašiai kaip ir aukščiau aprašytos alternatyvos, „Toshl“ leidžia biudžeto lenteles išsaugoti PDF bei kitų formatų failais. Deja, šis įrankis taip pat geriausiai „atsiskleidžia“ įsigijus mokamą versiją. Laimei, tai viena pigiausių finansinių programėlių – už metų prenumeratą turėsime pakloti tik apie 17 eurų.

Investing.com

Investing.com
Investing.com

Ši programėlė yra skirta pažengusiems finansų tvarkymo srityje – tiems, kas sukauptų lėšų nenori švaistyti pirkiniams, o ruošiasi savo pinigus „įdarbinti“. „Investing.com“ savo biudžeto vesti negalėsime – šioje aplikacijoje vaizdžiai ir suprantamai pateikiama visa investuojančiam žmogui reikalinga informacija. Vertybinių popierių – akcijų ir obligacijų – kainos pasaulio biržose. Čia pat nuolat atnaujinami duomenys apie valiutų bei išteklių kainas. Pirkti, parduoti ar dar šiek tiek palaukti – gausybė skaičiukų, lentelių, grafikų atsakys į šiuos klausimus ir patenkins kiekvieno gudraus bei paskaičiuoti mėgstančio kurmio apetitą. Taip pat programėlėje rasime įvairias naujienas apie artimiausius įvykius finansinėse rinkose bei analitinius straipsnius ir reportažus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius