Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geros žinios savarankiškai dirbančioms mamoms: stoję darbai per karantiną neturėtų apkarpyti motinystės išmokos

Jeigu žiūrėtume dabartinės įstatymo raidės, dėl karantino prarastos pajamos savarankiškai dirbančioms būsimosioms mamoms turėjo kaip reikiant apkarpyti motinystės išmokas. Vis dėlto vienai moteriai pavyko įtikinti valdančiuosius situaciją pakeisti taip, kad jos nemažėtų.
Nėštumas
Nėštumas / Camylla Battani/ Unsplash

Į 15min neseniai kreipėsi pagal individualią veiklą dirbanti laisvai samdoma darbuotoja Miglė Oželytė.

Moteris pasakojo, kad 2019 metais vidutiniškai uždirbdavo 2 tūkst. eurų per mėnesį, tačiau prasidėjus COVID-19 pandemijai visiškai prarado pajamas, nes jos darbas buvo apribotas karantino reikalavimais.

Mano pagrindinė žinutė yra, kad išėjo kvaila situacija. Nenoriu dėl jos kaltinti valstybės, tiesiog norėtųsi, kad klaidos būtų pataisytos.

M.Oželytė tvirtino pastojusi rugsėjį, o gruodį pradėjusi gilintis, kaip bus su motinystės ir vaiko priežiūros išmokomis.

„Tada ir paaiškėjo, kad bus niekaip“, – sakė ji.

Anot savarankiškai dirbančiosios, valstybės tokiems žmonėms per karantiną skirta 257 eurų išmoka nėra draudiminė, todėl neįsiskaičiuos į pajamas, per pandemiją smukusias apie 90 proc.

Motinystės išmoka sudaro 77,58 proc. nuo moters darbo užmokesčio „ant popieriaus“ vidurkio, kuris apskaičiuojamas pagal draudžiamąsias pajamas, gautas per 12 kalendorinių mėnesių laikotarpį. Kita vertus, minimali motinystės išmoka siekia 234 eurus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Motinystė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Motinystė

„Mano pagrindinė žinutė yra, kad išėjo kvaila situacija. Nenoriu dėl jos kaltinti valstybės, tiesiog norėtųsi, kad klaidos būtų pataisytos“, – teigė M.Oželytė.

Situaciją taisys

Ši moteris į mus kreipėsi po kito 15min straipsnio, kur rašėme, kad prastova besilaukiančiai moteriai reiškia ne tik sumažėjusias pajamas, bet ir susitraukusias motinystės išmokas.

Praėjusiais metais Seime nepritarta konservatorės Paulės Kuzmickienės pasiūlymui išbraukti karantino laikotarpį skaičiuojant motinystės išmoką, tačiau dabartiniai valdantieji ir vėl ketina sugrįžti prie panašios idėjos.

Susitikusi su socialinės apsaugos ir darbo ministre Monika Navickiene ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininku Mindaugu Linge P.Kuzmickienė patvirtino, jog ministerija pavasario sesijos pradžioje pateiks įstatymo pataisas, leisiančias užtikrinti, kad prastovose buvusių ar veiklos apribojimų patyrusių savarankiškai dirbančių mamų išmokos atitiktų jų ikipandemines pajamas.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Paulė Kuzmickienė
Mindaugo Mikulėno nuotr./Paulė Kuzmickienė

Politikė patvirtino, kad į ją irgi kreipėsi su nepavydėtina situacija susidūrusi M.Oželytė.

„Akivaizdu, kad tai yra problema, bet noriu pasidžiaugti, jog sutarta, kad pasiūlymai apims ir savarankiškai dirbančiąsias, ir prastovas patyrusias mamas“, – 15min sakė parlamentarė.

Anot jos, per susitikimą su kitais politikais, „Sodros“ vadovybe sutarta pasiūlymus dar sukonkretinti, tačiau „faktas yra tas, kad pagalba jau ruošiama“.

Pavyzdžiui, svarstoma motinystes išmokas mokėti pagal 2019 metų pajamas ir sumokėtus mokesčius.

„Sutarimas yra labai konkretus, kad kovo mėnesį plenariniame posėdyje ateina iš Vyriausybės suformuluoti pasiūlymai, kurie gelbėtų tiek darbo sutartininkes, tiek savarankiškai dirbančias mamas“, – kalbėjo P.Kuzmickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius