Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gęsta „Ryškiausia Lietuvos žvaigždė“

Priverstinis lėšų taupymas kerta per neįkainojamus dalykus – kultūrą. Finansų ministerijai paliepus, Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) administracija uždaro dešimtmečius gyvavusius meno kolektyvus.
Temos: 2 Menas Finansai

Blaivių protų paieška

Rugsėjo 1-ąją atleidimo iš darbo lapeliai bus įteikti LRT vaikų choro vadovams. „Šiame chore galėjo dainuoti visi, kurie norėjo, nes nerinkome mokesčių. Išsilaikėme ir per Lietuvos blokadą, ir per Sausio 13–osios įvykius, o dabar mus uždaro. Tam, kad choras pradėtų gerai dainuoti, reikia ne mažiau kaip 15 metų, – išgyvenimais dalijosi choro vadovė Regina Maleckaitė. – Noriu tikėti, kad šioje valstybėje dar ne visi išėjo iš proto ir vienas geriausių vaikų kolektyvų bus išsaugotas. Gal šalyje atsiras nors vienas blaivus protas, kuris neleis chorui žlugti.“

LRT vaikų choras įkurtas 1979 metais, nuo 1992-ųjų jam vadovauja R.Maleckaitė. Chore per 250 dainininkų – 5 savarankiškos grupės, kuriose dainuoja skirtingo amžiaus Vilniaus moksleiviai (ir studentai). Pagrindinė choro veikla – įrašai LR fondams. Didžiąją repertuaro dalį sudaro šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūriniai vaikams, parašyti specialiai šiam kolektyvui. Choras dažnai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose. 2004 metais vaikų ir jaunimo festivalyje–konkurse „Mes Lietuvos vaikai“ užėmė pirmąją vietą, 2006 metais choras paskelbtas „Aukso paukštės“ laimėtoju, suteikta nominacija – „Ryškiausia Lietuvos žvaigždė“.

Euforija baigėsi

Vakar pas LRT generalinį direktorių Audrių Siaurusevičių lankėsi chore dainuojančių vaikų tėvai. Pasak susitikime dalyvavusios mamos Neringos, LRT vadovas sutiko palikti choro pavadinimą, suteikti patalpas, tačiau visos šešios vadovės vis tiek bus atleistos. „Jei vaikai dainuos, reikės atleisti žurnalistus“, – tvirtino A.Siaurusevičius ir patarė paramos ieškoti prezidentūroje. Tėvai sutinka patys mokėti už choro išlaikymą (apie 10 tūkst. litų per mėnesį), tik norėtų, kad nebūtų išblaškyti pedagogai.

Finansų ministrės Ingridos Šimonytės atsiųstame kitų metų biudžeto projekte vietoj šiais metais turimų kiek daugiau nei 40 mln. biudžeto asignavimų kitais metais LRT žadama tik 30 mln. litų. LRT vadovai sako, kad esant tokiai situacijai svarstoma, ar atsisakyti antrojo Lietuvos televizijos kanalo LTV2 bei radijo stočių „Klasika“ ir „Opus3“.

„Tai jau ne finansinė problema, nes pinigų surastume patys. Juk ką tik visi dainavome Dainų šventėje, buvome apimti euforijos“, – kalbėjo mama Neringa. Tai požiūrio į jaunosios kartos auklėjimą ir Lietuvos ateities problema – per 200 vaikų atiduodama gatvei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius