Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimstamumo ribojimo politika – aukso gysla Kinijos valdininkams

Yangas Chunhai, kurio vienintelis sūnus mirė nuo leukemijos praėjusiais metais, yra vienas iš šimtų milijonų kinų, nukentėjusių nuo ilgus metus Kinijos valdžios vykdytos vieno vaiko politikos. Tris dešimtmečius besitęsusi vieno vaiko politika buvo įgyvendinama drastiškomis priemonėmis, o iš jos uždirbo tūkstančiai vietos pareigūnų, rašo naujienų svetainė cnn.com.
Kinai
Kinai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Bauda Kinija

Nukentėjusieji nuo vieno vaiko politikos tikina, kad ji buvo įgyvendinama pasitelkiant priverstinius abortus ir sterilizaciją, tačiau finansiškai pasiturinčios šeimos antrojo vaiko galėjo susilaukti, sumokėdamos nemažą baudą.

Kinijos regionų valdininkai yra smarkiai priklausomi nuo baudų už „neleistinus“ vaikus.

„Vadinamieji socialinės paramos mokesčiai iš tiesų yra metodas, kuriuo vietos pareigūnai gali nesunkiai užsidirbti pinigų“, – teigia teisininkas Wu Youshui.

Jis sakė, kad Kinijos regionų valdininkai yra smarkiai priklausomi nuo baudų už „neleistinus“ vaikus.

W.Youshui šių baudų įtaka Kinijos regionų vietos valdžiai susidomėjo po to, kai vienas klientas prisipažino sumokėjęs kelių tūkstančių juanių baudą pareigūnams už galimybę turėti antrą vaiką.

Ši suma jį nustebino, nes iki tol buvo girdėjęs tik apie šimtus tūkstančių juanių siekiančias baudas. Teisininkas įtarė, kad mažesnėmis baudomis valdžios pareigūnai skatino žmones mokėti baudas būtent jiems.

Norėdamas tai išsiaiškinti, W.Youshui išsiuntė laiškus 31 Kinijos provincijos atstovams, kurių klausė, kiek pinigų buvo surinkta iš baudų už „vieno vaiko politikos“ nesilaikymo.

Į klausimus atsakė 24 provincijos, kurių bendra surinkta suma siekė 3,2 mlrd. dolerių.

„Žmonės tai vadina „pilvo pinigais“, nes jie gauti iš moterų pilvų“, – teigė W.Youshui.

Skaičiuojama, kad iš viso „vieno vaiko politikos“ įgyvendinimą prižiūrėjo apie pusė milijono biurokratų.

Ir nors Kinija liberalizavo šią politiką ir dabar poroms leidžia turėti du vaikus, tačiau teisininkas įsitikinęs, kad vargu, ar situacija smarkiai pasikeis.

„Nesu optimistiškai nusiteikęs dėl naujos politikos, nes manau, kad priverstiniai abortai ir toliau tęsis, jeigu poros norės turėti daugiau negu du vaikus“, – sakė W.Youshui.

Jis siūlė nepamiršti, kad vietos vyriausybės ir toliau skirs baudas daugiau vaikų, negu valdžios leista, ketinančioms turėti kinų poroms, nes iš jų gaunamos pajamos yra svarbi valdžios įplaukų dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius