-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gitanas Nausėda: minimalios algos didinimas – galvos skausmo gydymas nukertant galvą (atnaujinta 12.32 val.)

Šalyje minimalią algą padidinus nuo 800 iki 1 000 litų, atsirastų didžiulis nedarbo lygio didėjimo pavojus. Be to, nedarbas didėtų tuose regionuose, kuriuose šiuo metu yra didžiausias. Geresnis sprendimas padidinti grynąsias pajamas gaunančių žmonių situaciją būtų padidinti neapmokestinamųjų pajamų dydį, įsitikinęs SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.
G.Nausėda mano, kad susidariusi padėtis gali padėti rasti originalių sprendimų.
SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda / L.T. arch. nuotr.

„Labai norėčiau, kad minimalios ir neminimalios algos Lietuvoje didėtų, bet būtų geriau, kad minimali mėnesio alga didėtų įkandin vidutinio darbo užmokesčio didėjimo, nes tarp nekvalifikuoto darbo mokėjimo ir visų kitų darbo rūšių yra tam tikros proporcijos. Atlikome tarptautinį palyginimą ir nustatėme, kad šiuo metu minimalios mėnesio algos ir vidutinio darbo užmokesčio santykis Lietuvoje yra apie 40 proc. Tai labai ryškiai nesiskiria nuo kitų Vakarų ir Rytų Europos valstybių praktikos“, – antradienį SEB bankui pristačius makroekonominės Lietuvos padėties vertinimą sakė G.Nausėda.

Jis pabrėžė, kad padidinus minimalią mėnesio algą minėtas santykis tamptų daugiau nei 50 proc. ir tai esą „ryškiai iššoktų“ iš tarptautinio konteksto. „Aišku, galima sakyti, kad tegul ir iššoka, kad mes bent šiuo aspektu pirmausime pasaulyje. Bet bijau, kad tokiu atveju turėtume ir labai ryškų nedarbo lygio didėjimo pavojų“, – kalbėjo finansų analitikas.

Bijau, kad tokiu atveju turėtume ir labai ryškų nedarbo lygio padidėjimo pavojųG.Nausėda teigė suprantąs, kad Lietuvoje yra nemažai didelių pramonės įmonių, mokančių daugiau nei 800 litų atlyginimo, todėl esą jos nelabai priešinasi pasiūlymui didinti minimalią algą. Vis dėlto finansų analitikas taip pat akcentavo, kad mėginimas pagerinti mažai uždirbančių žmonių situaciją turėtų būti „gerai subalansuotas“, nes priešingu atveju „galime išspręsti galvos skausmą nukirsdami galvą“.

Jo įsitikinimu, pagerinti grynąsias pajamas gaunančių žmonių situaciją būtų galima padidinant neapmokestinamųjų pajamų dydį. Kaip sakė analitikas, tai reikštų, kad mažai uždirbantys žmonės sumokėtų mažiau į valstybės biudžetą, bet netaptų darbdaviui pernelyg brangūs ir jis neturėtų motyvacijos atleisti darbuotojų.

„Tokiu būdu būtų ir darbas išsaugotas, ir pajamos, gaunamos į rankas, padidėtų. Tuomet visi būtų laimingi ir sotūs. Valstybės biudžetas dėl to šiek tiek nukentėtų, bet kitaip problemos sprendimo su mažesniais nuostoliais aš neįsivaizduoju“, – sakė G.Nausėda.

Paklaustas, kada būtų galima tikėtis minimalaus darbo užmokesčio didinimo, SEB banko analitikas teigė manąs, kad 10 proc. šis atlyginimas didėti galėtų metų ar pusantrų laikotarpiu. „Sulaukime realaus vidutinio darbo užmokesčio augimo bent 5–10 proc. ir, manyčiau, sąlygų minimaliai mėnesio algai padidinti tais pačiais 10 proc. tikrai bus“, – teigė G.Nausėda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius