-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gitanas Nausėda: iškilus problemų pasiskolinti rinkose, Lietuvai gali tekti rinktis TVF

Didžiausio Lietuvos komercinio SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigia, jog Lietuvos pažanga finansų valdyme, padaryta per kelerius metus, yra didelė, ir šalis turi galimybę pasiskolinti tarptautinėse rinkose.
G.Nausėda mano, kad susidariusi padėtis gali padėti rasti originalių sprendimų.
SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda / L.T. arch. nuotr.
Temos: 1 Gitanas Nausėda

Tai, anot jo, pripažįsta ir tarptautinės Švedijos finansų grupės SEB ekspertai. Tačiau blogiausiu atveju, anot G.Nausėdos, Lietuvai gali tekti kreiptis ir į Tarptautinį valiutos fondą.

„Nėra kvestionuojama, tai, kad Lietuva padarė labai daug finansinės politikos srityje, kad būtų mažiau priklausoma nuo tarptautinės finansinės situacijos ir būtų mažiau priklausoma nuo skolinimosi. Tačiau dėl objektyvių priežasčių tarptautinė rinka nėra mums labai palanki. Sakykime, iškilus problemų pasiskolinti privačiose kapitalo rinkose, kas šiuo metu kaip tik mėginama padaryti, gali atsirasti ir Tarptautinio valiutos fondo alternatyva“, – trečiadienį Lietuvos radijui sakė G.Nausėda.

Švedijos finansų grupės SEB ekspertai trečiadienį paskelbė, jog Lietuvai šiemet gali tekti skolintis iš TVF, o tokį sprendimą paskatintų ne ekonominės sąlygos šalies viduje, bet dėl gilėjančios euro zonos krizės išaugę skolinimosi kaštai tarptautinės kapitalo rinkose. Tikriausiai Lietuva turėtų susitarti dėl laikinos specialios TVFpaskolos arba lanksčios kredito linijos, apžvalgoje rašo Švedijos SEB analitikas Mikaelis Johanssonas.

TVF yra įdiegęs naujoviškų paskolų, kurios yra skirtos ne su ekonominėm problemom susiduriančioms valstybėms, o toms, kurios nori mažinti savo skolinimosi sąnaudas.

Kaip LNK žinioms sakė banko ekspertai, Lietuva TVF paramą gautų ne tokiomis griežtomis sąlygomis, kokioms prieš trejetą metų paskolą ėmusi Latvija. Prieš keletą metų TVF siūlė Lietuvai įsivesti automobilių mokestį, apmokestinti pensijas, didinti įmokas „Sodrai“, panaikinti pelno ir gyventojų pajamų mokesčio lengvatas.

Kai teigė SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė, Lietuva skolintųsi kitomis sąlygomis nei Latvija, nes paramos kreiptųsi ne dėl blogos ekonominės padėties, o dėl privertų finansų rinkų. TVF yra įdiegęs naujoviškų paskolų, kurios yra skirtos ne su ekonominėm problemom susiduriančioms valstybėms, o toms, kurios nori mažinti savo skolinimosi sąnaudas.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigia, kad kol kas kreiptis į TVF nėra būtinybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius