Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Glazge studijuojančio lietuvio „Sodra“ nepasigailėjo ir nuskaičiavo PSD skolą už 4 metus

Lietuvos piliečiai, dirbantys ar studijuojantys užsienyje, vis nustemba sužinoję, kad jiems reikėjo deklaruoti išvykimą. Kitu atveju kaupiasi skola už priskaičiuojamą PSD. Į nemalonią padėtį pateko Škotijoje, Glazge, studijuojantis lietuvis, nuo kurio sąskaitos „Sodra“ nuskaičiavo 1350 eurų, nors jis tik studentas.
Glazgo panorama
Glazgo panorama / Wikimedia.org nuotr.

Škotijos karališkojoje konservatorijoje Glazge studijuojančio Mato Š. (pavardė redakcijai žinoma) sąskaitoje – skaičius su minuso ženklu. „Sodra“ už ketverius metus nuskaičiavo 1350 eurų privalomo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio. Būtent tiek laiko Matas studijuoja Škotijoje, į kurią išvyko tik baigęs mokyklą Lietuvoje. Dabar lietuvis net nežino, kaip grįžti į Lietuvą.

Nusirašo ir giminaičių siunčiamus pinigus

„Iš mano banko sąskaitos, kurioje buvo likę vos 150 eurų, buvo atimta 1350 eurų. „Sodra“ tai padarė be jokio įspėjimo. Negaliu naudotis banko sąskaita, neturiu kaip apmokėti išlaidų“, – guodėsi Glazge studijuojantis lietuvis.

Tiesa, „Sodra“ jį vis dėlto informavo žinute į jo asmeninę paskyrą „Sodros“ sistemoje, tačiau tai padarė praėjus ketveriems metams.

Savo išvykimo nedeklaravę tautiečiai privalo mokėti PSD – 36 eurus kas mėnesį, kitu atveju kaupiasi skola.

„Jei man PSD skolą būtų nuskaičiavę po metų, būčiau žinojęs, kad esu skolingas, o dabar bet kokie pinigai, kuriuos man siunčia giminės, iškart paimami skolai grąžinti“, – piktinosi studentas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

Kaip ir visi Didžiojoje Britanijoje studijuojantys ES piliečiai, jis tik atvykęs į Glazgą prisiregistravo, turi vietos socialinio draudimo numerį ir manė, kad to pakanka.

Pasijuto it nusikaltėlis

Matas prisipažino nežinojęs, kad, išvykstant iš Lietuvos studijoms, tai deklaruoti savo šalyje vis tiek reikia.

„Glazge draudimo numerį turiu nuo 2015 m. rugpjūčio 14 dienos, o savo išvykimo Lietuvoje nedeklaravau, ketverius metus neturėjau jokių problemų, niekas su manimi nesusisiekė, nors elektroninis paštas, telefonas yra žinomas – juk viską turi bankas“, – pasakojo jis.

Lietuvis turi paskyrą feisbuke – per ją taip pat įmanoma susisiekti.

„Sodra“ teigia, kad užsienyje studijuojantiems Lietuvos piliečiams PSD mokėti nereikia. „Bet jie turi pateikti pažymą (originalą) iš universiteto, kad studijuoja“, – 15min paaiškino „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

Tačiau Škotijos karališkosios konservatorijos studentas stebisi, kad „Sodra“ skolas be įspėjimo geba nuskaičiuoti po ketverių metų.

„Negaliu suprasti, kodėl ši operacija inicijuojama tik praėjus ketveriems metams po mano išvykimo, kai susikaupusi skola tokia didelė. Pasijaučiau ne kaip studijuojantis Lietuvos pilietis, o kaip nusikaltėlis ar pabėgėlis, – piktinosi lietuvis. – Valdžia gali manipuliuoti mano banko sąskaita, bet neturi mano telefono numerio?“

Išgirdo pažadą, kad skolą gali nubraukti

Studentas susisiekė su „Sodros“ atstovais, kurie pasiūlė lietuviui dabar užpildyti deklaraciją atgaline data. Ir taip esą skola bus anuliuota.

„Tačiau, kol visas biurokratinis procesas bus sutvarkytas, aš lieku be pinigų, paramos. Labai nemalonu, jog „Sodrai“ mano finansinė padėtis nerūpi. Jei lietuviška banko sąskaita būtų vienintelis pajamų šaltinis, dabar likčiau be maisto, negalėčiau susimokėti už nuomą“, – pasakojo jis.

„Sodroje“ jam dar rekomendavo susisiekti su Valstybine mokesčių inspekcija, tačiau Glazge šiuo metu esantis studentas iš Lietuvos telefonu niekaip neprisiskambino.

Šiuo metu Lietuvos piliečiai, gyvenantys užsienyje, skolingi per 100 mln. eurų PSD. Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis yra siūlęs šią skolą nubraukti, tačiau projektas užstrigo toje pačioje „valstiečių“ Vyriausybėje.

„Sodra“: svarbiausia – informuoti

„Sodra“ 15min paaiškino, kad pagal galiojančią tvarką, studentai, vykstantys studijuoti į ES šalių, Šveicarijos, Norvegijos, Lichtenšteino ir Islandijos aukštosiose mokyklose pagal nuolatinių arba dieninių studijų programas ir nedeklaruojantys išvykimo iš Lietuvos, yra draudžiami valstybės lėšomis, todėl jiems mokėti PSD įmokų nereikia.

„Tačiau tam, kad šie studentai būtų apdrausti valstybės lėšomis, jie turi kasmet ligonių kasoms pateikti aukštosios mokyklos išduotą akademinę pažymą (originalą).

Jei minimas studentas tokio dokumento kasmet ligonių kasoms neteikė, tuomet jis nebuvo draudžiamas valstybės lėšomis ir turėjo mokėti PSD įmokas, kaip ir kiti valstybės lėšomis nedraudžiami Lietuvos gyventojai. Nesumokėjus – kaupiasi PSD skola, kuri yra išieškoma“, – teigiama komentare.

Išieškotas lėšas grąžinti galima būtų tuo atveju, jei studentas pateiktų ligonių kasoms dokumentus (akademines pažymas) už visus mokymosi aukštojoje mokykloje laikotarpius, įrodančias jo teisę į draudimą valstybės lėšomis Lietuvoje.

Valstybės lėšomis draudžiami tik tie minėtose šalyse besimokantys dieninių studijų studentai, kurie nedeklaruoja išvykimo iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius