Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Golfu susidomėjęs Virgilijus Alekna Seime stumia pataisą, kuri leis verslininkams sutaupyti mokesčių

Seimo narys Virgilijus Alekna, diską išmainęs į golfo lazdą, imasi registruoti įstatymų pataisas. Olimpinis čempionas kartu su Ekonomikos komiteto pirmininku Virginijumi Sinkevičiumi užregistravo Pelno mokesčio įstatymo pataisą, kuria siekiama leisti golfą priskirti reprezentacinėms sąnaudoms. Tai jau ketvirtas bandymas tą padaryti nuo 2010 m. Šį sykį Seimas palauks Vyriausybės išvadų ir kompleksinio vertinimo.
Virgilijus Alekna
Virgilijus Alekna / "The Capitals Golf Club" nuotr. socialiniame tinkle „Facebook“

Atskiri Seimo nariai jau nuo 2010 m. bando su golfu susijusias išlaidas pripažinti reprezentacinėms. Tai leistų įmonėms sąnaudomis už golfą mažinti pelno mokestį.

Praėjusios kadencijos Seime šią pataisą pristatė socialdemokratas Mindaugas Bastys, o dar anksčiau, 2012 m., tokią pataisą teikė „darbietis“ Vydas Gedvilas. Tačiau anksčiau palaikymo Seime tokie siūlymai nesulaukė.

„Nuo 2009 m. golfas tapo olimpine sporto šaka. Siekiant ją populiarinti Lietuvoje, tikslinga mažinti jos populiarinimui trukdančius suvaržymus. Vienas iš tokių – tai golfo buvimas vienoje vietoje su azartiniais lošimais, medžiokle, jachtomis ir pan. veiklomis, kurios nelaikomos reprezentacinėmis sąnaudomis“, – teigiama V.Aleknos ir V.Sinkevičiaus pateikto įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Tiesa neužsimenama, kad jachtų buriavimas taip pat yra olimpinė sporto šaka.

Dabar įstatymas reprezentacinėms sąnaudoms neleidžia priskirti medžioklės, žvejybos, plaukiojimo jachtomis, golfo, azartinių lošimų, stovyklavimo išlaidų. Tokiu būdu nuo šių sąnaudų yra priskaičiuojamas ir sumokamas pelno mokestis.

Iš darbotvarkės išbrauktas – teiks vėliau

Seimas šį klausimą turėjo svarstyti antradienį, tačiau prieš posėdį klausimas iš darbotvarkės buvo išbrauktas. Anot V.Aleknos, projektas bus teikiamas vėliau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virgilijus Alekna

„Prieš 20 metų golfas buvo įtrauktas į vieną sąrašą kartu su azartiniais žaidimais, su medžioklėmis, su plaukiojimu jachtomis į vieną sąrašą, ir negalima iš reprezentacijai skirtų lėšų panaudoti padengimui. Tuo metu Lietuvoje dar nebuvo golfo aikštynų, daug žaidėjų. Dabar Lietuvoje jau yra 5 aikštynai, atitinkantys visus standartus, golfas yra olimpinė rungtis, sportuoja šį sportą daugiau nei 1000 žaidėjų, didelė dalis iš jų yra vaikai“, – argumentuoja V.Alekna.

Anot jo, golfas neturėtų būti sąraše kartu su azartiniais žaidimais ir medžiokle.

„Tai yra labai nenaudinga ir galbūt uždeda tokią klišę, kad tai tarsi neprieinamas ir kažkuo ypatingas sportas. Bet tai sportas, olimpinė šaka, ir daug žmonių užsiima tuo kiekvienais metais, žaidžiančių golfą vis daugėja. Todėl ir kilo tokia idėja.

Jis pripažino, kad jachtų buriavimas taip pat yra olimpinė sporto šaka.

„Šiai dienai klausimas yra išbrauktas. Dėl to ir kilo idėja, kad reikia žiūrėti plačiau. Reikia klausimą išdiskutuoti ir tada vėl teikti“, – svarsto V.Alekna.

Anksčiau tokią pataisą teikdamas M.Bastys vertino, kad golfo plėtra būtina, nes ši sporto šaka nuo 2016 metų yra olimpinė, o iniciatyvą su golfu susijusias išlaidas priskirti reprezentacinėms sąnaudoms remia Kūno kultūros ir sporto departamentas ir Olimpinis komitetas.

O V.Gedvilas 2012 m. vertino, kad golfas yra labai naudingas, nes stiprina sveikatą.

Atsiklaus vyriausybės

„Mes išėmėm iš darbotvarkės tą klausimą, kad jis būtų peržiūrėtas kompleksiškai – nes ten yra ir jachtos. Aš šiuo atveju parėmiau V.Aleknos siūlymą. Jo esmė, kad mes tikriausiai esame vieninteliai Europoje, kur golfas ir azartiniai žaidimai yra vienoje eilutėje. Faktas, kad tą reikėtų peržiūrėti, nes kuo, pavyzdžiui, skiriasi olimpinė šaka golfas ir tenisas. Tenisą nurašo į reprezentacines sąnaudas, o golfo negali“, – 15min aiškina Virginijus Sinkevičius.

Organizatorių nuotr./Lietuvos golfo čempionatas.
Organizatorių nuotr./Lietuvos golfo čempionatas.

Pasak jo, klausimas bus pateiktas įvertinti Vyriausybei – esą dabartinis reprezentacinių išlaidų apmokestinimas nėra tikslingas ir sąžiningas.

„Jei tai nesusiję su įmonės veikla, gal ir nėra būtinybės nurašyti, ir panašiai, tą reikia įvertinti, kad visiems būtų sąžininga. Kai įstatymuose būna baigtiniai sąrašai, man jie visada kelia klausimų“, – aiškina V.Sinkevičius ir pažymėjo, kad kol nebus Vyriausybės ir Finansų ministerijos išvadų, Seime klausimas svarstomas nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius