Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 20 /22:51

Graikija ir Europos Sąjunga susitarė

Euro zonos šalių finansų ministrai penktadienį susirinko į Briuselį, kur nuspręs – patenkinti Graikijos prašymą pusmečiui pratęsti ES paskolos programą ar Atėnų siūlomas sąlygas atmesti. Vokietija reikalauja, kad Graikija mainais už pratęstą paramą ir toliau vykdytų griežto taupymo programą. Naujoji Graikijos kairiųjų valdžia prieš rinkimus žadėjo, kad diržų veržimas šalyje baigsis.
Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis
Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

22.51 val. A.Rimkūnas: Graikija turės atgauti pasitikėjimą

Euro zonos valstybės penktadienį Briuselyje sutarė, kad Graikija turi atstatyti savo pasitikėjimą, teigia Lietuvos finansų ministrą pavaduojantis viceministras Algimantas Rimkūnas. Pasak jo, eurogrupė suteikė galimybę Graikijai pateikti įsipareigojimų sąrašą, kuriuo naujoji Vyriausybė atgaus tarptautinių institucijų pasitikėjimą.

Šalys dėl sąrašo pateikimo ir pagalbos programos pratęsimo keturiems mėnesiams sutarė vieningai. Tiesa, Graikija siekė, kad programa būtų pratęsta pusmečiui.

„Galima sakyti, kad iš esmės, kas šiandien buvo sutarta, tai buvo projektuojama, kaip atstatyti pasitikėjimą tarp Graikijos iš vienos pusės ir likusių Europos Sąjungos valstybių, ir tarptautinių institucijų, nes nauja Graikijos vyriausybė, kaip žinia, laimėjo su tokiais lozungais, kurie prieštaravo tai programai ir įsipareigojimams. Tad tikslas atstatyti tą pasitikėjimą ir būtent to sąrašo pateikimas ir jo įvertinimas trijų institucijų ir reikš pasitikėjimo atstatymo pradžią“, – BNS telefonu iš Briuselio sakė A.Rimkūnas.

Viceministras teigė, kad šalys dėl sąrašo pateikimo ir pagalbos programos pratęsimo keturiems mėnesiams sutarė vieningai. Tiesa, Graikija siekė, kad programa būtų pratęsta pusmečiui.

Anot A.Rimkūno, antradienį tarptautinės institucijos įvertins Graikijos pateiktą įsipareigojimų sąrašą ir jeigu šis bus tinkamas, pagalbos programa bus pratęsta.

„Jį būtų galima apibūdinti taip, kad šiuo metu egzistuojančios programos Graikijai pratęsimas yra priimamas su sąlyga, kad Graikijai pateikus sąrašą reformų priemonių, kurias ji pasiruošusi vykdyti, pateikus trims tarptautinėms institucijoms – Tarptautiniam valiutos fondui, Europos centriniam bankui ir Europos Komisijai – tos institucijos įvertins sąrašo pilnumą, išsamumą“, – aiškino A.Rimkūnas.

„Antradienį visos valstybės narės gaus iš institucijų sąrašo įvertinimą. Jeigu įvertinimas pozityvus, tada tai bus pagrindas atiduoti nacionalinėms procedūroms, o po jų bus galima priimti sprendimą dėl programos pratęsimo“, – pridūrė jis.

21.53 val. Susitarta paramą Graikijai pratęsti 4 mėnesiams

Graikijos ir euro zonos šalių ministrai penktadienį susitarė, kad ES paskolos programai Atėnams bus pratęsta keturiems mėnesiams, pranešė „Reuters“.

Per spaudos konferenciją pranešta, kad Graikija iki pirmadienio turi pateikti sąrašą reformos priemonių, o tuomet ES institucijos įvertins, ar jos pakankamos.

21.19 val. Iš Graikijos bankų atsiimta milijardas eurų

Graikijoje vos per vieną dieną sunerimę žmonės iš bankų atsiėmė iki milijardo eurų, skelbai „The Guardian“. Centrinio banko pareigūnai sakė, kad jeigu ir toliau indėliai bus atsiiminėjami tokiu greičiu, vietos skolintojams reikės Europos centrinio banko finansinės paramos. Kitaip per artimiausias kelias savaites lauktų finansinis žlugimas.

20.32 val. Žiniasklaida skelbia susitarimo sąlygas

Graikijos žiniasklaida cituoja šaltinį šalies vyriausybėje, kad sutarties projekte numatyta:

  • ES paskolos programos Graikijai pratęsimas keturiems mėnesiams;
  • Laikinojoje programoje nenumatyta naujų taupymų priemonių;
  • Graikija įsipareigoja nesiimti jokių vienašališkų veiksmų – tokių kaip minimalios algos kėlimas.

20.15 val. Parengtas sutarties projektas

Euro zonos finansų ministrai parengė bendro su Graikija teksto projektą, kuris, anot graikų ir eurozonos pareigūnų, gali būti pagrindu pratęsti Atėnams skolinimosi programą.

Pareigūnai pabrėžė, kad dar nėra oficialaus sutarimo Eurogrupės susitikime, kuriame dalyvauja 19 finansų ministrų.

19.45 val. Graikijos premjeras Aleksis Cipras paprašė Europos Komisijos prezidento Donaldo Tusko sukviesti Europos viršūnių susitikimą sekmadienį, jeigu penktadienį nepavyks pasiekti susitarimo. Tai „Reuters“ atskleidė šaltinis Graikijos valdžioje.

19.31 val. Graikija siunta dėl pranešimų apie ne tą laišką

Graikija į Vokietijos spaudoje pasirodžiusias žinias apie tai, kad esą Atėnai Briuseliui išsiuntė ne tą laiško variantą, sureagavo su įtūžiu.

Graikijos žiniasklaida, kad akivaizdžiai susierzinęs Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis padarė pertrauką kalbose su euro zonos ministrais ir išėjo žurnalistams griežtai paneigti tokias kalbas. Jis vėliau tai paneigė ir „Twitter“ tinkle.

Žiniasklaida cituoja A.Cipro aplinkos žmones, kurie piktinosi, jog visa istorija yra fantazijų kupinas scenarijus, kurį sugalvojo žmonės su nesveika vaizduote.

18.32 val. Graikija išsiuntė ne tą laišką?

Vokietijos laikraštis „Bild“ paskelbė, kad Graikijos valdžia netyčia išsiuntė ne tą laišką savo partneriams euro zonoje. 

Skelbiama, kad trečiadienį Graikijos ir ES atstovai kartu pasirašė pirminį laiško variantą. Tačiau graikų finansų ministras Yanis Varoufakis išsiuntė ne tą jo versiją. Jo išsiųstame laiške ištrintos vietos, kuriose Graikija sutinka su ES keliamomis sąlygomis dėl paramos Atėnams pratęsimo, ir dėl kurių buvo susitarusi ankstesnė Graikijos vyriausybė.

Anot „Bild“, Graikija esą teisinosi, kad tai buvo administracinė klaida, ir iš tikrųjų jie yra pasirengę euro zonai pasiūlyti daugiau. Graikijos valdžia paneigė, kad toks incidentas įvyko.

„Economist Intelligence Unit“ pašiepė Graikijos valdžią, kad tai – panašus pasiteisinimas į „šuo suėdė mano namų darbus“.

18.12 val. Graikija gali siekti ir ES viršūnių susitikimo

Graikija pareiškė, kad jeigu penktadienį ministrams nepavyktų susitarti dėl paskolos, ji siūlytų sušaukti ES viršūnių susitikimą, rašo „EUbusiness“.

„Jeigu mes nepasieksime susitarimo, manau, kad klausimas gali būti išspręstas įsikišus politinėms jėgoms aukščiausiose grandyse. Turiu omenyje Europos viršūnių susitikimą“, – radijui „Parapolitika“ sakė pagrindinis Graikijos vyriausybės patarėjas Nikos Pappas. 

Jis sakė, kad naujoji Graikijos valdžia neketina nusileisti. „Mūsų siunčiama žinia nesikeičia. Arba jie sutinka, arba ne. Nėra jokios pusiaukelės“, – tvirtino N.Pappas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos finansų ministras Yanis Varoufakis

A.Merkel ir F.Hollande'as: Graikija turi likti euro zonoje

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as penktadienį pabrėžė, kad krizės ištikta Graikija turi likti 19 šalių euro zonoje.

„Graikija yra euro zonoje, Graikija turi likti euro zonoje“, – sakė jis po susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel prieš lemiamą šiuo klausimu posėdį Briuselyje.

A.Merkel pažymėjo, kad nuo pat Graikijos programos pradžios Vokietijos požiūris yra toks – Graikija turi likti šiame bloke, ir pridūrė, jog Berlynas padarys viską, kad Graikija ir toliau eitų šiuo keliu.

„Šiandieninė eurogrupė (euro zonos finansų ministrų susitikimas) yra pradinė intensyvaus darbo fazė“, – sakė A.Merkel.

„Vis dar reikia išspręsti daugybę techninių klausimų, daugybę sprendimų priimti. Nenoriu leistis į detales, juk finansų ministrai nagrinės tas detales šiandien“,– pridūrė kanclerė.

Ji ragina tobulinti graikų pasiūlymą ir nurodė, kad Bundestagas, žemieji parlamento rūmai, kitą savaitę balsuos dėl Graikijos programos.

F.Hollande'as, savo ruožtu, pasakė nežinąs šiandien jokio scenarijaus, kuris verstų Graikiją katapultuotis iš bloko.

„Mums teko atsakomybė įsitikinti, kad įsipareigojimų laikomasi ir, tuo pačiu metu, kad graikų balsavimas išgirstas“, – pridūrė F.Hollande'as.


Penktadienį eurogrupės ministrai spręs dėl Atėnų prašymo pusmečiui pratęsti ES paskolos programą.

Pasak euro grupės vadovo, Nyderlandų finansų ministro Jeroeno Dijsselbloemo, finansų ministrų posėdį ketinama pradėti 16 val. 30 min. (17 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius