-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Graikija pardavė 14 oro uostų

Graikija užbaigė 14 regioninių oro uostų pardavimą Vokietijos „Fraport“, dėl kurio pagal milžinišką tarptautinės pagalbos programą buvo susitarta dar 2015 metais.
Atėnų oro uostas
Atėnų oro uostas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Graikija Oro uostas

Su „Fraport“ vadovaujamu konsorciumu sudaryto sandorio vertė sudarė 1,234 mlrd. eurų ir tai yra didžiausia įgyvendinant Graikijos privatizavimo programą iki šiol sumokėta suma, rašo agentūra „MarketWatch“.

Tas sandoris jau yra užbaigtas, vėlų antradienio vakarą pranešė Graikijos privatizavimo agentūra.

Pagal koncesijos sąlygas „Fraport“ vadovaujamas konsorciumas „40 metų bus atsakingas už oro uostų aptarnavimą, eksploatavimą, valdymą, modernizavimą ir plėtrą“.

Planuojama, kad konsorciumas minėtu laikotarpiu į oro uostus investuos daugiau kaip 1 mlrd. eurų, įskaitant 400 mln. eurų, kuriuos numatoma investuoti per artimiausius ketverius metus.

Visa infrastruktūra ir pastatai, kuriuos pastatys konsorciumas, nuosavybės teise priklausys Graikijos valstybei.

Tarptautinis regioninių oro uostų privatizavimo konkursas iš pradžių buvo paskelbtas 2013 metų balandį. „Fraport“ vadovaujamas konsorciumas jį laimėjo 2014 metų lapkritį. Tačiau sutartis dėl Graikijos regioninių oro uostų koncesijos po ilgų ir įtemptų derybų buvo pasirašyta tik 2015 metų pabaigoje.

Graikijos regioniniai oro uostai, kurie perduoti „Fraport“ konsorciumui, be kita ko, veikia Kretos, Rodo ir Santorino salose, taip pat Salonikuose – antrame pagal dydį Graikijos mieste. 2016 metais keleivių srautas šiuose oro uostuose padidėjo 9 proc. iki maždaug 25,3 mln. žmonių.

Valstybės turto privatizavimas yra viena pagrindinių sąlygų, nustatytų tarptautinių kreditorių finansinės pagalbos Graikijai programoje. Pagal paskutinės programos nuostatas šalis iki 2018 metų iš valstybės turto privatizavimo turi gauti 6 mlrd. eurų.

„Fraport“ yra Frankfurto oro uosto – didžiausio oro uosto Vokietijoje ir trečio pagal dydį Europoje – operatorė. Įprastomis darbo sąlygomis Frankfurto oro uoste per dieną aptarnaujama iki 1,3 tūkst. skrydžių.

„Fraport“ taip pat priklauso Limos, Antalijos, Burgaso ir Varnos oro uostų kontroliniai akcijų paketai. Be to, nuo 2016 metų rugpjūčio įmonė per „AMU Holdings“ valdo mažmeninių parduotuvių tinklus keturiuose JAV oro uostuose – Baltimorės, Bostono, Klivlando ir Pitsburgo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius