Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Greitieji kreditai: gelbsti nuo šešėlio ar tiesiog lupikauja?

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete svarstomas Vartojimo kredito įstatymo pakeitimo projektas, kuriuo siūloma penkis kartus sumažinti dabar galiojančią bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą iki 36 proc. Tai reikštų, kad vidutinį smulkųjį kreditą, kuris šiuo metu sudaro apie 350 litų, įmonės turėtų per mėnesį skolinti už 9 litus. Tuo tarpu smulkiųjų kreditų tiekėjai sako, kad tokie siūlymai atimtų iš vartotojų galimybę pasiskolinti mažas sumas kontroliuojamoje rinkoje ir nustumtų juos skolintis į šešėlį.
Paskolos kaina
Paskolos kaina / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Šiandien apsiribojus ties kainos mažinimu, yra pamirštama savikaina. Mes paskaičiavome, kad savikaina išduodamam kreditui sudaro apie 80–90 proc. visos sumos“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ trečiadienį sakė Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos valdybos pirmininkas Liutauras Valickas.

Nuo praeitų metų paslaugos vartotojų skaičius nukrito 20 proc.

Pasak jo, ir dabar besinaudojančių šia paslauga žmonių mažėja: jo žiniomis, nuo praeitų metų paslaugos vartotojų skaičius nukrito 20 proc. „Žmonių vis mažėja, paslauga tampa sunkiai prieinama žmonėms, kuriems reikalinga ta finansinė paslauga, ir jie žvelgia į šešėlį“, – kalbėjo jis.

„Šiandien policininkas, gaisrininkas, kuris mus visus saugo dieną naktį, gaudamas mažesnį atlyginimą, kartais pasiima smulkųjį kreditą, ir tai yra normali, reali patirtis. Nereikia manyti, kad šios paslaugos vartotojai yra lošėjai ar alkoholio vartotojai“, – kalbėjo L. Valickas.

Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vadovas Kęstutis Kupšys teigia, kad tokios paslaugos iš viso neturėtų likti.

Pasiimti iš kliento trigubai daugiau, nei jam davei, yra didžiulis greitųjų kreditų firmų džiaugsmas ir uždarbis

„Jeigu apibūdinti jų veiklą vienu paprastu žodžiu, turime paprasčiausią reiškinį – lupikavimą. Pasiimti iš kliento trigubai daugiau nei jam davei yra didžiulis greitųjų kreditų firmų džiaugsmas ir uždarbis. Seime labai sunkiai kelią skiriasi projektas bent kokį apynasrį uždėti šitiems lupikautojams, nes jie nenori atiduoti šitos puikios, ištobulintos verslo srities“, – laidoje kalbėjo jis.

Pasak jo, ši paslauga prieš 10–15 metų net neegzistavo ir niekam jos nereikėjo. 

„Matome masyviai reklamuojamą šią paslaugą, matome, kaip Lietuvos gyventojų smegenis užvaldęs lengvai prieinamų pinigų troškimas, ir po to jis priveda žmones vos ne iki savižudybių“, – teigė K. Kupšys.

Visą laidos „Ryto espresso“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius