-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grynaisiais tik iki 3000 eurų: kaip nusipirkti automobilį šeštadienį?

Automobilių turgavietės ir valiutos keityklos ruošiasi naujiems grynųjų ribojimams. Nors prie griežtesnės tvarkos verslas žada taikytis, tačiau tuo pačiu svarstoma, ar ribojimai tik neliks popieriuje.
Sulaikyta grynųjų pinigų ir cigarečių kontrabanda
Sulaikyta grynųjų pinigų kontrabanda / MKT nuotr.

Atsiskaitymai grynaisiais – iki trijų tūkstančių eurų. Tokį ribojimą planuoja įvesti Vyriausybė, kovojanti su šešėline ekonomika. Labiausiai tai pajus turguose perkantys automobilius – už brangesnį modelį teks atsiskaityti pavedimu. Norintiems išsikeisti didesnę sumą pinigų – reikės asmens dokumento.

Kaip nusipirkti automobilį šeštadienį?

Kauno automobilių turgų valdančios bendrovės „Varanas“ vadovas Valentinas Naujanis sako, kad tai pirmiausia sukels nepatogumų pirkėjams, tačiau situacijos nedramatizuoja.

„Mūsų prekybos diena – šeštadienis, tad atsiskaityti per banką tądien beveik nebus galimybių – nebent tik rankpinigius sumokėti. Tad tai bus ypač nepatogu į turgų atvykusiems latviams, estams, ukrainiečiams“, – pasakojo V.Naujanis.

Pervedant pinigus į kitą banką, sąskaitą jie gali pasiekti tik pirmadienio rytą. Būtent tai ir sudarys kliūčių atsiskaitant už automobilį, jei šis bus brangesnis nei 3 tūkstančiai eurų.

Bus mažiau patogumo

Tiesa, tikėtina, kad didelės dalies pirkėjų grynųjų ribojimai nepaveiks. Pasak V.Naujanio, daugiausia prekyba automobiliais vyksta iki 3 tūkstančių eurų, ypač tokius mėgsta pirkti ukrainiečiai. O pardavinėjantys brangiau prieš įstatymą gali užsimerkti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Automobilių turgus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Automobilių turgus

„Jaučiasi tokia beprasmybė. Mokesčių inspekcija visada gi gali patikrinti, kokiais pinigais perkami automobiliai. Manau, kad toks ribojimas yra perteklinis. Manau čia dar visokių variantų bus su tuo įstatymo laikymusi“, – įsitikinęs Kauno automobilių turgų valdančios bendrovės vadovas.

Išskyrus nepatogumą atsiskaitant, V.Naujanis daugiau nemato kliūčių automobilių prekybai.

Pinigus keis Lenkijoje?

Valiutų keityklos taip pat rengiasi dideliems pokyčiams. Seime svarstoma leisti išsikeisti pinigus be jokių dokumentų tik iki trijų tūkstančių eurų. Tai siūlanti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba siūlo šią sumą dar labiau sumažinti – iki 1 tūkstančio eurų.

Praėjusią savaitę naujuosius apribojimus svarstė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, tačiau dėl galutinės sumos dar neapsisprendė. Seimo komitete dalyvavęs valiutų keityklų tinklo „Currexprime“ vadovas Anatolijus Miknevičius pastebėjo, kad Lenkijoje be dokumentų galima išsikeisti iki 15 tūkstančių eurų.

„Vadinasi, lietuviai į Lenkiją dabar važiuos ne tik apsipirkti, bet ir išsikeist pinigus. Juk žinome, kad lietuviai dar nuo sovietinių laikų nemėgsta rodyti savo dokumentų“, – sakė A.Miknevičius.

Perspėja – reikės daugiau laiko

Nauji apribojimai keičiant valiutą įrašyti FNTT parengtame Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisose. Pareigūnai mano, kad yra didelė grėsmė, jog keičiant dideles sumas pinigų vyksta neteisėti veiksmai.

Tačiau „Currexprime“ valiutų keityklų atstovas A.Miknevičius pastebi, kad nei vienai valiutų keityklai nei karto nebuvo iškelta byla dėl pinigų plovimo. O būsimi apribojimai, kaip ir automobilių turgaus atveju, esą kels tik nepatogumus.

Bankai.lt nuotr./Svarbu teisingai pasirinkti geriausią kursą siūlantį banką ar keityklą
Bankai.lt nuotr./Svarbu teisingai pasirinkti geriausią kursą siūlantį banką ar keityklą

„Dabar vienam žmogui aptarnauti reikia 2-4 minučių, o kai bus prievolė reikalauti dokumento – reikės jau 15 minučių. Reikės patikrinti, ar dokumentas nepadirbtas, užpildyti anketas ir t.t. Reikės papildomai darbuotojų priimti, vadinasi, turėsime didinti maržas“, – aiškino A.Miknevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius