Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas be šiaudelio: ką po draudimo darys nė dienos be jų neišgyvenantys neįgalieji?

Europos Komisija nori visiškai uždrausti plastikinių šiaudelių naudojimą, tačiau kai kurie neįgalieji ar sergantieji be jų neįsivaizduoja nė dienos. Panašu, kad kol kas jokios realios šiaudelių alternatyvos jiems nėra.
Mergina geria sultis
Mergina geria sultis / Vida Press nuotr.

Europos Komisijos siekis uždrausti vienkartinius plastikinius gaminius, tokius kaip plastikiniai gėrimų šiaudeliai, galimai apsunkintų fizinės sveikatos problemų turinčių žmonių kasdienybę.

Šiaudelius naudoja sunkią fizinę negalią turintys ar ligoninėse slaugomi žmonės. Kalbintieji tikina, kad nors tai aktualu daliai asmenų, visgi problema yra. Todėl jie viliasi, kad, jei įsigalios plastikinių šiaudelių draudimas, jis bus su išimtimis. Esą kol kas realių alternatyvų šiaudeliams šiandien trūksta.

Šiaudelius naudoja kasdien

15min lankėsi Vilniuje esančiame dienos užimtumo centre „Vilties akimirka“. Čia kelerius metus iš eilės kasdien lankosi 24 metų vilnietis Vitalijus. Pašnekovas turi sunkią kompleksinę negalią, norėdamas atsigerti pats, jis naudojasi šiaudeliu.

„Užimtumo centre gerdamas šiaudelį naudoju kiekvieną dieną, tačiau namuose – ne, nes padeda tėvai. Bet man labiau patinka atsigerti pačiam“, – sakė Vitalijus.

Vitalijus
Vitalijus

Problemą mato

Seimo neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkas, Mišrios Seimo narių grupės frakcijos narys Justas Džiugelis 15min tikino, kad uždraudus plastikinius šiaudelius, neįgaliems žmonėms, naudojantiems šiaudelius, kiltų problemų. Todėl į tai turėtų būti atsižvelgta.

„Sunkesnę negalią turintys žmonės šiaudelius naudoja gana dažnai. Ypač paliatyvios slaugos ligoniai, kurie daug laiko praleidžia gulėdami. Tikrai yra žmonių, kuriems tai yra labai svarbu ir į tų žmonių poreikius reikia atsižvelgti“, – kalbėjo Seimo neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkas.

Tikrai yra žmonių, kuriems tai yra labai svarbu ir į tų žmonių poreikius reikia atsižvelgti, – sakė Seimo narys.

Lietuvos paraplegikų asociacijos prezidentas Juozas Bernatavičius sakė, kad šiaudelius dažnai naudoja žmonės, turintys rankų tremorą.

„Dažniausiai juos naudoja turintys rankų tremorą, kai dėl tam tikrų ligų žmogui dreba rankos ir jis pats negali rankoje išlaikyti ar pakelti stiklinės, taip pat lovose gulintys, slaugomi žmonės“, – teigė jis.

Biciulyste.lt nuotr./Juozas Bernatavičius
Biciulyste.lt nuotr./Juozas Bernatavičius

Tačiau, pasak J.Bernatavičiaus, neįgalieji siekia kuo didesnio savarankiškumo, todėl šiaudelius naudoja tik esant būtinybei.

„Neįgalieji nori būti kuo savarankiškesni, todėl pagalbinių priemonių naudojimas yra kraštutinis“, – pridūrė asociacijos prezidentas.

Ligoninės alternatyvų neturi

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Justina Petravičienė teigė, kad dažniausiai šiaudeliai reikalingi silpnos sveikatos pacientams.

„Šiaudeliais skysčius geria pacientai, turintys ribotas galvos ir kaklo judėjimo galimybes, taip pat silpni, išsekę, labai sunkių ir kritinių būklių pacientai“, – tikino ji.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Ligoninėje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Ligoninėje

J.Petravičienė informavo, kad per mėnesį ligoninėje sunaudojama apie 200 šiaudelių. Jos teigimu, uždraudus plastmasinius šiaudelius, reikėtų sukti galvą, kuo juos pakeisti.

„Mūsų slaugos specialistai į tokį siūlymą žvelgia ramiai, pasak jų, panikos ar kokių nors grėsmių pacientams tokių šiaudelių atsisakymas nesukeltų, tačiau alternatyvų vis dėlto reikėtų ieškoti“, – teigė ji.

Grėsmių pacientams tokių šiaudelių atsisakymas nesukeltų, tačiau alternatyvų vis dėlto reikėtų ieškoti, – teigė J.Petravičienė.

Turėtų būti daromos išimtys

Parlamentaras J.Džiugelis pažymėjo, kad prieš įsigaliojant Europos Komisijos direktyvai turėtų būti pasiūlyta daugiau alternatyvų, kuo pakeisti plastikinius šiaudelius.

„Manau, kad prieš uždraudžiant turėtų būti pasiūlyta kokia nors alternatyva, kaip būtų galima nepabloginti neįgaliųjų žmonių buities. Suprantu, kad bendrai visas pasaulis turi eiti ekologiniu keliu, tačiau reikėtų daugiau viešinti kitas galimybes“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Džiugelis

Lietuvos paraplegikų asociacijos prezidento nuomone, jei įsigalios plastikinių šiaudelių draudimas, jis neturėtų būti kategoriškas.

„Nemanau, kad draudimas neleis niekur naudoti šiaudelių. Šiaudelis turėtų būti įvertintas kaip pagalbinė medicinos priemonė ir tuomet žmonės tikrai galės jais naudotis“, – viliasi J.Bernatavičiaus.

Šiaudelis turėtų būti įvertintas kaip pagalbinė medicinos priemonė ir tuomet žmonės tikrai galės jais naudotis, – tikisi J.Bernatavičiaus.

Šiaudeliai iš popieriaus, bambuko ar metalo

Aplinkos ministerijos atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiutė komentare 15min rašė, kad Europos Komisijos direktyva siūlo uždrausti tuos plastikinius gaminius, kuriems yra alternatyvų.

„Siūloma, kad po direktyvos įsigaliojimo per dvejus metus visose Europos Sąjungos valstybėse į rinką turi būti uždrausta tiekti vienkartinius plastikinius gaminius, kuriems rinkoje yra prieinamų alternatyvų. Tarp šių gaminių, kuriems yra prieinamų alternatyvų, yra stalo įrankiai, lėkštės, šiaudeliai“, – dėstė atliekų departamento direktorė.

Fotolia nuotr./Šiaudeliai gėrimui.
Fotolia nuotr./Šiaudeliai gėrimui.

Komentare ji aiškino, kad vienkartiniams plastikiniams indams jau dabar yra alternatyvų. Esą, pavyzdžiui, plastikiniai gėrimų šiaudeliai galėtų būti keičiami popieriniais, bambukiniais ar metaliniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius