Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai deklaravo sumokėję apie 198 mln. Lt, prašo sugrąžinti 212 mln. Lt GPM permokų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad, remiantis preliminariais duomenimis, šiais metais mokesčių mokėtojai jau yra pateikę apie 1,15 mln. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijų, daugiau kaip 69 tūkst. turto deklaracijų bei 378 tūkst. prašymų skirti paramą organizacijoms ir partijoms.
Kauno VMI pirmoji pajamų deklaravimo diena
Kauno VMI pirmoji pajamų deklaravimo diena

„Dauguma gyventojų (95 proc.) deklaracijas teikia elektroniniu būdu, naudodamiesi Elektroninio deklaravimo sistema (EDS), tačiau dalis mokesčių mokėtojų vis dar pildo popierines deklaracijas“, – teigė VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė, pažymėdama, kad pastarosios šiuo metu yra apdorojamos, todėl laiku pateikusiųjų deklaracijas gyventojų skaičius neabejotinai augs.

VMI informuoja, kad deklaracijas privalo pateikti valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai. Kaip ir kasmet, pajamas ir turtą privalo deklaruoti politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme. Pajamas turi deklaruoti ir individualią veiklą vykdę gyventojai – nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne, taip pat pajamų deklaracijas turi pateikti ūkininkai ir jų partneriai.

„Dalis gyventojų privalėjusių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, deja, laiku tai padaryti pamiršo“, – teigia S.Aliukonytė–Šnirienė, pažymėdama, kad nepateikusiems deklaracijų VMI netrukus siųs priminimus apie jų mokestines prievoles. Vis dėlto privalėję, bet laiku nepateikę deklaracijų, turėtų nelaukti VMI pranešimų ir jas pateikti kuo skubiau, kadangi nuo deklaravimo ir sumokėjimo termino pabaigos, t.y. gegužės 2 d., už kiekvieną pradelstą dieną jiems yra skaičiuojami delspinigiai – 0,03 proc.

Tiems gyventojams, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, primenama, kad jie gali kreiptis į apskrities valstybinė mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo. Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus.

Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 2 d. VMI nebepriima.

Šiuo metu 270 tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino daugiau kaip 96 mln. Lt GPM permokos. Iš 562 tūkst. išanalizuotų gyventojų deklaracijų nustatyta, kad prašoma grąžinti per 212 mln. Lt.

2013 metais buvo prašoma grąžinti daugiau nei 212 mln. Lt GPM permokų, grąžinta - beveik 198 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius