-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gyventojai iš vaistinių iššlavė kalio jodo tabletes, žadamas papildymas

Visoje Lietuvoje yra pasibaigę kalio jodido tablečių likučiai, 15min informavo vaistinės. Vienos jų atsargas ketina pasipildyti per savaitgalį, kitos planuoja tablečių turėti kovo viduryje ar atsigabenti iš tiekėjų per mėnesį. Tačiau vaistininkų atstovai ragina tautiečius atkreipti dėmesį, kad kalio jodido tabletes reikia vartoti tik nurodžius Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) ir primygtinai primena nepirkti medikamentų, kurių sudėtyje yra jodo, nes jie nieko neturi bendro su kalio jodido tabletėmis.
Vaistų vartojimas
Vaistų vartojimas / 123RF.com nuotr.

Vaistinėse jodas išpirktas

„Šiuo metu kalio jodo tablečių likučiai baigėsi visoje Lietuvoje. Per savaitgalį planuojame pasipildyti atsargas vaistinėse. Kitą savaitę planuojame pradėti šių tablečių gamybą savo vaistų gamybos vaistinėje“, – 15min komentavo Irena Tėvelienė, „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė.

Anot jos, Rusijai užpuolus Ukrainą, užėmus Černobylio atominę elektrinę, dar praėjusią savaitę iš buvo pastebėtas išaugęs susidomėjimas jodo tabletėmis.

„Paklausa išaugo jau vasario 24 d., kai buvo parduota beveik keturis kartus daugiau pakuočių nei įprastai, tačiau reikia pažymėti, kad anksčiau jų buvo parduodama labai mažai. Didžiausia paklausa buvo Vilniuje ir Kaune“, – kalbėjo ji.

„Eurovaistinių“ tinklo komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė 15min sakė, kad per šią savaitę gyventojai išpirko kalio jodido tablečių atsargas ir šiame tinkle.

„Paklausos šuolį matome jau nuo praėjusios savaitės ketvirtadienio ir penktadienio. Kalio jodido tabletės buvo iššluotos, tada gavome papildomą siuntą ir vėl šiuo metu yra išpirktos tabletės. Planuojame, kad didesniais kiekais kalio jodido turėsime kovo viduryje. Užsakymai yra pateikti ir toliau intensyviai dirbame su tiekėjais“, – 15min kalbėjo ji.

Vaistinių tinklo „Camelia“ komunikacijos vadovė Žiedūnė Juškytė 15min tvirtino, kad iki Rusijos karo Ukrainoje, nereceptinių preparatų likučio daug neturėjo, kadangi nebuvo poreikio.

„Pirmą karo dieną likutis buvo išpirktas. Dabar iš gyventojų sulaukiame daug klausimų“, – sakė ji.

VMS nuotr./Jodo tabletės
VMS nuotr./Jodo tabletės

Ji nurodo, kad šiuo metu Vilniaus „Camelia“ vaistinėse yra kalio jodido tablečių, kurios dar 2020 metais buvo parūpintos Vilniaus krašto gyventojams Astravo atominės elektrinės atveju.

„Šiuo metu „Camelia“ vaistinių tinkle ir internetinėje vaistinėje camelia.lt nėra galimybės savomis lėšomis įsigyti nereceptinių kalio jodido tablečių. Šiuo metu laukiame nereceptinių kalio jodido tablečių siuntos, kai šių tablečių turėsime, informuosime naujienų skiltyje ir „Facebook“ puslapyje“, – nurodė ji.

„Benu“ vaistinių tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovo Mindaugo Urbo teigimu, susidomėjimas kalio jodido tabletėmis padidėjo jau praėjusią savaitę visuose Lietuvos miestuose, prasidėjus Rusijos veiksmams Ukrainoje, ypač Černobylyje.

„Prekyboje šiuo metu kalio jodido tablečių nebeturime, tačiau vaistinėse planuojame pristatyti papildymą jau šį mėnesį. Nuolatos bendraujame su tiekėju ir į susiklosčiusią situaciją reaguojame operatyviai – siekiame, kad papildymas atvyktų kuo greičiau ir kuo didesniais kiekiais“, – 15min sakė jis.

Ragina nepirkti bet ko su jodu

Tačiau vaistininkai ragina gyventojus nepirkti bet kokių preparatų, kurių sudėtyje yra jodo.

„Kalio jodidas neleidžia skydliaukėje prisijungti radioaktyviam jodui. Atkreipiame dėmesį, kad kalio jodidas ir kiti jodo preparatai nėra tas pats, tad nereiktų jų maišyti ar tikėtis panašaus poveikio iš kitų medikamentų, kurių sudėtyje yra jodo.

Taip pat labai svarbu net ir įsigijus kelio jodido nevartoti jo savo nuožiūra. Kalio jodidas vartojamas tik gavus SAM nurodymą ir maždaug per 2-8 val. po nelaimės suaugusiam reiktų išgerti dvi tabletes iš karto. Vaikams vartojimas skiriasi priklausai nuo amžiaus, todėl būtina perskaityti informacinį lapelį. Kalio jodido vartojimas savo nuožiūra, t. y. negavus SAM nurodymo, gali būti kenksmingas sveikatai“, – tvirtino R.Lipnevičiūtė.

Tą patį pabrėžia ir I.Tėvelienė, kuri tvirtina, kad tikrai nereikia panikuoti, nes kalio jodido tabletės skydliaukės apsaugai yra vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda būtent radioaktyviojo jodo dalelės ir tik sulaukus rekomendacijų iš Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitų atsakingų valstybinių įstaigų.

„Šias tabletes rekomenduojama vartoti likus mažiau nei 24 val. iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu. Taip pat blokuoti skydliaukę kalio jodidu yra veiksminga ir praėjus 2 valandoms nuo susidūrimo su kenksminga medžiaga, tačiau ne vėliau nei praėjus 8 valandoms. Kitu atveju, kalio jodido vartojimas gali tapti žalingas organizmu“, – teigė ji.

I.Tėvelienė pabrėžė, kad atsitikus nelaimei: naujagimiams iki 1 mėnesio reikėtų duoti ketvirtį tabletės arba 16 mg; kūdikiams nuo 1 mėnesio iki 3 metų – pusę tabletės arba 32 mg; vaikams nuo 3 iki 12 metų – visa tabletė arba 65 mg; vaikams nuo 12 metų ir suaugusiesiems – dvi tabletės arba 130 mg.

„Labai svarbu pasitikrinti tablečių galiojimo laiką. Nevartokite tablečių, jei jų galiojimo laikas pasibaigęs. Nuneškite jas į vaistinę utilizavimui“, – komentavo ji.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./SAM
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./SAM

SAM: kalio jodido tabletės – tik Astravo AE avarijos atveju

Ketvirtadienį SAM išplatino pranešimą, kuriuo įspėjo gyventojus jokiu būdu dabar nevartoti kalio jodido (KI) tablečių, juolab nesigriebti kaip alternatyvos kitų jodo preparatų. KI tabletės apsaugotų skydliaukę nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio tik Baltarusijos atominės elektrinės avarijos atveju, jas išgerti reikėtų tik gavus ministerijos nurodymą tai padaryti.

„Atkreipiame dėmesį, kad skydliaukės apsaugai branduolinės avarijos atveju netinkami vartoti jokie kiti jodo preparatai – spiritiniai jodo tirpalai ir/ar jodo purškalai, skirti burnos gleivinei gydyti, taip pat maisto papildai su jodu, nes jie neapsaugotų skydliaukės nuo radioaktyviojo jodo žalingo poveikio.

Spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos, o burnos gleivinės purškalai su jodu, skirti gerklės ligoms gydyti. Šių preparatų veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas, kuris yra stipriai oksiduojančiai ir toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminių audinių nudegimų ir apsinuodijimą, todėl jokiais būdais jo negalima gerti, net ir skiedžiant vandeniu“, – nurodo SAM.

Ministerijos pranešime spaudai taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad Radiacinės saugos centro (RSC) specialistai nuolat (24/7) stebi radiacinį foną Lietuvoje, kuris yra nepakitęs ir gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti. Apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, RSC nedelsiant informuos atsakingas institucijas ir gyventojus bei pateiks rekomendacijas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo. Radiacinio fono Lietuvoje stočių teikiamus duomenis galima stebėti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius