Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventojai savo finansinę padėtį vertina prasčiau

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis 2012 m. gruodžio mėn. buvo minus 16. Palyginti su lapkričio mėn., jis sumažėjo 1 procentiniu punktu, praneša Lietuvos statistikos departamentas.
Šventinė nuotaika
Gyventojai savo ir šalies finansinę padėtį vertina blogiau, sutaupyti tikisi vis mažiau lietuvių

Palyginti su praėjusiu mėnesiu, gyventojai šiek tiek pesimistiškiau vertino šalies ekonominės ir namų ūkio finansinės padėties perspektyvas bei galimybes nors kiek sutaupyti ateinančiais metais.

Gruodžio mėn. 10 procentų gyventojų teigė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius 12 mėn. pagerėjo, 34 procentai – kad pablogėjo, 56 procentai – kad nepasikeitė (lapkričio mėn. – atitinkamai 10, 35 ir 54 proc.). Vertindami tikėtinus savo šeimos finansinės padėties pokyčius per artimiausius 12 mėn., 15 procentų gyventojų vylėsi, kad ji pagerės, 25 procentai manė, kad suprastės (lapkričio mėn. – atitinkamai 17 ir 26 proc.). 55 procentų gyventojų vertinimu, jų namų ūkio finansinė padėtis artimiausiais metais nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį, 16 procentų gyventojų teigė, kad per praėjusius metus ji pagerėjo, 46 procentai – kad pablogėjo, 38 procentai – kad nepasikeitė (lapkričio mėn. – atitinkamai 13, 42 ir 45 proc.). 27 procentai gyventojų manė, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėn. truputį pagerės, 30 procentų – kad pablogės, 39 procentai prognozavo, kad padėtis išliks tokia pati (lapkričio mėn. – atitinkamai 26, 27 ir 42 proc.).

Gruodžio mėn., kaip ir lapkričio mėn., 18 procentų gyventojų tikėjosi artimiausius 12 mėn. bedarbių skaičių mažėsiant, 40 procentų prognozavo, kad jis ir toliau augs (lapkričio mėn. – 41 proc.).

Savo galimybes bent kiek sutaupyti per ateinančius 12 mėn. gyventojai vertino šiek tiek pesimistiškiau nei praėjusį mėn. Asmenų, visiškai nesitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius metus, dalis padidėjo nuo 32 iki 34 procentų.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime gruodžio mėn. skyrėsi 1 procentiniu punktu: mieste jis sudarė minus 16, kaime – minus 17. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 1, o kaime – 3 procentiniais punktais. Miesto gyventojų, visiškai nesitikinčių bent kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių, padaugėjo nuo 30 iki 33 procentų. Miesto gyventojų nuomonė apie šalies ekonominės ir namų ūkio finansinės padėties perspektyvas ir apie bedarbių skaičiaus kitimo perspektyvas gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričio mėnesiu, nepasikeitė.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklio mažėjimą kaime lėmė blogesnės visų jo sudedamųjų dalių prognozės. Kaimo gyventojų, prognozuojančių šalies ekonominės padėties blogėjimą, dalis padidėjo nuo 24 iki 29 procentų. Nuo 19 iki 16 procentų sumažėjo kaimo gyventojų dalis, besitikinti namų ūkio finansinės padėties gerėjimo, o visiškai nesitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn. padaugėjo nuo 34 iki 37 procentų. Bedarbių skaičiaus mažėjimo per ateinančius metus tikėjosi 21 procentas kaimo gyventojų (lapkričio mėn. 24 proc.).

Per metus (2012 m. gruodžio mėn., palyginti su 2011 m. gruodžio mėn.) vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 14 procentinių punktų. Ypač pasikeitė gyventojų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas. Gyventojų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis blogės, dalis sumažėjo nuo 54 iki 30 procentų, prognozuojančių bedarbių skaičiaus didėjimą – nuo 57 iki 40 procentų. Taip pat pagerėjo savo namų ūkio finansinės padėties ir galimybės nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn. vertinimas: gyventojų, prognozuojančių savo namų ūkio finansinės padėties blogėjimą, dalis sumažėjo nuo 34 iki 25 procentų, o visiškai nesitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėn. – nuo 39 iki 34 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius