Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

GPM permokų šiemet bus grąžinta mažiau nei ankstesniais metais

Elektroninio deklaravimo sistemoje antradienį gyventojams pateikus preliminarias deklaracijas, pajamas deklaravo beveik 25 tūkst. gyventojų. Tačiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų bus grąžinta mažiau nei ankstesniais metais.
Piniginė
Piniginė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tai trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Nepaisant aktyviai suskubusių deklaracijas teikti gyventojų, gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų jiems bus grąžinta mažiau nei ankstesniais metais. Finansų ministerija GPM permokoms grąžinti šių metų biudžete yra numačiusi apie 250 mln. Lt. VMI duomenimis, pernai gyventojams grąžinta 422,8 mln. litų, o užpernai – 396 mln. litų.

„Tuos skaičius (gyventojams grąžinamų sumų dydžius – aut. past.) lems mokesčių tarifų pasikeitimai“, – sakė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad pernai sausį iki 21 proc. buvo sumažintas GPM. Nuo jo buvo atskirtas 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo mokestis. Taigi permokos skaičiuojamos nuo GPM, kuris siekia 15 proc., sumokėtos dalies. 2008 metais GPM buvo 24 proc.

Kai kurie turi primokėti

S.Alikonytė-Šnirienė priminė, kad nuo 2009 metų sausio 1 dienos nustatyta kitokia NPD taikymo tvarka. Neapmokestinamasis pajamų dydis taikomas tik su darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais susijusioms pajamoms, o metinis NPD negali būti didesnis negu 5 640 litų, jeigu gyventojo metinės pajamos neviršija 9 600 litų.

Apskaičiuojant metinį NPD atsižvelgiama ne tik į gyventojo metines su darbo santykiais susijusias pajamas, bet ir į kitas jo metines apmokestinamąsias pajamas. Metiniam NPD įtakos turi visos pernai gautos apmokestinamosios pajamos, išskyrus išmokas, mokamas pasibaigus ar nutraukus gyvybės draudimo ar pensijų kaupimo sutartį, neviršijančias sumokėtų įmokų dydžio. Kai gyventojo pajamos (nurodytos Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 20 str.) yra didesnės už 37 800 litų, metinis NPD bus lygus nuliui, t. y. metinis NPD netaikomas.

Todėl kai kuriais atvejais gyventojams, kuriems kalendoriniais metais darbovietė, išmokėdama darbo užmokestį, taikė NPD, tačiau papildomai gavusiems kitos rūšies apmokestinamų pajamų (pvz., autoriaus atlyginimą, turto nuomos pajamų ar kt.), atsirado prievolė deklaruoti pajamas. Pritaikius metinį NPD visoms gyventojo metinėms pajamoms, gali būti apskaičiuotas ne tik grąžintinas, bet ir mokėtinas į biudžetą pajamų mokestis.

„Raginame gyventojus pasitikrinti, kaip susidėliojo skaičiai, atsirado permoka, reikia priemokos ar nereikia nieko daryti visai“, – sakė S.Aliukonytė-Šnirienė.

Kas privalo deklaruoti?

Ji priminė, kad pajamas ir turtą iki šių metų gegužės 3 dienos privalo deklaruoti valdininkai: valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai ir kiti asmenys, išvardyti Gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje, bei jų šeimos nariai.

Taip pat deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai, t. y. tie, kurie VMI buvo įregistravę individualią veiklą pagal pažymą arba įsigiję verslo liudijimą. Tokie gyventojai deklaracijas privalo pateikti nepriklausomai nuo to, ar gavo pajamų. Pajamas deklaruoti privalo ir ūkininkai bei jų partneriai.

Nauja, pasak S.Aliukonytės-Šnirienės, yra tai, kad šiemet turto deklaracijas privalo pateikti tie gyventojai, kurie 2004 ir vėlesniais metais sulaukę pilnametystės bei atvykę į Lietuvą gyventi užsieniečiai. Šias deklaracijas gyventojai privalo pateikti, jeigu turi neregistruoto turto, kurio vertė yra didesnė nei 5 tūkst. litų.

Be to, deklaruoti gali ir tie gyventojai, kurie nori susigrąžinti dalį gyventojų pajamų mokesčio, t. y. gyventojai, mokėję gyvybės draudimo įmokas, mokėję palūkanas už paimtą vieną kreditą vienam gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti, mokėję už studijas, kurias baigus įgyjamas pirmas aukštasis išsilavinimas ar suteikiama pirma kvalifikacija, pirmas doktorantūros ar meno aspirantūros studijas, mokėjęs pensijų įmokas į pensijų fondus bei gyventojai, norėdami prisitaikyti nepanaudotą neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius