-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongas sako neketinantis vykdyti JAV sankcijų ruso superjachtai

Honkongo lyderis Johnas Lee antradienį pareiškė, kad įgyvendins tik Jungtinių Tautų sankcijas, Jungtinėms Valstijoms įspėjus, kad gali nukentėti šios teritorijos, kaip finansų centro, statusas, jei ji bus saugus prieglobstis į sankcijų sąrašus įtrauktiems asmenims.
Superjachta „Amadea“
Superjachta „Amadea“ / „Scanpix“/AP nuotr.

J.Lee antradienio pareiškimas pasirodė kelios dienos po to, kai Honkonge prisišvartavo prabangi jachta, siejama su Rusijos magnatu Aleksejumi Mordašovu.

A.Mordašovas laikomas artimu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Vasario mėnesį, Rusijai įsiveržus į Ukrainą, JAV, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga paskelbė sankcijas šiam magnatui.

Honkongo valdžia yra sakiusi, kad netaiko kitų vyriausybių vienašališkai paskelbtų sankcijų.

„Negalime daryti nieko, kas neturi teisinio pagrindo, – reporteriams sakė J.Lee. – Vykdysime Jungtinių Tautų sankcijas; tokia mūsų sistema, tokia mūsų teisinė valstybė.“

JAV Valstybės departamento atstovas pirmadienio pareiškime nurodė, kad „sankcijų vengiančių asmenų galimas naudojimasis Honkongu kaip saugiu prieglobsčiu verčia dar labiau abejoti šios verslo aplinkos skaidrumu“.

Atstovas taip pat sakė, kad Honkongo, kaip finansų centro, reputacija „priklauso nuo to, kaip jis laikosi tarptautinių įstatymų ir standartų“.

500 mln. dolerių (515,6 mln. eurų) vertės superjachta „Nord“, kaip manoma, priklausanti A.Mordašovui, po savaitę trukusios kelionės iš Rusijos Vladivostoko miesto trečiadienį prisišvartavo Honkongo uoste.

A.Mordašovas yra tarp turtingiausių Rusijos žmonių; jo turtas vertinamas maždaug 18 mlrd. dolerių (18,56 mlrd. eurų). Jis taip pat yra Rusijos plieno milžinės „Severstal“ pagrindinis akcininkas ir pirmininkas.

Magnatas Europos teismuose bandė ginčyti jam paskelbtas sankcijas.

JAV ir Europos pareigūnai areštavo per tuziną į sankcijų sąrašus įtrauktiems Rusijos magnatams priklausančių jachtų, kad jos neišplauktų į kitus uostus, kur sankcijos neveikia.

Rusų oligarchai ėmė švartuoti savo jachtas tokiose šalyse kaip Turkija, kuri nuo invazijos į Ukrainą pradžios palaiko diplomatinius ryšius su Rusija.

„Nord“ yra 141,6 m ilgio, turi dvi sraigtasparnių tūpimo aikšteles, baseiną ir 20 kajučių. Šiuo metu jachta plaukioja su Rusijos vėliava.

Britanija savo buvusią koloniją Honkongą Kinijai sugrąžino 1997 metais. Tuomet buvo pažadėta gerbti jo, kaip atskiros ekonominės ir muitų teritorijos, pusiau autonominį statusą. Honkongo, kaip tarptautinio verslo ir finansų centro, reputacijai pastaraisiais metais pakenkė Pekino primestas griežtas nacionalinio saugumo įstatymas, kuriuo visų pirma siekta nutildyti kitaminčius po 2019-aisiais ištisus mėnesius vykusių antivyriausybinių protestų.

Kritikai sako, kad nacionalinio saugumo įstatymas, tam tikrais atvejais leidžiantis įtariamuosius perduoti teisti pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje, gali kelti pavojų teisės viršenybei Honkonge.

2020-aisiais priėmus šį įstatymą, JAV paskelbė sankcijas J.Lee, tuometinei Honkongo lyderei Carrie Lam, kitiems Honkongo ir Kinijos pareigūnams už „kenkimą Honkongo autonomijai ir raiškos ar susirinkimų laisvės varžymą“.

Pekinas, nustatantis užsienio politiką Honkongui, nedalyvauja taikant sankcijas Rusijai dėl jos karo Ukrainoje.

JAV valstybės departamento atstovas sakė, kad amerikiečių kompanijos „vis atsargiau vertina Honkongo verslo aplinką“, Pekinui varžant jo autonomiją ir laisves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius