Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkongo ekonomika 2020 metais susitraukė rekordiniais 6,1 proc.

Honkongo ekonomika 2020 metais susitraukė rekordiniais 6,1 proc., miestui– valstybei susidūrus su koronaviruso pandemija praėjus vos keliems mėnesiams po kilusių politinių neramumų.
Honkongas
Honkongas / 123rf.com nuotr.

Honkongo vyriausybė penktadienį pranešė, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) per paskutinį 2020 metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metaus, susitraukė 3 proc. ir lėmė rekordinį visų metų rodiklio sumažėjimą.

„Kadangi Honkonge buvo atkurtas socialinis stabilumas, stiprų ekonomikos susitraukimą praėjusiais metais daugiausia lėmė COVID-19 pandemijos sukeltas nuosmukis“, – sakoma vyriausybės atstovo spaudai pranešime.

Tai reiškia, kad Honkongas antrus metus iš eilės patyrė nuosmukį.

2019 metais miestą sukrėtė septynis mėnesius trukę didžiuliai, dažnai riaušėmis pasibaigdavę demokratiniai protestai, kilus gyventojų pykčiui dėl Kinijos valdžios sprendimų.

„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Honkonge
„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Honkonge

Koronaviruso pandemija nutraukė trumpą atokvėpį, o Honkongas tapo viena pirmųjų vietų, kur buvo užfiksuotas iš centrinės Kinijos paplitęs virusas.

Gausiai apgyvendintame mieste pavyko išlaikyti palyginti mažą infekcijų skaičių – čia buvo užfiksuota daugiau nei 10 000 užsikrėtimo atvejų ir apie 180 mirčių.

Visgi toks rezultatas pasiektas beveik visus metus taikant ekonomiškai nuostolingas socialinio atstumo priemones.

Žiemą Honkonge prasidėjo ketvirtoji infekcijų banga, dėl kurios kelioms savaitėms užsidarė tokios įstaigos kaip barai ir sporto salės, o restoranams leidžiama tiekti maistą išsinešti tik vakarais.

Vyriausybės atstovas spaudai teigė, kad miesto ekonomika „tęsė atsigavimą“ 2020 metų ketvirtąjį ketvirtį, „nors atsigavimą ir lėtino ketvirtoji vietinės epidemijos banga“.

ZUMAPRESS.com/Honkongas
ZUMAPRESS.com/Honkongas

„Tikimasi, kad Honkongo ekonomika visus 2021 metus augs, tačiau pirmojo pusmečio ekonominė padėtis išliks sudėtinga, o atsigavimo mastas ir greitis išlieka labai neapibrėžti, ypač dėl pandemijos raidos“, – pridūrė vyriausybės atstovas.

Privataus vartojimo išlaidos palyginti su 2019 metais sumažėjo 10,2 procento.

Paslaugų eksportas ir importas susitraukė atitinkamai 36,8 ir 35,2 procento.

Šiuo metu nedarbas Honkonge siekia 6,6 proc. ir yra didžiausias per 16 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius