-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į knygų mugę sunkmetis neįsisuko

Jubiliejinės knygų mugės organizatoriai džiaugiasi, kad nepaisant šalies ūkį slegiančių sunkumų knygų mugė renginių, svečių ir dalyvių skaičiumi nenusileis ankstesniems metams. Pasak jų, leidyklos, net ir paliestos sunkmečio, prisistatymui knygų mugėje pinigų negaili.
Pernai mugėje apsilankė per 55 tūkst. svečių.
Pernai mugėje apsilankė per 55 tūkst. svečių. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šiandien prasidėjo jubiliejinė didžiausia knygų mugė Baltijos šalyse ir vienas pagrindinių Lietuvos kultūros įvykių, mat šįmet ji organizuojama jau dešimtą kartą. Mugės rengėjai svečius kviečia skambiu šūkiu „Tiražas – trys milijonai!“ ir tikisi, kad nepaisant pučiančių nepalankių finansinių vėjų žmonių apsilankys ne mažiau kaip praeitais metais.

Nuomos kaina nekito

Vilniaus knygų mugės projekto vadovė Milda Gembickienė LŽ patikino, kad į šių metų knygų mugę krizė dar nespėjo įsisukti. Bendras mugės plotas su renginių zonomis – didesnis nei 9 tūkst. kvadratinių metrų, ekspozicinis plotas – beveik 6,5 tūkst. kvadratinių metrų. Šįmet bus organizuota 200 kultūrinių renginių, iš jų – 56 vaikams, 12 meno parodų, 36 kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ renginiai. Laukiama apie 250 dalyvių iš 12 pasaulio šalių, 32 užsienio ir 90 lietuvių rašytojų ir poetų.

„Šiais metais net 88 mugės dalyviai – užsieniečiai, pristatysiantys knygas, literatūros kūrinius savo nacionaliniuose stenduose. Pirmą kartą šįmet mugės svečiai galės aplankyti dalyvių stendus iš Ukrainos, Japonijos, Vokietijos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos“, – pasakojo M.Gembickienė. Pasak mugės projekto vadovės, visi dalyviai iš užsienio atvyksta ir prisistato savomis lėšomis, kaip ir lietuviai, kai vyksta į jų šalis.

Stendų kaina nevienoda. Kiek jis kainuos leidyklai, anot M.Gembickienės, priklauso nuo jos galimybių ir noro kuo įmantriau pasirodyti. „Nuomojamo ploto kaina išliko tokia pati kaip ir pernai“, – sakė ji.

Bilietai nebrango

Bilietų kainos taip pat išliko nepakitusios. Kaip ir pernai, vienkartinio bilieto kaina – 10 litų, o norintieji lankytis mugėje visas 4 dienas gali įsigyti bilietą už 25 litus.

Mugės vadovė tikisi kaip visada sulaukti daug svečių, juolab kad apskritai renginiai yra gerokai pabrangę, todėl gyventojai turės puikią progą nebrangiai papramogauti. „Pernai mugėje apsilankė per 55 tūkst. svečių, šiemet tikimasi sulaukti panašaus skaičiaus. Daugiausia lankytojų sulaukiame penktadieniais ir šeštadieniais, kai ir vyksta pagrindiniai mugės renginiai“, – kalbėjo pašnekovė.

Anksčiau knygų mugė buvo organizuojama kartu su studijų muge, tačiau, pasak M.Gembickienės, šįkart jos bus organizuojamos atskirai. Anot mugės vadovės, šiemet studijų mugė vyks po savaitės, nes abi parodos nesutilpo į rūmus.

„VEKS 2009“ stende neprisistatys

VĮ „Lietuviškos knygos“ direktorė Gintautė Lidžiuvienė teigė, kad didžioji dalis per knygų mugę leidyklų organizuojamų renginių remiami Kultūros ministerijos lėšomis. „Lėšos leidykloms skirstomos atsižvelgiant į jų siūlomų renginių turinį, reikšmingumą. Gali būti remiama svečio iš užsienio kelionė arba sumokami reginio vedėjo, aktorių ar muzikantų honorarai. Paramos dydis priklauso ir nuo to, kokiai kategorijai renginys priskiriamas“, – dėstė ji.

Knygų mugė buvo planuojama kaip vienas „Vilniaus – Europos kultūros sostinės“ (VEKS 2009) renginių, tačiau dėl lėšų sumažinimo buvo palikti du renginiai. VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ valdyba nusprendė neskirti lėšų nacionalinės programos „VEKS 2009“ stendui Vilniaus knygų mugėje įrengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius