Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į korupcijos skandalą patekusį valdininką valstybė nuo jo klaidų apdraudė savo lėšomis

Du kartus, pasak teismo, neteisėtai atleistas ir dėl to 30 tūkstančių eurų prisiteisęs buvęs Kelių direkcijos vadovo pavaduotojas Daivis Zabulionis buvo apdraustas valstybės lėšomis „nuo klaidų tikimybės“. Tad teismo priteistas kompensacijas išmokėjo ne valstybė, o privati draudimo kompanija. Darbuotojus apdraudusi direkcija sako, kad tarnyboje yra daug rizikos padaryti klaidų, tačiau draudikai tokių sutarčių kratosi – pernelyg viskas priklauso nuo politikos. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad atleidžiant turėtų būti atidžiau tikrinami faktai ir nedaroma procedūrinių pažeidimų.
Daivis Zabulionis
Daivis Zabulionis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kelių tiesimo konkursus rengianti Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) praėjusiais metais apdraudė savo darbuotojus nuo jų pačių klaidų už 25 tūkstančius eurų, 2016 m. – beveik 20 tūkstančių eurų. Tad jeigu direkcijos, kuri skelbia milijoninius konkursus, darbuotojai padarytų žalos, ją padengtų „BTA Baltic Insurance Company“. Su ja buvo pasirašyta sutartis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„BTA draudimas“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„BTA draudimas“

Jei pasielgė nesąžiningai – išmoka nepriklauso

Valstybinių įstaigų vadovų civilinis draudimas – reta praktika Lietuvoje. Tai, kad darbuotojai yra apdrausti direkcijos lėšomis, 15min patvirtino LAKD Teisės ir personalo skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Andrejus Karšulis.

„Civilinės atsakomybės draudimo sutartimi apdraudžiama visų įstaigoje dirbančių asmenų civilinė atsakomybė“, – teigė A.Karšulis.

Tiesa, draudikai neatlygina žalos, jei valdininkas pasielgė nesąžiningai, siekė asmeninės naudos, tyčia nusižengė įstatymams, nes tai turi įrodyti teismas.

D.Zabulionis buvo minimas tuometinių „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ir „Kauno tiltų“ valdybos pirmininko Nerijaus Eidukevičiaus pokalbyje. Verslininkai svarstė, kokią sumą mokėti D.Zabulioniui. Jis buvo atleistas iš Direkcijos, nes, kaip teigė Rokas Masiulis, „abejotinos reputacijos tarnautojai negali dirbti direkcijoje“.

Sako, kad rizika suklysti – aukšta

Kodėl į korupcijos skandalą ir slaptuose verslininkų pokalbiuose minėtas valdininkas buvo draustas už valstybės pinigus? Direkcija teigia, kad milijoninius konkursus rengianti tarnyba ir jos darbuotojai susiduria su didele rizika padaryti žalos.

„Direkcijos darbuotojams atliekant savo funkcijas susiduriama su įvairių rūšių rizikomis – vykdomi stambūs projektai, atliekami viešieji pirkimai, susiduriama su technine rizika, užslėptų klaidų rizika ir panašiai. Rizika, kad atliekant tam tikras funkcijas gali būti padaryta žalos, yra reali ir aukšto lygio“, – 15min dėstė Teisės ir personalo skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Andrejus Karšulis.

Jo teigimu, įvykus tam tikram įvykiui ir nesant civilinės atsakomybės draudimo, iš kalto darbuotojo negalima būtų išieškoti visos nuostolių sumos. „Įstatymas numato žalos, padarytos darbuotojo dėl su darbu susijusių funkcijų atlikimo, išieškojimo iš paties darbuotojo lubas. Likusi žalos (nuostolių) suma tektų LAKD ir žalą dėl to atitinkamai patirtų valstybė“, – paaiškino A.Karšulis.

Todėl, siekiant išvengti nuostolių ir žalos, įstaiga sako draudžianti savo civilinę atsakomybę. „Civilinės atsakomybės draudimo apsauga LAKD veikloje pasiteisino ne vienu atveju“, – pastebėjo atstovas.

Padengia teismo išlaidas

Susisiekimo ministerija, kuriai pavaldi yra Kelių direkcija, taip pat giria draudimą, nors ministerijos darbuotojai nėra drausti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija

„Draudimas yra racionali priemonė, nes apsaugo vadovą nuo piktybinių veikėjų ir leidžia priimti logiškus sprendimus. Visi suprantame, jog 15min minimu atveju (D.Zabulionio – aut. past.), asmens tolesnis darbas būtų sukėlęs daugiau žalos, nei jo atleidimas“, – sakė ministro patarėja Vytautė Šmaižytė.

D.Zabulionis šiais metais buvo du kartus atleistas iš Kelių direkcijos ir abu kartus teismas pripažino, kad tai buvo neteisėta. Už abu kartus teismas jam priteisė kompensaciją – iš viso beveik 30 tūkstančių eurų.

Tiesa, ministro patarėja priminė, kad draudimas negalioja, jei valdininkas daro ką nors neteisėtai.

V.Šmaižytė įsitikinusi, kad įstaigos vadovo civilinės atsakomybės draudimas naudingas ne tik ministerijai, bet ir visai valstybės tarnybai.

„Draudimas teikia teigiamą naudą – teisminės gynybos kaštus, tyrimo kaštus, teismo patvirtintą nuostolių atlyginimą, bylinėjimosi išlaidas, reputacijos atstatymo kaštus“, – vardino patarėja.

Draudikai valdininkų nenori drausti

Darbuotojų civilinės atsakomybės draudimas yra normali praktika daugumoje įmonių, įstaigų ar organizacijų (pavyzdžiui, savo civilinę atsakomybę draudžia antstoliai, notarai, advokatai, valstybės valdomų įmonių valdybos, sveikatos priežiūros įstaigos, „Sodra“, policija), pastebi Kelių direkcija. Tačiau draudikai, panašu, nesiima drausti valstybinių institucijų vadovų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Romanovskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Romanovskis

„Tai nėra populiarus dalykas. Tiesą sakant, be Kelių direkcijos, daugiau ir nežinau atvejų, kad nuo klaidų tikimybės būtų apdrausti valdininkai. Tai yra rizikingas produktas ir didelė tikimybė, kad reikės išmokėti išmoką“, – 15min sakė Lietuvos draudikų asociacijos vadovas Andrius Romanovskis.

Draudikai baiminasi politinių vėjų – pasikeitus valdžiai kai kurie buvusiųjų sprendimai gali jau atrodyti kaip žalingi, o tai jau – draudiminis įvykis. A.Romanovskio duomenimis, sutarčių sumos anksčiau svyruodavo nuo 30 iki 100 tūkstančių eurų, tačiau dabar tokių sutarčių beveik jau niekas nepasirašo.

Sugrąžintųjų – daugėja

Panašu, kad premjerui S.Skverneliui įgriso vis dažnėjantys atvejai, kai teismai į darbą grąžina valdininkus, kurie buvo atleisti.

„Būsime priversti atidžiau vertinti įvairius faktus ir informaciją, kuri teikiama sprendimų priėmėjui ir, matyt, patys ministrai, kas susiję su įstaigų vadovais, turės labai aiškiai pasverti ypač specialiųjų tarnybų gaunamą informaciją, nes po to ją reikia teikti teismui ir teismas vertina labai preciziškai“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjeras S.Skvernelis, rašo BNS.

Birželį Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė turi kompensuoti 22 tūkst. eurų žalą vietos gydymo įstaigai, iš kurios ji neteisėtai atleido vyriausiąją gydytoją. Ji šį sprendimą apskundė.

Gegužę Vilniaus apygardos administracinis teismas grąžino į pareigas atleistą buvusį Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūną Tomą Jakučionį.

Teismas paskelbė, kad nuobauda T.Jakučioniui skirta nepagrįstai, nes padaryta pažeidžiant nuobaudų skyrimo taisykles. Jo naudai teismas priteisė daugiau nei 13,5 tūkst. eurų už visą priverstinės pravaikštos laikotarpį, rašo BNS.

Balandį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad buvęs karinių oro pajėgų vadas Audronis Navickas nuo pareigų užpernai buvo nušalintas neteisėtai, nes nušalinimo metu karininkas nebuvo įtariamas drausmės pažeidimo padarymu, jo atžvilgiu nevyko joks tarnybinis patikrinimas, tačiau į pareigas A. Navicko negrąžino.

Sausį Vilniaus apygardos teismas pripažino neteisėtu Dariaus Udrio atleidimą iš savivaldybės įstaigos „Go Vilnius“, atsakingos už investicijas į sostinę ir turizmą bei priteisė pernai liepą atšauktam įstaigos vadovui didesnę nei 17 tūkst. eurų kompensaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius